L’Ajuntament de Gandesa ha tret a concurs públic la concessió per a l’aprofitament turístic i juvenil de tots els equipaments del balneari de la Fontcalda. L’alcalde, Miquel Aubà, va afirmar que l’externalització és necessària per professionalitzar la gestió i ajustar les instal·lacions a la normativa, però que el patronat no serà dissolt.
L’alcalde de Gandesa va recordar que el balneari de la Fontcalda ja havia funcionat fa anys a través de l’arrendament, però que després d’un període de crisi va ser necessària la creació d’un patronat, ja que l’explotació de les seues instal·lacions havia entrat en una clara decadència. «Ara ens hem plantejat tornar a externalitzar la gestió de la Fontcalda, perquè algunes instal·lacions municipals no s’ajusten a les últimes normatives», va explicar Miquel Aubà. En aquest sentit, l’alcalde va detallar que el concessionari haurà d’adaptar tots els equipaments a la legalitat, així com aportar un cànon anual que servirà per realitzar millores a les instal·lacions. Unes inversions que seran vigilades i acordades en el si del patronat, que actuarà com una comissió de seguiment de la gestió. De fet, Aubà va remarcar que l’actual patronat de la Fontcalda no desapareixerà, sinó que podria ser ampliat amb la participació del rector de la parròquia i d’un representant de cada grup polític de l’Ajuntament.
Aubà va precisar que el patronat no està legalment constituït, però que es mantindrà com a òrgan de seguiment. «En algun moment va arribar a constituir-se una societat limitada per aspirar a diferents subvencions, però la realitat és que el patronat està en una situació jurídica una mica estranya», va reconèixer. Amb tot, Aubà va defensar la seua continuïtat, ja que serà la manera d’intervenir, des de l’àmbit públic i des del voluntariat, per la correcta gestió de les instal·lacions i també en les millores que es facin a la Fontcalda.
L’alcalde va afegir que el concessionari haurà de donar-se d’alta a la Seguretat Social i procurar que els treballadors del bar i del restaurant tinguin el carnet de manipulador d’aliments. «Volem passar del voluntariat a un grau més alt de professionalització, i també deixar clara una qüestió tan important com la responsabilitat civil en cas d’accident», va explicar Aubà. En aquest sentit, l’alcalde va recordar que les instal·lacions de la Fontcalda també tenen un sistema de set habitacions amb cuina pròpia, així com 14 cambres més i una sèrie de sales comunes, que són aptes per organitzar diferents activitats. A l’exterior també hi ha una important àrea de lleure i una zona de pícnic.
>Actiu turístic i símbol del poble
El santuari de la Fontcalda es troba vora el curs del riu Canaletes, just enmig dels estrets que tanquen la vall i que li donen un encant especial. El nom és degut a l’aigua calenta que raja permanentment dels Xorros, tant a l’estiu com a l’hivern, a una temperatura de 26 graus. Des de ben antic, l’aigua va ser utilitzada a l’hostatgeria per les seues propietats medicinals i curatives. Actualment, el balneari i el seu entorn és un dels atractius turístics més importants de Gandesa, però també un símbol del poble i un lloc de peregrinació popular, amb la tradicional romeria que se celebra el primer diumenge de maig. «Evidentment, ens agradaria que la gestió pogués fer-la algú de Gandesa, que conega quina ha estat la manera de funcionar i també la tradició de la Fontcalda, però com a Ajuntament hem de garantir la lliure concurrència d’ofertes», va remarcar Miquel Aubà. L’alcalde va confirmar que diferents veïns interessats ja han contactat amb l’Ajuntament, i que també s’ha parlat de la possibilitat que una societat formada per un grup de gandesans presenti una oferta per gestionar la Fontcalda.
El pròxim concessionari dels equipaments de la Fontcalda podrà explotar el balneari i les seues instal·lacions durant un termini de cinc anys, un període relativament curt si es compara amb les concessions que trauen a concurs públic altres ajuntaments de les Terres de l’Ebre. «Nosaltres hem optat per una concessió curta, perquè l’empresa puga veure si la cosa els va bé, i també perquè l’Ajuntament no haja de recórrer a la clàusula de rescissió del contracte, si no estem d’acord amb la gestió», va aclarir Aubà. Amb tot, l’alcalde va precisar que el concessionari podrà obtenir beneficis a partir del segon o el tercer any de la gestió, ja que les obres que s’haurien de fer són mínimes. «A més, quan s’acabi la concessió es podria puntuar millor una possible prorrogació, si la gestió ha estat òptima», va concretar. D’altra banda, els cànons anuals també són força assequibles, perquè puguin assumir-los empreses familiars de Gandesa. El concessionari no haurà de pagar res durant el primer any, i les quantitats a pagar durant els quatre anys següents oscil·len entre els 8.000 i els 15.528 euros. En aquest sentit, Aubà va detallar que els cànons serviran per fer obres de millora i també per cofinançar altres projectes més importants, com un programa de protecció de l’entorn i d’educació ambiental que han previst amb la Fundació Territori i Paisatge.
El Punt (19-03-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.