1 d’abril del 2011

Votaria l'alcalde de Tortosa en una consulta per la independència?


El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha votat en la consulta de Barcelona Decideix del 10 d'abril. Així ho ha avançat Catalunya Ràdio, que ha explicat que Mas va votar aquest dijous a la seu d'Òmnium Cultural, on hi ha una urna de vot anticipat. A més a més, ja se sap que Mas va votar a favor de la independència de Catalunya. Amb tot, la participació de Mas en la consulta ha estat a títol personal, ja que el president de la Generalitat té en compte que és un procés no vinculant. Així, per la voluntat de Mas de no barrejar la Generalitat amb la consulta, el vot es va fer sense publicitat i s'ha filtrat al cap de 24 hores. De fet, el vot de Mas en la consulta sobiranista s'ha sabut l'endemà que Jordi Pujol revelés que també havia votat anticipadament. Els consellers Joana Ortega i Ferran Mascarell també han anunciat que votaran en la consulta del 10-A. Pilar Fernández Bozal, molt criticada per la seua gestió del tema quan era d'advocada de l'Estat, també va insinuar que ho faria. Només falta per saber si votaran els consellers Boi Ruiz i Andreu Mas-Colell, també empadronats a Barcelona.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, pertany al sector més sobiranista de CiU. Però ha estat una de les veus que, des de CiU, ha volgut posar més seny davant de l'onada de consultes que va provocar l'espurna d'Arenys de Munt. Bel deia, sobretot, que l'Ajuntament no podia donar suport a una consulta ciutadana sobre el dret a decidir, si hi havia el risc seriós que a Tortosa sortís "no" a la independència de Catalunya. De fet, al setembre del 2009, diversos col·lectius sobiranistes del municipi estaven estudiant la convocatòria d'un referèndum al municipi, per preguntar els veïns sobre l'autodeterminació de Catalunya. Però abans de fer un pas endavant, es volien mesurar les forces, veure com funcionaven les consultes en altres llocs més menuts, i també comprovar quina seria la posició de l'Ajuntament, governat per CiU i ERC. Així, a l'octubre d'aquell any, el grup d'ERC va presentar una moció per fer arribar al ple de Tortosa "l'esperit d'Arenys". La moció va ser aprovada amb els vots de CiU, ERC i ICV. Però era una proposta força suau, que no demanava el suport del consistori tortosí a la celebració de cap consulta. Votaria ara l'alcalde de Tortosa en una consulta per la independència? Posaria Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre una urna a la seu de l'entitat, al nou Centre Cívic Ferreries?

27 comentaris:

  1. Per a que parlar del que ja s'ha vist.
    L'alcalde preferix un paper secundari, conservador i que davant els principis més elementals de la democràcia amaga el cap baix de l'ala. Com tots els alcaldes tortosins. Acomplexats, i en iniciatives amb el límit tendent a zero.
    Quina sort que no hi han alternatives!
    D'ex-alcalde a alcalde i tiro perquè em toca.
    Algú és capaç de creure que Pujol i Mas=menys siguen independentistes?
    Si us plau.
    Com que no va donar prou exemple el primer marques de Tortosa, en Ramon Berenguer IV.
    Mil anys prompte i l'imperi comtal continua jugant al gat i la rata, o al joc dels estruços, com el liquidador de la sanitat pública feia a l'Ampolla.
    País!
    Per cert, qui és l'actual Marqués de Tortosa?
    Doncs com va quedar lligat al Comte de Barcelona, en morir el Comte Joan, el Rei Joan Carles I.
    "Nobilisima et fidelisima civitas Dertosae", com encara porta l'escut

    ResponElimina
  2. Je je, Pujol, Pujol, que bo! Es un crak.

    Llegint l'article, crec que s'equivoquen no fent la consulta a Tortosa, capital? de les TTE, ja que tant fa si surt Si o No, almenys sabriem on estem. De totes formes, crec que alguns s'endurien una bona sorpresa, que la gent esta farta, i els tortosins també (tindrem una nacio lliure, pero amb monuments franquistes de decorat?!!).
    I, de fet, es gairebe impossible que guanyis el NO, ja que la gent que pensa "no", pos, sencillament no van a votar. La questio seria la participació, pero veient com va la penosa participacio en les eleccions oficials, tot el que pot aconseguir 4 voluntaris a mi em sembla bé per anar fent cami.
    Ara, que votaria l'alcalde .. pos, no sé.

    ResponElimina
  3. Me’n alegro almenys de tindre un alcalde amb seny i sense ganes de polemitzar amb el tema, de no voler sortir a les notícies per la pallassada de la consulta. No cal ser de l’Espanyol per no voler la independència de Catalunya, ni tampoc estàs obligat a ser del Barça si ets independentista, encara que t’adoctrinin des de petit per fer-te culé, a les escoles catalanes (ara que guanyen, abans quan no aixecaven cap ningú ho era del Barça).
    A més probablement els resultats serien força patètics (com els que s’han tret a tota la zona de Tarragona), cosa que per altra banda m’alegaria molt, veure com a la gent li importa dos pebrots les tonteries d’un grup d’independentistes amb afan de protagonisme. En uns temps, que per mi, és una irresponsabilitat dur a terme aquestes històries que tenen més de ficció que de realitat, ara, qui ho vulgue celebrar, que ho celebri, jo no ho impediré, jo soc més tolerant que tota l’esquerra junta, aquella esquerra que m’ha prohibit poder anar a veure els bous a la Monumental, aquella esquerra que quan parlo per Barcelona dels correbous o llueixo la camiseta del bou capllaçat de Jesús i Maria m’acusen de barbar a mi i a totes les TTEE, aquella esquerra que em prohibeix fer-me el cigarret quan prenc el cafè,que no em deixa anar a 120 per l’autopista, que no em deixa descarregar pel•lícules d’Internet....en fi “dime de que presumes y té diré quien eres”

    ResponElimina
  4. És més estic segur que una consulta que demanes eleccions anticipades, per desfer-nos del pitjor president de la història democràtica d’Espanya (més ben dit, ex-president) tindria molta més participació i també estic segur que guanyaria el si i per molt.

    Ja tenim les dades de l’atur al març, a Catalunya som 8700 parats més, benvinguts al club, crec que hi ha més parats que independentistes a n’aquestes terres.

    ResponElimina
  5. Guti, ara vocero de Rajoy i Gonzàlez Pons ???

    Ja només te faltava això...

    Pateixo molt i molt amb la teua preocupació perquè la teua falàcia anomenada Espanya "se rompe", el PSOE traiciona els morts rendint-se als d'ETA, València i Murcia es moren de sed i vatros no podeu arreglar-ho, etc. etc.

    En fín, a cantar el "cara al sol con la camisa ...." i a esperar al 2012, any de llum celestial.

    ResponElimina
  6. Guti, que me'n oblidava ...

    El que no entenc de cap de les maneres i mira que hi he donat voltes, és la raó que hi ha perquè no siguis el candidat del PP a l'ajuntament de Tortosa, amb el teu programa i les teues idees, i haver situat al Sr. Dalmau al capdavant de la llista ...

    ResponElimina
  7. Xeic Guti... tu entens la paraula civisme? O a Ciències polítiques no l'ensenyen?
    Això suposant que estudies, que ja em sembla suposar molt.
    Que vols anar a 140, per a això estan els circuits. En tens dos de ben a prop.
    Places de bous en tens més a prop que la Monumental. Travesses lo riu Sénia i en el territori del Berlusconi de Castelló, Carlos Fabra, a munts.
    Jo soc més moderat amb els correbous, penso igual que el que et diuen a Barcelona, però respecto el dret a equivocar-se. Per mi com si portes cilici o corres los gossos a patades, com fat molts, tot te que veure en la humanitat que, o es desenvolupa, o s'encalla fent patir els animals, o els humans, com fa l'actual "civilització ultra-consumista slvatge".
    Això de dime de que presumes, je, es d'un simplisme romàntic quasi bé. De que presumeixes amb la teva edat ja queda ben clar. Que ets? L'important és que ho sàpigues tu, els demés només som espills de colors.
    Recorda que la llenya verda fa molt fum i poca brasa i flama. Així com les teues paraules.
    Ànims, els anys es cremen ràpidament i quan te'n dones compte ni per ventar el foc serveixes.

    ResponElimina
  8. Tenint en compte que visc a Barcelona, la Monumental me queda a dos parades de metro i la veritat no és el mateix comprar-te un Dacia que un BMW. Jo sóc tan català com tu i no tinc perquè anarmen a la Comunitat Valenciana per disfrutar d’una tradició que forma part de la cultura catalana li pesi a qui li pesi.
    Si penses com a Barcelona que a les TTEE estem per civilitzar simplement perquè les nostres festes (excepte Tortosa i ja veieu com van) les celebrem amb correbous em pareix molt bé, jo defensaré que la millor gent és la del sud, que el millor oli d’oliva és el de les nostres terres i el millor arròs del mon es cultiva aquí. Sóc un enamorat d’aquestes terres, de la nostra gent i de les nostres tradicions i el que em manin des de Barcelona m’entra per una orella i em surt per l’altra, no esperaré que em vinguin a civilitzar i a ensenyar-me a dir la vocal neutra des de la gran metròpoli....i un bé negre!
    Lo de la velocitat Desastre, estic segur que a 130-140 se pot circular bé per l’autopista! I més amb les rodes que ens subvenciona l’Estat..ah no una altra mentira del nostre ex-president.

    ResponElimina
  9. Molt bé, Guti. Només espero que defenses igual de bé les Terres de l'Ebre el dia que Rajoy guanye (cosa que està al caure, siguem realistes) i torne a posar en marxa el transvasament.

    ResponElimina
  10. Pos anem apanyats ...

    ResponElimina
  11. Si..lo del transvasament no cal recordar-ho perquè sense soroll però l'aigua mo l'han fotut igual i sense els 20 milions que ens arribaven del fons de la UE, per primos o per confiar en qui no s'havia de confiar, en los mentirosos dels socialistes, nosé si havia vist en la vida un partit que enganyes tant al poble...

    ResponElimina
  12. 'Queremos un gobierno que no nos mienta', eh?

    ResponElimina
  13. És més quan vaig a estar a FAES vaig defensar que no es fes el transvasament mentre els valencians es pujaven per les parets, potser llavors era encara massa il•lús, ara me’n dono compte que el transvasament era viable, sempre i quan garantís el cabal mínim i arribes la increïble inversió vinguda d’Europa que sens dubte hagués dinamitzat tot el territori, vam perdre l’oportunitat i desprès van vindre “els bons” , “els de les promeses” i ens van fotre l’aigua (canal Xerta-Senia, pous de Vinallop...) i el pel, i això sense vore un punyeter duro i sense cap paper que garantís el cabal mínim ecològic del nostre estimat riu. Això sí, les manifestacions ja no van ser com “antaño” igual que ara no hi ha manifestacions en contra de la guerra....però es clar no ens manifestarem contra els del nostre color (tres de Tomàs en el primer cas i de Willy Toledo en el segon).

    ResponElimina
  14. Que sesgador que ets GutiJ!
    Simplement emets el mateix discurs siguen quins siguen els raonaments que t'aporten.
    Au mano! A Barcelona les pinten de colorets!
    Aquí cotitzem de fa molts anys un 25% del nostre sou per a que angelets com tu ens diguin hola des d'una ambaixada al Uzbekistan, on hi ha petroli per a la Repsol, igualet que a Líbia.
    Moc, moc!
    Waka, waka!

    ResponElimina
  15. Per cert el xovinisme és de fa dos segles.

    ResponElimina
  16. Gutijaume, assossegat què prendràs mal, què et veig molt llançat. Primer, “dime de que presumes y té diré quien eres”, NO, és ..."de que careces"
    I d'entrada tu, "careces" d'objectivitat i allo de " a mi me van a decir las copes que me tengo que beber yo" t'ha afectat.
    Nomes una cosa, per no fer-ho llarg. Si fa o no fa, la implantació ( per dir-ho d'alguna manera ) a Catalunya el numero de votants del PP i la dels que han votat -o acabaran votant- a les consultes de la independència, vols dir què, en quantitat, son molt, molt, diferents ? O potser, si fem l'extrapolació, acabaria perdent el teu partit ?.
    Ah, els correbous, que jo sapiga, de moment, no estan prohibits, per cert.

    ResponElimina
  17. http://www.elpais.com/articulo/cultura/Sampedro/indigna/reacciona/elpepicul/20110403elpepicul_3/Tes

    ResponElimina
  18. Potser si que el transvasament hagues "dinamitzat" aquestes terres, en en sentit de la dinamita, TNT, o sigui haguessuem petat tots plegats i aqui ja no quedaria ni l'apuntador!! Et dono la rao, que ara ens estan matant poc a poc, igualment - la unica diferencia es que et vas accostumbrant a una morta lenta, casi sense adonar-s'en, mentre amb el PP ho teniem clar el primer dia.

    Osti, tu, els mil·lons de euros que ens haurien arribat ... és un "xist", no?

    ResponElimina
  19. El que està clar és que aquesta oportunitat per alguns i desastre per a altres ja ha passat i ens han donat pel sac de totes formes. El que tinc molt molt clar és que mai donaria suport a un PHN que no garantís un cabal mínim i que per lo tant suposes un desastre ecològic per al Delta tant si el firmes el PSOE, el PP o la mare del rei! D’això en teniu la meua paraula!

    Desastre; aquest pamflet de Indigneu-vos ja fa algun temps que me l'he llegit, és més qui estigui interessat el tinc en català i no tinc cap inconvenient en prestar-lo a qui sigui, ja que a les llibreries de Barcelona es van esgotar les existències en un vist i no vist. Per cert a quines ambaixades fas referència? A les delegacions de la Generalitat a l’estranger? París, Nova York, Londres, Berlín, Buenos Aires i Mèxic D.F... Tens raó, és una vergonya que els catalans haguem de pagar més de 200.000€ anuals per mantenir a aquests borinots (mes els viatgets i comilones dels Carod&Company), en això hi estem d’acord.

    Jotabe perdona per l’error, es nota que domines millor els refranys castellans que jo. Lo de que tinc carències d’objectivitat depèn de com ho mires, es clar que el meu punt de vista és semblant al ideari del PP, però no coincidim sempre (no em considero un borrego que acata tot lo que li diuen des de dalt) sóc jo qui em fabrico les meues idees, el meu pensament, sóc jo el que cada setmana s’agafa un llibre d’un autor diferent (independentment de si és comunista o feixista, de dreta radical o nacionalista) m’he llegit el manifest comunista, m’he llegit llibres que defensen les multes lingüístiques a Catalunya...escolto a tothom, tinc amics maulets, amics boixos nois, amics magrebins, me passo sempre que puc a fer el cafe per Casa Maso i parlo amb la gent i saben que sóc del PP i del Madrid i mai he tingut cap problema en ningú i molt menys per política.

    Jo ja he demostrat que soc una persona tolerant i me considero una bona persona, a partir d’aquí és l’esquerra qui amb la bandera de la tolerància s’ha convertit en un monstre intolerant i enfadat amb el món i en part me decep. Per cert quan parlis del PP, pensa que estàs parlant de la tercera força més votada a Catalunya amb 387.066 vots i a tir de pedra dels socialistes, tinu molt present.

    ResponElimina
  20. És una mena de continuació, saberudet, veig que de llegir no en saps ni articles. Te'l posava per a que continuessis llegint, que pel que veig només fulleges pel damunt.
    Tu no saps encara que una de les majors sortides laborals de la suposada carrera que estudies és el cos diplomàtic?
    Tu que aprens, dogmatisme?
    Si tan en saps de transvasaments, dis-me el cabal ecològic que creus necessari per a el Delta, la mosca negra, diluir els medicaments dissolts, rebaixar la conductivitat, neutralitzar les partícules radioactives, les mesures per colmatar el Delta amb sediments, reduir la subsidència, etc, etc.
    Però clar, és massa ciència per a un polític de "nou encunyament". Lo teu son les paraules vanes.
    1, 2, 3 ...
    Tu parles d'enfadat amb el món? De quin mon parles, del primer?
    Per que al tercer dubto que t'hi acostes massa, no és casa Maso, allí només s'hi atansa a pulir mandanga xunga als pijets, per sobreviure i continuar amb la misèria de cada dia.

    ResponElimina
  21. Gutijaume, ridiculitzes els resultats de les consultes i per a demostrar la seva feblesa i relativa importància, ho compares amb els 387.066 vots del PP. Crec no equivocar-me si et dic què els vots afirmatius a les diferents consultes passen dels 400.000. Vas a la meua.
    Per altra banda, Gutijaume, ser tercer, és fer podi, sí, però et recordo que amb plena crisi i atur galopant, amb l'onada a favor i una corrent, a nivell d'Espanya, pro-PP i anti-PSOE. Al loro.

    Per cert, deixa'm que t'acompanye en el sentiment. Perquè no es presenta Zapatero, vull dir.

    ResponElimina
  22. Parlant de dites, Gutijaume.

    "En política solo triunfa quien pone la vela donde sopla el aire; jamás quien pretende que sople el aire donde pone la vela".
    Antonio Machado

    Recorda-ho. De moment, en general, vas bé.

    ResponElimina
  23. I recordant Quevedo:
    "Entre un clavel y una rosa,
    su majestad es coja."

    ResponElimina
  24. Quan lo del transvasament jo tenia 13 o 14 anys per tant no estava molt pel tema, inclús me’n recordo que vam anar a xiular a Piqué sense saber ben bé qui era i perquè ho fèiem. Per tant no tinc ni idea de quin és el cabal mínim, però per a això estan els experts per a explicar-nos als ignorants com funcionen les coses. Sé perfectament quines són les sortides de la meua carrera, i probablement tingué més sortida qualsevol FP que aquesta carrera, no necessites ciències polítiques per entrar al cos diplomàtic, el que sí és imprescindible és el conèixer i parlar a la perfecció l’anglès i el francès (el primer el domino, però el francès no l’he après). No me van les paraules vanes, sóc més de fets comprovables i demostrables, i lo de Casa Maso te ho podies haver estalviat, em queda al costat de casa i hi porto anant des de l’ institut, a veure qui es ara lo “saberudet”.


    Si, 387.066 votants, 65.000 vots més que ERC i Laporta junts. Que 400.000 persones majors de 16 anys van votar a favor del si? Doncs genial, més d’un milió es van quedar a casa. No em comparis unes eleccions democràtiques i netes amb una consulta sense cap validés legal ni cap garantía de funcionament net i democràtic.

    I tampoc cal que m’acompanyis amb el sentiment, que Zetaparo no es presenti a les eleccions es l’única bona notícia que ha dit aquest senyor en set anys que porta en el càrrec, ara, ja sabem com és aquest personatge, i potser a les pròximes eleccions ens enduem una sorpresa ;)

    21% d’atur, un dèficit públic de 10%, congelació de les pensions, pujada de l’Iva al 18%, baixada del sou dels funcionaris, pujada de la llum en un 10%, prohibició dels toros, mitjans de comunicació comprats, prohibició de fumar, acoso als conductors, vam fer riure a l’ONU, ha dividit la societat espanyola, el paro juvenil es casi del 45%, s’ha pactat amb terroristes...no acabaríem mai, i si a més ara us escrigués l’ideari amb el que es va presentar aquest bon home ens ficaríem tots a plorar.
    Salut a tothom que demà marxo el Santiago Bernabeu que juga el meu Madrid. A cuidar-se.

    ResponElimina
  25. No voldria que te'n anesses sense resposta. Un estudiant com tu de ciències polítiques, no em pot dir que jo comparo "unes eleccions democràtiques i netes amb una consulta sense cap validés legal ni cap garantía de funcionament net i democràtic". No, home no, Jo l'únic que et vull donar a entendre , encara que coste, és què, validesses i legitimitats democràtiques a banda, si per a tu és molt important la quantitat de persones que van donar suport al PP, dic jo, què igual d'important deuen ser ( en numero una mica més ) les que van donar suport a la consulta de la independència votant SÍ. Per a un universitari, tant complicat d'entendre, no crec que sigui.
    Quan el tema sigui la conveniència de les consultes, la validesa, l'oportunitat etc. ja parlarem. Ara no tocava això.

    Visca el Tottenham. Desprès diràs què no es pot viure....

    ResponElimina
  26. M'ho sembla a mi, o hi ha algú per aquí que té un afany de protagonisme de tipus pràcticament patològic?
    Qué pesat...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta