23 de juliol del 2006

L'escàs cabal de l'Ebre obliga a buidar el canal de l'Esquerra per netejar un tap d'algues a Tivenys

Els tècnics van detectar i solucionar els problemes entre els dies 8 i 10 de juliol

L'escàs cabal del riu, que durant molts dies de juliol no ha assolit els 100 metres cúbics per segon del cabal mínim que fixa el pla de la conca de l'Ebre, va obligar la comunitat de regants de l'Esquerra a executar una maniobra d'urgència, per netejar l'entrada del canal. Els tècnics van detectar que s'havia format un tap d'algues, i que pel canal de l'Esquerra circulava un cabal inferior al de la concessió. Per tant, van haver de buidar i tornar a omplir el canal durant unes hores per treure'n les algues.

Entre els dies 8 i 10 de juliol, els tècnics van detectar que pel canal de l'Esquerra de l'Ebre no circulava tota la concessió d'aigua, que és de 19 metres cúbics per segon. Després de fer un aforament, van comprovar que el canal només portava 17 metres cúbics d'aigua per segon, ja que el baix cabal del riu i la plaga d'algues havien contribuït a formar un tap a l'entrada del canal, a Tivenys. Els tècnics van haver de fer una maniobra de tancament de comportes, per fer baixar considerablement el cabal i intentar netejar les algues acumulades. La comunitat de l'Esquerra té un sistema per evitar l'entrada d'algues, però fa temps que no serveix perquè el riu arrossega una gran quantitat de plantes aquàtiques. De fet, l'acumulació de brossa a la captació del canal pot comportar problemes greus als regants, ja que els impedeix utilitzar la totalitat de la concessió. Els més perjudicats per aquesta situació són els pagesos del Delta, ja que els arrossars estan inundats durant els mesos d'estiu, i necessiten tota la concessió. A més, el minitransvasament a Tarragona agafa una part de la concessió dels regants, i és a l'estiu quan el consum d'aigua és més elevat als municipis turístics.

> La plaga desborda els regants

El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va explicar aquesta setmana que no li havien comunicat cap incident que obligués a fer una maniobra tècnica de buidatge del canal. Per la seua banda, el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, va detallar que ja fa molt de temps que tenen problemes greus per la plaga d'algues, però que els últims anys la situació s'ha agreujat encara més. «Hem de tirar més productes a la xarxa de canals, ja que les algues també creixen a les sèquies que no estan revestides», va afegir-hi. El president dels regants de la Dreta va lamentar que amb la màquina que tenen per tallar les algues no en fan prou, ja que ara la plaga ja és desbordant. Segons Masià, ja fa «més de deu anys» que els regants reclamen ajuda a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que també hauria de garantir que el riu té més cabal, per fer circular pels canals de la Dreta i de l'Esquerra la totalitat de les seues concessions. «Això ens afecta a tots, regants i pagesos», va afirmar.

El Punt (23-Juliol-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta