18 de juliol del 2012

Riba-roja d'Ebre, Móra lo Nova i Tivissa diuen 'adéu' a EbreBiosfera

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Els alcaldes de Riba-roja d'Ebre, Móra la Nova i Tivissa, tots tres de la Ribera d'Ebre, han demanat excloure els seus municipis del projecte perquè les Terres de l'Ebre siguen declarades Reserva de la Biosfera per part de la Unesco. El principal motiu és el canvi de criteri per part de la Unesco, que ha rebutjat inicialment la candidatura d'EbreBiosfera per trobar-se en la zona d'influència de tres centrals nuclears: les dues d'Ascó i la de Vandellòs. De fet, això ha provocat que el consell promotor de la candidatura d'EbreBiosfera decidís aquesta setmana modificar el projecte, tot excloent el nord de la Ribera d'Ebre per intentar acontentar la Unesco. Una mesura que no ha agradat gens en aquesta comarca.

Els alcaldes, que dimarts al vespre van reunir-se a Móra d'Ebre, argumenten que els projectes energètics previstos o en marxa a la comarca podrien ser incompatibles amb aquesta figura, i asseguren que si no es modifica aquest criteri, la majoria dels consistoris riberencs abandonarà també el projecte d'EbreBiosfera. A més, els alcaldes critiquen el "canvi de criteri" de la Unesco respecte el plantejament inicial -fruit de la catàstrofe de Fukushima- i rebutgen que set pobles hagen estat exclosos de la proposta per afavorir-ne l'aprovació. Es tracta dels municipis de la comarca que són en la zona d'influència nuclear: Ascó, Vinebre, Garcia, la Torre de l'Espanyol, la Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre i Flix. D'altra banda, al consell d'alcaldes de la Ribera d'Ebre no hi van participar els batlles de Rasquera, Benissanet i Miravet.

"Si els criteris han de ser d'excloure set municipis, la Ribera d'Ebre renuncia a la Reserva de la Biosfera", ha proclamat el president del Consell Comarcal i alcalde de Tivissa, Jordi JArdí, tot recordant que espais naturals protegits, com la reserva de Sebes de Flix, també en quedarien fora. La qüestió del greuge comparatiu i el canvi de posicionament de l'organisme de Nacions Unides resulta clau, segons ha abundat Jardí. "S'ha parlat que en d'altres llocs del món hi ha nuclears en reserves de la biosfera, com a Rússia i Sudàfrica. No cal anar tan lluny: a l'Estat, la central nuclear d'Almaraz ho està. Si ha estat possible fins el dia d'avui no entenem per què no ha de ser així", ha argumentat el president riberenc força contrariat. En aquest escenari, Jardí ha anunciat que el seu municipi, Tivissa, així com Riba-roja d'Ebre i Móra la Nova, han reclamat ja explícitament que se'ls exclogui de la proposta, "tot i que es produeixin modificacions de criteris". "Hem manifestat la nostra voluntat de no ser-hi", ha apuntat. Tot plegat, assegura, perquè aquests consistoris volen continuar apostant sense limitacions pel desenvolupament projectes energètics en previsió o ja en marxa. "Hem de ser respectuosos amb els qui volen ser-hi: la inclusió d'aquests municipis i els seus projectes d'emprenedoria industrial podria provocar que la Reserva de la Biosfera fos descartada", ha justificat Jardí.

Via ACN
Imatge EbreBiosfera, a Facebook

1 comentari:

  1. Me pixo de riure!
    Ciu en massa!
    A la ordre sinyó Pallares!!!
    Jajjaajajajaja!!!
    Quin cuento!
    Com lo dels 3,2 m., compte, ho diu el xutge.
    Setze xutges del xutjat mengen convergents d'un penjat!
    Bé, ja se sap que els xutges mengen de tots cantons.
    Eics! A partir d'ara li direm.... Ziuespher!
    Voleu dir que xutges i unesquians no son extraterrestres?????
    Quin dia!!!!!
    Montorooooo!!!!!
    Va per tu!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta