14 de febrer del 2006

La Generalitat prepara un paquet de mesures contra el musclo zebrat a l'Ebre

Provocaran petites avingudes per simular els hàbitats més desfavorables per la seva reproducció

La Generalitat està a punt d'enllestir un projecte per combatre la plaga del musclo zebrat que afecta el pantà de Riba-roja d'Ebre i el meandre de Flix, però també altres trams amb poc corrent, aigües avall de l'Ebre i fins a l'altura de Xerta. La Generalitat proposarà a la comissió tècnica -que també integren el Ministeri de Medi Ambient, el govern d'Aragó, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i Endesa- la realització de baixades de cota programades al pantà de Riba-roja. L'objectiu és provocar petites avingudes, per simular els hàbitats més desfavorables per a la reproducció del musclo zebrat.

«Si ataquem els exemplars adults i aconseguim fer minvar la població de musclo zebrat durant l'època de reproducció, podrem reduir la presència de l'espècie a l'Ebre i també la seua capacitat colonitzadora», va suggerir ahir el cap del Servei de Protecció de Fauna i Flora del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Jordi Ruiz. Amb tot, Ruiz va advertir que encara no hi ha res decidit, i que el projecte per combatre la plaga d'aquesta espècie invasora encara es troba en fase de «debat tècnic», ja que encara han de rebre un últim estudi sobre el musclo zebrat que la Generalitat ha encarregat a la Universitat de Lleida. «En realitat, no hauríem de parlar de fer desembassaments», va afegir-hi Ruiz: «Del que es tracta és de rebaixar la cota de l'embassament de Riba-roja només uns metres, per provocar petites avingudes amb una mica més d'aigua de la que ja baixa normalment».
L'objectiu principal de la mesura seria incrementar la velocitat de l'aigua, ja que les poblacions més importants de musclo zebrat es troben als embassaments i als trams de l'Ebre amb menys corrent. Ruiz va recordar que la CHE ja ha estudiat fer petits desembassaments en l'època de reproducció del musclo zebrat, sobretot a la primavera i a l'estiu. En aquest sentit, el cap del Servei de Protecció de Fauna i Flora va remarcar que el projecte no podrà executar-se a partir de la primavera que ve, ja que la proposta de la Generalitat haurà de tenir abans el llum verd de la comissió de seguiment del musclo zebrat. «Encara estem enllestint la documentació i acabant d'avaluar les diferents alternatives», va assenyalar. Ruiz va insistir que les «baixades de cota» del pantà de Riba-roja d'Ebre hauran de tenir en compte les poblacions i les empreses de diferents sectors que són usuàries de l'embassament. «Les baixades de cota hauran de fer-se en els moments en què no perjudiquin ni els pobles ni els sectors econòmics, ja que potser duraran més d'una setmana», va concretar. Ruiz va dir que el més important no és adoptar una solució definitiva, sinó saber quina és la manera menys agressiva de combatre la plaga. Ruiz va concloure que busquen «un pla de xoc per reduir la capacitat reproductora del musclo zebrat, i mantenir la plaga dins dels nivells més baixos».La presència massiva del musclo zebrat al riu Ebre va detectar-se el 2001. És un mol·lusc bivalve d'origen asiàtic, capaç de reproduir-se i colonitzar nous espais amb molta rapidesa, fins al punt que ha alterat les condicions ecològiques del riu.

> La CHE hi estaria d'acord, però no hi ha calendari

Fonts de la CHE van explicar ahir que no tenen constància dels últims treballs tècnics de la Generalitat per combatre el musclo zebrat, però van confirmar que la realització de «baixades de cota» al pantà de Riba-roja d'Ebre és una possiblitat que la CHE i la mateixa comissió de seguiment de la plaga ja havien posat al damunt de la taula. Les mateixes fonts van remarcar que encara no hi ha calendari per començar a fer els petits desembassaments. En qualsevol cas, la CHE té previst consultar tots els usuaris del pantà, abans d'aprovar el pla per obrir les comportes de Riba-roja i modificar el règim hídric de l'embassament. De fet, la proposta hauria de passar primer per la comissió de seguiment de la plaga, així com per la comissió de desembassaments de la CHE. Amb tot, fonts de la comissió de seguiment van lamentar ahir la lentitud amb què el Ministeri de Medi Ambient afronta les actuacions contra la plaga, així com l'escassa participació dels representants catalans a les últimes reunions fetes a la ciutat de Saragossa.

> Un buidatge polèmic

La presència massiva del musclo zebrat (Dreissena polymorpha) al riu Ebre va detectar-se el 2001, fruit dels treballs del Grup de Natura Freixe de Flix. El musclo zebrat és un mol·lusc bivalve d'origen asiàtic, capaç de reproduir-se i colonitzar nous espais amb molta rapidesa, fins al punt que ha alterat les condicions ecològiques del riu, i ha afavorit el creixement d'algues i la implantació d'una altra plaga, la molesta mosca negra. El musclo zebrat i les algues han provocat greus molèsties i desperfectes en punts de captació d'aigua, canonades, dipòsits i embarcacions, però també en indústries com la hidroelèctrica de Riba-roja d'Ebre i la central nuclear d'Ascó. A l'agost del 2003, la CHE va desestimar el buidatge del pantà que proposava l'antic consorci del pla integral del Delta, ja que la mesura de xoc va resultar molt polèmica.


El Punt (14-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta