20 de maig del 2006

Albert Roig s’emporta el II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig de Tortosa

«Cecília de florejats» és un tríptic amb retrats de tortosins il·lustres i altres de més desconeguts

Albert Roig va proclamar-se ahir al vespre guanyador del II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig de Tortosa amb l’obra Cecília de florejats , una novel·la que el poeta tortosí ha escrit durant els últims deu anys. El jurat va destacar el caràcter «fresc, creatiu i engrescador» de l’obra, que en realitat és un tríptic amb retrats de tortosins que han destacat al món de la cultura. El premi de teatre va ser per a Mercè Cuartiella, de Figueres, amb l’obra Enterra’m a Pequín, mentre que el d’assaig va ser per al lleidatà Ramon Usall, amb una reflexió sobre els conflictes de la Mediterrània. Finalment, el jurat va declarar desert el premi de poesia.

El pati del centre cultural L’Escorxador va ser ahir al vespre l’escenari de l’entrega del II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig, que va emportar-se el poeta tortosí Albert Roig. «Cecília de florejats és una obra escrita des de Tortosa, durant deu anys, amb retrats d’escriptors i pintors tortosins, però en què també apareix la meua mare», va explicar Roig. La novel·la, que com la resta d’obres premiades ahir a Tortosa serà publicada per l’editorial Montflorit, està dividida en tres parts. «La primera part és l’obra de teatre que vaig fer sobre Abu Bakr; la segona, un retrat sobre el rector de Vallfogona, i la tercera, un recull de retrats en què apareixen gent com Leonardo i Robert Escoda, Picasso o Manolo Pérez Bonfill, però també altres menys coneguts com Matías Ballester o Armand Cardona», va comentar Roig. En aquest sentit, l’autor de Córrer la taronja va afegir que l’obra premiada ahir és un homenatge a les persones que l’han influenciat en la seua trajectòria, i que si la seua mare apareix a Cecília de florejats és perquè surt explicant-li una història fantàstica. «Sempre hi ha una avantpassat que la fa ben grossa», va rematar Roig, amb un cert misteri.
D’altra banda, Roig també va admetre la seua satisfacció per poder publicar una obra escrita en la forma dialectal, en què els personatges parlen «en tortosí pur, fins i tot amb algun castellanisme». Cecília de florejats va haver de competir amb 12 novel·les més. Al marge de la publicació, el premi té una dotació de 3.000 euros. Els Premis Literaris Tortosa 2005 van rebre un total de 66 originals: 13 de narrativa, 32 de poesia, 14 obres de teatre i 3 assajos.


> La solitud i el diàleg entre cultures

L’autora Mercè Cuartiella, de Figueres, va aconseguir ahir el I Premi de Teatre Carlota de Mena, que també va lliurar-se en el marc dels Premis Literaris de Tortosa 2005. Cuartiella va explicar que Enterra’m a Pequín és la història d’un home vell que no surt de la cuina de casa seua. «L’home, que té una mala relació amb les filles, sovint és visitat pel fantasma d’un amic, i es dediquen a repassar les seves vides», va detallar Cuartiella, que va afegir que per escriure l’obra va utilitzar moltes anècdotes explicades pel seu pare, sobre l’antic barri de Pequín de Barcelona i la vida durant la postguerra. Per la seua banda, Ramon Usall, de Lleida, va obtenir el I Premi d’Assaig Abu Bakr amb l’obra La tempestuosa mar blava. Segons Usall, l’assaig analitza els principals conflictes que hi ha actualment a la Mediterrània, i aposta pel diàleg intercultural. «Proposo que entenguem la Mediterrània com a espai d’unió i de convivència», va dir Usall.

El Punt (20-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta