10 de gener del 2006

L'encariment del sòl a la Costa Daurada fa que es dispari la construcció al litoral de l'Ebre

El Col·legi d'Arquitectes calcula que va tramitar 7.000 nous pisos durant el 2005, que suposen un increment del 50%

Les Terres de l'Ebre van registrar durant el 2005 un increment «espectacular» en la projecció de nous habitatges, de fins al 50% segons l'informe que va presentar ahir el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Així, encara que la població ebrenca només representa el 2,5% de la població catalana, el territori va presenciar la tramitació de gairebé 7.000 pisos nous, aproximadament el 6,3% dels que van autoritzar-se a tot el país. El president de la demarcació de l'Ebre del Col·legi d'Arquitectes, Carles Vergès, va remarcar que el municipi amb més projectes va ser Sant Carles de la Ràpita, amb 1.110 nous habitatges. Amb tot, el creixement immobiliari també ha afectat tota la franja costanera, part del Delta i els municipis de Tortosa i Amposta.

La construcció continua creixent de manera espectacular a les Terres de l'Ebre, que durant el 2005 va ser la segona demarcació del país en què més va créixer la tramitació de nous habitatges. En aquest sentit, només la demarcació de Lleida va superar les quatre comarques de l'Ebre. El president del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya al territori, Carles Vergès, va detallar ahir les conclusions d'un informe redactat a partir del nombre de visats d'habitatges projectats, una xifra que té una relació directa amb els pisos que es converteixen en obra construïda amb un termini de nou mesos de mitjana. Vergès va destacar la fiabilitat de les dades, ja que no provenen de reculls estadístics, sinó que són «reals i de primera mà», tenint en compte que el Col·legi d'Arquitectes és l'organisme encarregat de controlar cadascun dels habitatges projectats a Catalunya. «Nosaltres ja havíem intuït que el 2005 seria un any molt bo, perquè havíem fet una recaptació econòmica molt superior», va dir.
Vergès va concretar que a les Terres de l'Ebre van tramitar-se gairebé 7.000 dels 100.000 pisos nous que van rebre llum verd durant el 2005, un 6,3% del total encara que la població ebrenca només representi el 2,5% de la població de Catalunya. El president del Col·legi d'Arquitectes va afegir que la ràtio d'habitatges projectats de l'Ebre duplica la mitjana catalana: mentre que a les Terres de l'Ebre hi ha 38,4 habitatges nous per cada 1.000 habitants, al conjunt del país la ràtio és de 15,07 habitatges nous per cada 1.000 habitants. «Per tant, si en relació amb el 2004 el creixement del sector ha estat important i positiu per a Catalunya, amb un increment del 8%, cal remarcar l'espectacular creixement específic de la nova construcció a les Terres de l'Ebre, que ha assolit el 50%», va concloure. Vergès va concretar que el gruix més important de projectes s'han tramitat al municipi de Sant Carles de la Ràpita, que durant l'any passat va aconseguir situar-se al lloc número 13 del rànquing de poblacions catalanes amb més habitatges projectats.
En aquesta línia, Vergès va destacar que a la Ràpita van projectar-se 1.110 pisos nous, el que representa la setena part dels construïts a la ciutat de Barcelona. A més, Vergès va afegir que Amposta i Deltebre són els altres municipis ebrencs que han entrat en la llista de 25 municipis catalans amb més habitatges nous en blocs col·lectius. I en el cas d'habitatges en filera encara hi apareixen més municipis del territori, ja que el rànquing també inclou la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Tortosa, Deltebre, l'Ametlla de Mar i l'Aldea. «Per contra, no hi ha cap municipi ebrenc a la llista d'habitatges aïllats i xalets, encara que aquí molts puguin pensar que tothom s'ha fet un xalet o una casa de camp», va dir Vergès. El president del Col·legi d'Arquitectes va destacar l'escassa incidència de la rehabilitació, «ni tan sols en el cas de Tortosa, per la recuperació del nucli antic», així com el ritme més lent de la construcció de nous habitatges a les dues comarques de l'interior, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Vergès va explicar el creixement immobiliari de la franja costanera de l'Ebre per l'encariment progressiu del sòl de la zona metropolitana de Barcelona i de la Costa Daurada. A més, va detallar que la majoria de les promocions són a càrrec de constructores de fora del territori, principalment de Barcelona i Saragossa, però també del País Valencià.

El Punt (10-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta