29 de setembre del 2015

Carta de la PDE a la ministra Tejerina sobre els incompliments del nou Pla Hidrològic


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha enviat aquest dimarts una carta a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina, on l'adverteixen de les prevaricacions en què poden incórrer aprovant, aquest dimecres, al Consejo Nacional del Agua (CNA), la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE). La Unió Europea (UE) ha enviat al govern espanyol un 'EU Pilot', la correspondència prèvia al procediment d'infracció, on es reconeix que el cabal ambiental establert al pla no és suficient per garantir "el bon estat ecològic" del delta de l'Ebre ni inclou mesures per protegir-lo. El vot negatiu de la PDE estarà representat aquest dimecres al CNA per tres ONG's estatals.

En la missiva enviada per la PDE, aquest dimarts, a la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina, es demana la "reconducció" de l'actual PHE perquè incompleix diverses directrius europees en el marc d'aigües. Avisen la ministra que aquests reiterats incompliments, no corregits tot i els advertiments i recomanacions de la Comissió Europea, podrien bloquejar els fons europeus per actuacions agrícoles i ambientals.

La plataforma recorda que el PHE incrementa en 465.000 hectàrees de regadiu, les 950.000 existents. Com ha apuntat la portaveu Susanna Abella, es tracta d'una xifra desmesurada i desproporcionada que suposa més de 67% de l'ampliació de regadius que preveuen, en total, tots els plans de conca de l'estat espanyol, 685.000 hectàrees de nou reg. També la majora dels nous embassaments estan previstos a la conca de l'Ebre. En concret, es preveu 56 obres de nova regulació i embassaments d'un centenar previstos.

Justament la missiva recorda a Tejerina l'EU Pilot, la correspondència que la Unió Europa envia prèvia a un procediment d'infracció, que el govern espanyol va rebre al mes de juliol on es qüestionen una desena de punts del PHE que s'aconsella revisar. La PDE ha destacat que aquests documents demostrem que la Comissió Europea, a diferència del que va passar amb el primer Pla de conca de l'Ebre, esta vigilant i seguint de prop tot el procediment de revisió del PHE. A més, Abella ha destacat que aquest document certifica que des de Brussel·les s'han tingut en compte les denúncies que s'han presentat contra el pla i sobretot ha remarcat que qüestioni el cabal ambiental que estableix el PHE i exigeixi mesures de protecció per al delta de l'Ebre.

"La CE diu -al govern espanyol- que han d'aplicar el principi de precaució, i per nosaltres veureu plasmat en un document és un gran avenç i el ministeri no pot fer cas omís", ha assegurat Abella. "La no protecció d'aquests espai, un pla de conca que no esta bé, pot tenir greus conseqüències econòmiques per a molta gent. Continuarem denunciant i si no arriben fons europeus, no serà per les denuncies, serà perquè no fan la feina ben feta", ha afegit.

Votació delegada
El Consejo Nacional del Agua no permet la participació d'entitats "regionals" i, per tant, la PDE no pot assistir-hi. El vot negatiu el traslladaran i el faran constar les tres entitats ecologistes que hi participaran i amb les qual, la setmana passada, membres de la PDE, van consensuar a Madrid una postura comuna. Són WWF Adena, Ecologistes en Acció, i Seo Bird Life.

Un cop superat el tràmit del CNA, s'obre un termini fins al 22 de desembre perquè sigui aprovada la revisió del PHE pel Consell de Ministres. Abans passarà pels serveis jurídics i el Consell d'Estat. El govern espanyol l'ha d'aprovar abans d'acabar l'any per no perdre els fons europeus. El pla definitiu ha d'arribar a Bussel·les al març de 2016. / Via Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta