17 de març del 2006

El govern farà proves pilot a l’Ebre abans de combatre la mosca negra

Salvadó minimitza l’impacte d’un vessament de gallinassa prop de Ginestar

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va confirmar ahir que la comissió de seguiment de la mosca negra ja té gairebé enllestit el pla d’actuació amb què combatre la plaga. Salvadó va explicar que convocaran una reunió amb els alcaldes de les principals poblacions afectades, i que també es faran una sèrie de proves pilot per saber si els tractaments biològics funcionen. A més, els tècnics estudiaran la setmana que ve si l’última avinguda de l’Ebre ha estat beneficiosa.

Salvadó va precisar que encara no hi ha un protocol concret per combatre la mosca negra, però que la comissió de seguiment ha avançat molt en la seua investigació, amb l’objectiu que el pla d’actuacions puga començar a aplicar-se aquesta primavera. El delegat del govern va explicar que en els pròxims dies convocaran una reunió de treball amb els alcaldes de les poblacions més castigades per la plaga, i que abans de combatre la mosca negra caldrà fer una sèrie de proves pilot «molt concretes» als trams de l’Ebre més conflictius.
Les proves costaran 120.000 euros i el tram en què es faran els primers assajos són els deu quilòmetres que separen Móra d’Ebre i Miravet, segons va confirmar ahir el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal. A partir de l’abril, el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code) i la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA abocaran al riu un producte biològic anomenat BTI, amb l’objectiu d’atacar el creixement de les larves. Amb tot, caldrà que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) rebaixi el cabal del riu al mínim, perquè el producte siga realment efectiu. D’altra banda, tant Solé Arnal com Salvadó van valorar positivament el gran desembassament que la CHE ha hagut d’executar aquesta setmana. «El president de la CHE s’havia compromès a fer un gran desembassament i altres de més petits, d’uns 400 metres cúbics per segon», hi va afegir el delegat de la Generalitat. Amb tot, Salvadó va matisar que les avingudes inferiors a 1.000 m³ per segon poden tenir «efectes netejadors», però que no serviran per arrencar les arrels de les algues i altres plantes aquàtiques, el principal hàbitat de la mosca negra.

> Un problema amb diferents causes

El delegat del govern va remarcar que la plaga de la mosca negra té l’origen en diferents factors que han modificat la qualitat de l’aigua del riu, com ara el poc cabal i l’ús de plantes depuradores. De fet, Lluís Salvadó va minimitzar la rellevància d’uns abocaments massius de gallinassa en una finca de Miravet molt propera al nucli de Ginestar, la primavera passada, que segons algunes fonts haurien accentuat la plaga. «És cert que va haver-hi abocaments, però això ja forma part de la llegenda negra», hi va afegir. D’altra banda, Salvadó va avançar que la setmana que ve es prendran noves mostres, per comprovar si l’última riuada ha estat realment eficient. Els tècnics van proposar avingudes controlades i tractaments biològics, amb el doble objectiu d’atacar les algues i les larves de la mosca negra.

El Punt (17-03-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta