6 de febrer del 2006

Un laboratori francès alerta del risc radioactiu del fosfat bicalci fabricat a Flix

Ercros nega que el producte posi en perill la salut dels humans i la Generalitat es compromet a ampliar els estudis

Un laboratori francès, vinculat a grups ecologistes, ha analitzat mostres del fosfat bicalci que el grup Ercros produeix al polígon electroquímic de Flix, i ha confirmat que el compost conté elements radioactius que podrien passar a la cadena alimentària. El fosfat bicalci s'obté a partir de la fosforita, una roca del desert amb radioactivitat natural. El producte es destina a optimitzar l'alimentació animal, però també s'utilitza per reforçar el contingut en calci d'alguns aliments. Segons va avançar ahir al vespre Televisió de Catalunya, el laboratori ho ha posat en coneixement de la fiscalia, però Ercros remarca que el fosfat bicalci no representa cap risc per al consum humà. La Generalitat ja s'hauria compromès a fer altres estudis radiològics.


Les mostres del fosfat bicalci produït a la planta de Flix van ser analitzades al CRIIRAD, un laboratori francès que molt sovint ha avalat les denúncies de grups ecologistes sobre qüestions relacionades amb els riscos de l'energia nuclear. De fet, per avui hi ha prevista a Barcelona una roda de premsa del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear. L'octubre del 2004, aquest col·lectiu ja va denunciar la radioactivitat dels residus de la fosforita que Ercros ha anat dipositant a l'abocador flixenc del Racó de la Pubilla. El Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, també va encarregar al mateix laboratori francès que analitzessin unes mostres extretes de l'abocador flixenc. TV3 va avançar ahir al vespre els resultats de les anàlisis, però aquesta vegada no dels residus sinó del producte industrial. L'objectiu era denunciar que les 100.000 tones de fosfat bicalci que cada any es fabriquen a la planta de Flix podrien entrar a la cadena alimentària, en forma d'additius per reforçar el contingut de calci d'alguns productes, però sobretot per enriquir els pinsos per a animals.
Concretament, l'anàlisi ha detectat la presència de materials radioactius, com el plom 210 i el poloni 210. En declaracions a TV3, el director del CRIIRAD, Bruno Chareyron, va afirmar que «només la presència d'aquests elements en el fosfat bicalci ja justificaria estudiar a fons quina és la dosi exacta que podria arribar a les persones». Chareyron va instar els fabricants, en aquest cas el grup Ercros, a prendre mesures i buscar alternatives per fabricar el fosfat bicalci a partir d'una altra matèria primera. «Per exemple, utilitzar una fosforita amb unes concentracions menors d'urani, o que el procés de producció elimini els elements més radiotòxics, com el plom 210 o el poloni 210», va suggerir el director del CRIIRAD. Però també en declaracions a TV3, Ercros va recordar que compleix la legislació estatal, i que els fosfats que produeix són «aptes per al consum animal», segons el servei de radioprotecció del Ministeri de Sanitat i Consum. «Cal tenir en compte que el fosfat bicalci està en una concentració molt petita en els pinsos, i que dels pinsos passa als animals, per reforçar els seus ossos», va garantir el president d'Ercros, Antonio Zabalza, que va afegir que la part del producte que queda a la carn «deu ser ínfima». Segons va remarcar el màxim responsable de l'empresa, «no hi ha cap risc per als consumidors, encara que tinguessin una dieta contínua de carn animal».
Les dosis de radioactivitat localitzades en el fosfat bicalci tampoc són alarmants per als responsables de Seguretat Alimentària del govern de la Generalitat, si bé consideren que és important eliminar qualsevol «dubte o risc» per a la salut pública. «Hem d'aprofundir en la qüestió perquè l'estudi és insuficient, parteix de poques mostres i hauríem d'extrapolar els resultats per comprovar com es podria acumular aquesta radioactivitat a la cadena alimentària», va declarar a TV3 el director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, Eduard Mata. De fet, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària proposarà a la Generalitat que faci més estudis radiològics, per aclarir la qüestió.

> A la dieta animal des de fa més de 70 anys

Ercros va reaccionar ràpidament a la notícia sobre l'estudi realitzat pel laboratori francès Criirad, i ahir a la nit ja va enviar un comunicat per negar el risc radioactiu del fosfat bicalci. Ercros va recordar que el producte s'utilitza, des de fa més de 70 anys, com a complement mineral «indispensable» en la dieta animal. També, que el fosfat bicalci de Flix té «les mateixes característiques i composició» que el que produeixen altres companyies del sector. Segons Ercros, el producte està subjecte al que marca la legislació estatal o internacional, i «mai ha estat causa de cap problema alimentari». L'empresa també va manifestar que els radionuclids presents al fosfat bicalci són d'origen natural, i que per tant són iguals que altres radionuclids que també es troben a la natura: a l'atmosfera, al sòl, a l'aigua i a la vegetació.
«Els límits màxims que contempla la legislació es refereixen únicament als radionuclids artificials», va detallar Ercros. En aquesta línia, l'empresa va afegir que el mateix estudi del Criirad reconeix «explícitament» que no han pogut trobar cap radionuclid artificial. De fet, Ercros va denunciar que els càlculs sobre ingestió de radionuclids que presenta l'estudi no es correspon amb fets verificats, sinó en simulacions basades en «hipòtesis no contrastades» sobre la incidència en els humans. L'empresa també va remarcar que el fosfat bicalci d'Ercros només es comercialitza com a complement de pinsos per als animals, i que la incidència indirecta sobre el consum humà és inferior al que estableix l'estudi. Ercros també va voler garantir que l'exposició al fosfat bicalci no representa cap risc per a la salut dels treballadors de la planta del polígon de Flix.

> En els pinsos i en el Cola Cao

El fosfat bicalci està indicat especialment per als tractaments en producció agrícola i ecològica, segons un reglament del Consell d'Europa de l'any 1991. També la Generalitat recomana l'ús del producte, amb l'objectiu de millorar la qualitat ambiental del sector carni. L'empresa Nutrexpa utilitza el fosfat bicalci com a additiu alimentari, per fer el conegut Cola Cao. A més, apareix en alguns pinsos que afavoreixen el cant dels ocells. Amb tot, l'any 1974 un laboratori nord-americà va demostrar que amb els residus dels fosfats es podien cobrir les necessitats d'urani de les centrals nuclears dels Estats Units. El conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, podria valorar avui la nova polèmica sobre el pantà de Flix, ja que visitarà Tortosa amb la ministra Cristina Narbona.

El Punt (06-02-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta