5 d’abril del 2011

El casal de joventut de Ferreries que Tortosa mai va fer


Tortosa va estrenar fa unes setmanes el nou Centre Cívic Ferreries, que l'Ajuntament ha instal·lat en el rehabilitat antic mercat del barri. L'Associació Cultural de Ferreries, la Lliga Contra el Càncer i Òmnium Cultural han estat les tres primeres entitats en traslladar la seua seu al centre cívic, una llarga reivindicació de les entitats veïnals i de comerciants de Ferreries-Sant Vicent. Les obres han tingut un cost d'1,6 milions d'euros (900.000 dels quals aportats a través del PUOSC). Però més de 20 anys abans de materialitzar aquest projecte, obra del jove arquitecte Josep Camps, l'Ajuntament de Tortosa ja en va impulsar un altre, que finalment no es va realitzar. Era l'època de l'alcalde Vicent Beguer (CiU). Es tracta del projecte "Rehabilitació Mercat Ferreries per Casal Joventut", que l'arquitecte local Josep Lluís i Ginovart va fer a finals dels anys vuitanta per a l'Ajuntament. Com podeu veure en aquest dibuix, també es conservava l'edifici original del 'Mercadillo', però la solució arquitectònica per a l'edifici annex era totalment diferent al del projecte actual, en el qual no s'ha respectat l'altura. El pressupost de l'obra ascendia a poc més de 30,4 milions de pessetes, uns 182.900 euros. L'hem pogut trobar, casualment, en el recull de projectes "Arquitectura i Urbanisme a Tortosa. Desembre 1988-gener 1989", que va editar l'Àrea d'Urbanisme i la Comissió d'Imatge i Disseny de l'Ajuntament de Tortosa, amb la col·laboració de la Fundació Caixa de Catalunya i la demarcació tarragonina del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

3 comentaris:

  1. Al menys en aquest dibuix, em sembla un projecte més ben integrat arquitectònicament que la "caixa negra" que han "pegat" a l'edifici de l'antic mercat de Ferreries.

    L'arquitectura a Tortosa de la segona meitat del XX i principis del XXI no s'ha distingit per obtenir premis d'arquitectura.

    ResponElimina
  2. Però el projecte es va diguè pagar, no?

    ResponElimina
  3. Per confirmar el que crec, no hi ha, doncs, cap Casal pels Jovens ara a Tortosa? No hi ha un lloc amb espais on poden anar a ensayar musica, asseur'es una estona i prendre alguna cosa, etc etc?
    Fa falta? Que tenen a altres ciutats?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta