5 de febrer del 2006

Què diran avui de Flix?

Ha trascendit que el Telenotícies Vespre d'avui diumenge tornarà a tirar una altra bomba informativa sobre la contaminació de l'embassament de Flix. TV3 podria tenir en exclusiva algun estudi del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, que per demà havien convocat una roda de premsa a Barcelona, potser per ampliar la informació que avui treurà el Telenotícies Vespre. No oblidem que aquest col·lectiu cientític i TV3 van encarregar el famós estudi sobre la radioactivitat dels sediments acumulats al pantà i a l'abocador del Racó de la Pubilla, l'octubre del 2004. D'altra banda, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear també va advertir dels vessaments incontrolats d'urani a l'Ebre per part de la planta Erkimia, propietat d'Ercros, "sense que cap autoritat ni del Govern central (Consejo de Seguridad Nuclear), ni del Govern autonòmic (Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives del Departament de Treball i Indústria) se n’hagin ‘assabentat’, o si més no hagin actuat per evitar-les". Un urani natural que hi ha a la fosforita, el producte que s'utilitza per fer el fosfat bicalci... En un dels seus últims comunicats, deien això:

"Si als sediments s’hi ha detectat Urani-238, ben segur que també s’hi pot detectar U-235, ja que a l’Urani natural s’hi troben a la vegada l’isòtop U-238 (99’284%), l’isòtop U-235 (0’711%) i l’isòtop U-234 (0’0055%). També s’hi deuen poder detectar tots els productes de desintegració que conformen les sèries de desintegració de l’U-238 i l’U-235, sobretot el Radi-226 i el Radó-222, que és un gas que, amb tota seguretat s’escapa dels sediments i va a parar a l’atmosfera. Com afecten aquest sediments radioactius a les aigües del riu Ebre i al seu ecosistema?. Ningú ho ha explicat amb claretat a la ciutadania, simplement es diu ‘que no passa res’. El que si és segur és que passa alguna cosa, de la qual ni tan sols en sabem l’abast. Si el riu Ebre està enverinat radioactivament, la ciutadania té dret a saber-ho i els governs tenen el deure d’informar-ho i de prendre les mesures necessàries per evitar que la contaminació radioactiva afecti a les persones i als sistemes naturals. Demanem al govern de la Generalitat que creï una Comissió independent de científics i tècnics per avaluar l’abast del problema i proposar les mesures adients a prendre, per protegir la salut de les persones i dels sistemes naturals."

Hauran descobert que, efectivament, també hi ha U-235 al pantà de Flix? Hauran descobert que hi ha Radó-222, aquest gas que s'escaparia dels sediments i aniria a parar a l'atmosfera? Falten menys hores per saber-ho i sortir del dubte... Quina casualitat que demà hagin de venir a Tortosa el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, i la ministra Cristina Narbona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta