Patrimoni avala el projecte que redacta l’equip de l’arquitecta Carme Pinós
El director general de Patrimoni, Josep Maria Carreté, va visitar ahir les excavacions arqueològiques al solar de l’antic institut de Tortosa, en què s’ha de construir el nou edifici de les delegacions de la Generalitat. Carreté va confirmar que les excavacions estan seguint el calendari previst, i que les troballes arqueològiques no haurien d’impedir la construcció de l’edifici i el seu aparcament subterrani. L’última fase de l’excavació se centrarà en l’estudi d’una necròpoli de l’època romana.
«En principi no hi ha cap problema per fer compatible la integració de les restes arqueològiques amb l’edifici de les delegacions i el pàrquing subterrani», va afirmar ahir a Tortosa el director general de Patrimoni. Al matí, Josep Maria Carreté havia presidit la reunió de la comissió de Patrimoni que va avalar el projecte inicial que ha redactat l’equip de l’arquitecta Carme Pinós. Carreté va confirmar que havien aprovat el projecte bàsic, però no va detallar les recomanacions suggerides per la comissió de Patrimoni, i que s’incorporaran al projecte executiu. Amb tot, Carreté va destacar que el registre de les diferents troballes arqueològiques és «impecable», i va destacar que la feina dels arqueòlegs està servint per obtenir una informació molt important sobre els diferents estrats de la configuració urbana de Tortosa. «Pot sortir alguna sorpresa, sobretot de l’època romana, però per sort serien elements extraïbles i fàcilment museïtzables», va concloure Carreté.
En aquest sentit, el director de les excavacions arqueològiques i professor de la URV, Jordi Diloli, va explicar que tot el que s’ha trobat fins ara confirma les previsions que tenien, com la troballa d’una estructura urbana de la baixa edat mitjana, datada al segle XV. Els arqueòlegs també han desenterrat l’antiga església i el convent dels jesuïtes, del 1723. A més, han localitzat uns enterraments de l’època romana, que encara no s’han començat a excavar. Diloli va detallar que han sol·licitat permís a Patrimoni per poder desmuntar la trama urbana i excavar la necròpoli, ja que els enterraments romans permetran obtenir més informació sobre una de les etapes més desconegudes de la història de Tortosa. A les dues primeres fases de l’excavació, els arqueòlegs també han localitzat diferents materials, com ara una pipa i una llàntia d’oli de l’etapa sarraïna, així com ceràmiques posteriors a la conquesta cristiana. El subsòl també havia conservat una làpida, en molt bon estat, d’un regidor de Múrcia que va morir l’any 1710, i que havia estat cavaller de l’orde de Santiago i comissari reial de les tropes de Felip V.
El Punt (10-05-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.