18 de juliol del 2012

Descontaminació del pantà de Flix: no sense les obres del pla de restitució

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Un grup d'alcaldes de la Ribera d'Ebre reclamarà a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a la societat estatal Acuamed que acceleren i prioritzen les obres del pla de restitució territorial, que ha de garantir l'abastament d'aigua potable dels municipis riberencs abans que comence l'extracció dels llots tòxics del pantà de Flix. Així ho va advertir aquest dimarts l'alcalde de Tivissa i president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el convergent Jordi Jardí. Els alcaldes riberencs consideren que el pla d'emergència aprovat per actuar en cas d'incidents durant la descontaminació resultaria "inútil" per garantir els abastaments, i exigeixen les actuacions sense renunciar a complir els calendaris per a la neteja del pantà. Fa uns dies, l'alcalde de Flix, el socialista Marc Mur, tot aprofitant la visita de diputats del PSC, ERC i ICV, va exigir l'inici imminent de les obres tot avisant que es podrien perdre els fons europeus assignats. Mur va plantejar als seus homòlegs la necessitat d'arrencar les obres de forma imminent, a l'octubre segons les actuals previsions d'Acuamed i del consistori de Flix, per poder executar abans de 2015 projecte de gran rellevància en termes ambientals, econòmics -vinculat a la continuïtat de la planta d'Ercros al municipi- i davant la necessitat de no perdre el 85% dels ajuts europeus que han de finançar una operació de 165 milions d'euros en total. Però per a la tardor encara no estarien a punt la totalitat de les obres previstes en el pla de restitució territorial.

 "Una importància que entenem i comprenem, però que no pot supeditar les condicions dels ajuntaments aigües avall", ha insistit Jardí. "Som conscients de la importància per a Flix i la comarca la descontaminació, una obra pionera i referent mundial. Els alcaldes ens posicionem unànimement que aquestes obres s'han de dur a terme, però tenim un sentiment arrelat de seguretat molt important i no es poden fer segons quines coses sense les garanties absolutes que no passarà res: la seguretat de les persones ha de prevaldre damunt de tot", ha afegit el president de la Ribera d'Ebre. Segons ha argumentat, municipis com Ascó, Vinebre, Garcia, Móra la Nova, Móra d'Ebre, Benissanet i Miravet, amb captacions d'aigua del riu, "no poden" postergar les obres previstes. Jardí assegura que el pla d'emergències dissenyat i aprovat per l'anterior govern resulta "inútil" i "insuficient", ja que, en cas d'emergència, "preveu portar aigua amb camions cisterna" per abastir poblacions "importants" com Móra d'Ebre, amb uns 6.000 habitants. Una solució que consideren del tot inefectiva.

"Exigim que es facin aquestes obres", ha reblat Jardí. Paral·lelament, i en un gest que ha qualificat de "generositat", la majoria dels alcaldes reunits haurien decidit apostar per una espècie de solució salomònica, reclamant a l'ACA i a Acuamed que es prioritzin i accelerin les obres de captació d'aquests municipis -"en mesos poden estar finalitzades", segons ha apuntat, sense arribar a precisar el seu volum: "molts projectes estan redactats, licitats o amb les expropiacions fetes- i que s'ajornin o es deixin en un segon pla la resta d'actuacions previstes i encara pendents en altres municipis que disposen d'abastaments que no depenen directament del riu Ebre. "Els que no siguin imprescindibles poden esperar i permetre que la neteja comenci immediatament", ha certificat. Seria el cas de projectes a Tivissa, la Palma d'Ebre, la Torres de l'Espanyol o Riba-roja d'Ebre, ha assegurat Jardí.

Així, convençut que la proposta permetria complir els ritmes d'execució previstos per a la neteja del pantà -que s'ha de materialitzar en un màxim de dos anys per no perdre els fons europeus-, el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha anunciat que ja ha sol·licitat una entrevista amb el director de l'ACA -organisme que ha de redactar i aprovar els projectes perquè siguin executats per Acuamed-, per definir un "calendari adequat" i amb "terminis raonables". Valorat en 55 milions d'euros i amb finançament europeu, el pla de restitució inclou 144 obres que han de garantir l'abastament d'aigua potable i alternatives segures a tots els municipis de les Terres de l'Ebre i també al Priorat, incloent nous pous -alguns dels quals, pràcticament acabats i que han d'assegurar el minitransvasament de l'Ebre a Tarragona en cas d'accident en les obres-, captacions, dipòsits i connexions. Inicialment vinculat a les actuacions a Flix, el nivell d'execució del pla encara és parcial.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta