23 de juliol del 2006

Les cases de la catedral protesten contra l'enderroc durant la Festa del Renaixement

Una de les característiques de l'època del Renaixement és que les ciutats van recuperar, ja definitivament, la importància perduda durant bona part de l'Edat Mitjana. Això es nota especialment en l'arquitectura civil, i a Tortosa en tenim algunes mostres del període gòtic immediatament anterior, com els palaus Despuig o l'Oliver de Boteller. Un palau, aquest últim, que abans estava a la vora del riu, on avui hi ha l'edifici de l'antiga Aliança (carrer Llotja). Ja no ens queda quasi res de la façana fluvial que ens evoque la Tortosa renaixentista, tret del palau del Bisbe (però això no és arquitectura civil). Al marge de l'antiga Diputació del General i de l'edifici rehabilitat on ara hi ha el restaurant Paiolet, l'últim vestigi d'arquitectura ciutadana anterior al segle XIX són les cases de davant de la catedral, que finalment seran expropiades per construir una plaça amb una gran escalinata frontal. Una mesura que crec totalment innecessària, si el que realment busquen és reconstruir les escales de la catedral. L'Ajuntament haurà de fer un projecte realment bo, perquè quan ja no hi siguin, les trobarem molt a faltar...
Enguany, els veïns afectats per l'expropiació han penjat unes pancartes de protesta, tant a la façana que dóna a la catedral com a la banda de l'avinguda Felip Pedrell. Una avinguda que abans de la Guerra Civil no existia, ja que les cases donaven directament al riu i havien fet de muralla urbana a la mateixa catedral, salvant-la de molts setges militars i també de les inclemències del temps, com el vent de dalt. Ara la catedral es quedarà sola i sense protecció, com han estat els veïns d'aquestes cases, que han lluitat sols fins al final. Potser les pancartes han arribat massa tard, o potser és més fàcil fer política per salvar un velòdrom inutilitzat que per conservar un grapat de cases en què hi viuen persones i on encara hi ha alguns dels últims comerços del nucli antic. Potser els pujaran el preu de les indemnitzacions, que eren ridícules. Però també ens hauríem de plantejar si val la pena gastar-se els milions de la llei de Barris en expropiar uns veïns per millorar la visió frontal d'un edifici religiós, propietat de l'Església catòlica, que va ser dissenyat per ser vist de biaix, des del carrer. Un govern d'esquerres hauria de tenir altres enderrocaments prioritaris, com per exemple el monument franquista que hi ha al mig del riu.

Tot seguit, un vídeo de la gent aturant-se per llegir les reivindicacions dels veïns i les pancartes penjades en finestres i balcons...


11 comentaris:

  1. És veritat que hi ha gent que ha fet vore que vivia n´estes cases quan fea temps que les tenien abandonades i en ruina, tan sols per a pujar lo preu de la expropiació??

    ResponElimina
  2. Primer, felicitar a Gustau per atrevir-se a explicar esta anguniosa situació.
    No te res a veure, usuario anónimo, les reivindicacions monetaries amb el tema. Es tracta de ser curt de vista i de tindre serradura al cap.
    Voler "reformar" els esperits dels constructors de la catedral, per exemple, als que mai se'ls hi hagués acudit que les cases de davant la catedral no existissin.
    Deu meu! Lo riu embestint els fonaments de la catedral!
    Es tracta que aquestes cases mereixen un futur més digne per la seva antiquitat, conjunt arquitectònic, etc.
    L'unica casa tombable seria, potser, la de Besalduch. Sobre tot despres de que un arquitecte municipal miop li concedis els vist i plau per construir una mena de pegat, sense fonaments, que amenaça a tots els que passen a prop, al menys visualment.
    I de la façana embarrocada de la catedral hi hauria molt que dir, com per exemple sobre el treure-la del seu context històric-social.
    L'equip de Sabaté-Martin ha decidit en clau històrica. I ja que no poden passar a la història en positiu, ho faràn en negatiu, destruint
    Com a prova les "reformes al casc antic". Algú l'habia vist tant malament com ara?
    Res a veure en accions elogiables d'antics alcaldes com Teodoro Gonzalez (malgrat el caire de la época).
    Una cosa és veure i l'altra ser miop, borni o cego.
    Això és lo que dol més!

    ResponElimina
  3. Crec que vos equivoqueu. En el passat estes cases no feien mes de 6 metros d'altura, deixant veure la façana de la catedral. I a mes les escales van ser planejades com a frontals. Urbanisticament cal una entrada decent al casc antic i aquesta placeta podra ser un espai perfecte com a punt de trobada, esbarjo o per mirar natura i arquitectura. Als Tortosins vos encanta pensar en el passat pero ja vereu com la disfrutareu i un cop feta us adonareu com no va ser tan mala idea. Salut.

    ResponElimina
  4. No serà que es vol fer una Girona 2, salvant les diferències?

    ResponElimina
  5. Vull una Tortosa renovada i amb futur.
    No vull unes cases que fan pena del cutres que estan.
    Si senyors/es els tortosins només ens despertem quan en toquen el voraviu, mentrestant en recreem pensant que "los tiempos pasados fueron mejores" i que a als pobles del costat tenen aixó o allò, i ploriquegem des del nostre seient al xalet de ... envejant-los.

    Prefereixo ser una Girona 2 que una Tortosa merdosa, i encara que això no toqui vull unes piscines noves, i no vull un velòdrom penos on només van 3 ciclistes per "omplir el cupo" de voltes en pista.

    Quina credibilitat em mereix un president d'una penya ciclista, que en defensa del patrimoni de Tortosa fa el ridícul allí on va, quan ell mateix ha estat concessionari d'un bé públic al Parc Teodor González i l'ha deixat en un estat lamentable i penós?

    Aixó sí que és un pecat.

    Per una Tortosa amb futur i un futur per Tortosa.

    ResponElimina
  6. Renovació i futur són dos termes que es poden interpretar de mil maneres. Per a alguns construir fins als pics de les muntanyes és renovació, futur i progrés. Per a altres és una animalada. Ja us ho fareu, que jo a Tortosa no hi visc però, sap mal que en comptes de mantenir i rehabilitar s'opti per tombar i construir de nou. És més, en comptes de tombar les cases del riu per fer una plaça seria molt millor donar prioritat a rehabilitar el casc antic, que allò sí que fa pena.

    ResponElimina
  7. Sento enormement que hi hagi gent perjudicada en tota mena d'expropiació i, en realitat, quan s'expropia un be de qualsevol ciutadà s'hauria de fer de manera que fóra un negoci per a l'expropiat si la usurpació del seu patrimoni respon al be comú.
    Dit això, crec que queden molts pocs ciutadans vius que recordin aquelles cases en plena utilitat i presència. Allò fa 70 anys que fa nosa i fastic de veure, la façana fluvial no existeix i si la volem identificar amb aquelles quatre barraques enderrocades estem fent demagògia. No tenim riu, no tenim casc històric, només tenim caus de rates immundicia i lumpen. Va sent hora que Tortosa comenci a netejar-se la cara i aprofiti lo que realment es pot aprofitar eliminant allò que no serveix de res. I per favor, deixem de fer discursos de falsa "progressia" amb el monument de la batalla de l'Ebre perque tant si volem com no, és un element històric com pot ser-ho "El Valle de los Caidos", el camp de Mathausen, o la Mezquita de Cordoba. De fet, el Parador de Turisme o l'hospital Verge de la Cinta també foren construits pel franquisme i em nego a enderrocar-los.

    ResponElimina
  8. Hu sento Usuario Anónimo, quan deixes de ser tan pijo potser gastes millor les teues neurones.
    Senzillament pensa!
    Jo, ben al contrari que tu , que t'omplis de "Glassex" i "Don Limpio", parlaria del despreci absolut del consistori als estudis previs realitzats, de la degradació provocada del cas antic per part de Ciu, PP, PSC, ETC. Parlaria de la neteja de les bosses d'especulació i dde les intervencións "mafioses" de constructors, com manifesten els jutjats i testimonien les pàgines dels diaris.
    I, parlant clar, el monument no és una obra artística, malgrat que l'autor que si fos artista, es un testimoni cruel de la victòria del feixisme davant el poble. Fins fa quatre dies el "Victor" estaba al monument. I la creu catìloca igual, opresió pels símbols Este monument no te altre destí que desapareixer dels ulls dels tortosins i visitants, quan hi haguen demócrates de veritat a l'ajuntament. Es una ofensa continua als que hem patit les injusticies de la dictadura, assassina,de Franco.
    Com és una ofensa que les megalomanies dels alcaldes haguts hagin evitat una concordia urbanística, amb el resultat del desastre actual de permissivitat especulativa.
    Tu, UA, tens la mentalitat de la xerramequeria tortosina, molt pulida ella, molt de misa, però que fa totes les trapelleries que pot i més. Això si, entre fils i cotons.
    No tenim cap problema de partits polítics, tenim un problema de ments tancades i obtusses i de cors forrats d'Albal.
    Lo primer canviar el xip. Sense això no hi ha res a fer.
    T'animo a intentar-ho.

    I ja em diràs qui valora el bé comú!

    ResponElimina
  9. Continuem fent demagògia...
    Sant Pere de Rodes és un indret que va passar de la deixadesa a ser restaurat. No hi vivia ningú i era un cau d'inmundícia enmig de la muntanya. Fent aquests raonaments tan impecables, usuari anònim, el podrien haver tombat, no? És més, segurament es podrien tombar moltes cases més abans de decidir-se per les de davant de la catedral, si no fos que aquestes permetran fer una altra obra que satisfarà la megalomania d'alguns i el negoci d'uns altres -no entro en els mètodes utilitzats, que els desconec-.

    D'altra banda, això del bé comú acostuma a ser establert per qui mana, no per la comunitat a la qual se suposa que beneficiarà. És un concepte pervers juntament amb el d'interès general. Trobes que el futbol és quelcom d'interès general? Per què? No hi ha una resposta clara quan justifiqueu la qualificació de bé comú, perquè realment esteu parlant de l'interès d'uns quants.

    El casc antic de Tortosa fa pena i no per culpa de les cases de davant de la Catedral. I fa pena perquè els successius governs l'han deixat perdre. I ara volen maquillar-ho amb obres que tindran presència mediàtica però, que deixaran ocultes les vergonyes veritables.

    ResponElimina
  10. Manel, l'has clavat... Com sempre.

    ResponElimina
  11. Quan he utilitzat les paraules "be comú", no ho dèia perquè consideri que l'enderrocament de les cases del davant de la Catedral ho sigui (això es pot discutir) simplement ho dic perque TOTES les expropiacions es fan usant aquest concepte, sigui veritat o no.
    Respecte de la façana fluvial, torno a dir que NO EXISTEIX i si la volem recuperar hem de tombar el mur i per tant la Rambla Felip Pedrell que és la culpable del deteriorament del Palau Episcopal. Hem de tornar la Llotja al seu emplaçament que és l'edifici de l'antiga Aliança a on el Sr. Gustau ubicava el Palau Oliver. Hem de tornar al seu lloc el Palau Oliver al lloc que avui ocupen unes botigues. Hem de tornar a instalar les antigues "peixeres". Hem de ressucitar la capella de Sant Roc. Hem de tornar l'esglesia del Roser a on estava. Hem de tornar a construir les cases que es van tombar entre la casa Besalduch i el Palau Montagut. hem de tornar a instalar el "Revelli" de defensa a la part de Ferreries. Hem de tornar l'hort de Figueres i tombar aquells "mamotretos" d'edificacions que s'han fet i que tapen la vista de Tortosa quan es baixa des de l'illa de la Xiquina riu avall. I sobretot, per a justificar una "façana fluvial" hem de tenir un riu.
    D'altra banda, parleu d'especulacions i jo em pregunto: els propietaris d'aquelles cases tenen mitjans per a construir amb les caracteristiques que reclamaria l'obra? o en realitat voleu que construim via subvenció als propietaris, que mai s'han gastat un duro conservant-les, unes cases noves? la casa de Besalduch també es històrica? el pegot que van posar cara al riu es façana fluvial? recordeu que el permís de construir el pegot el va donar l'actual alcalde quan va ser regidor d'urbanisme? ho vau criticar llavors? heu fet alguna campanya rebutjant els atemptats recents amb la restauració de la Catedral?
    Acabo; el monument feixista, vulguem o no, forma part de la nostra historia i és un element tan significatiu o mes que els "bunkers" armes, vestits i altres elements que conformen la ruta turistico-cultural de la batalla de l'Ebre i que altres pobles aprofiten per a promocionar-se.
    I com sigui que no us tornare a parlar del tema (no sou prou inteligents per a entendre-ho) vull que sapigueu que els pretesos insults del Sr. Mario i altres personatges, me'ls passo pel cul i quan tots vosaltres encara anaveu voltant d'un colló a l'altre dels vostres pares, els franquistes estaven afusellant familia meva i jo he patit les consequencies directes de viure TOT el franquisme. Voldria saber si el vostre "curriculum" es comparable al meu. N'estic fart dels "DEMOCRATES DE TOTA LA VIDA" de passats i de nissagues inconfessables: "Abur" babarotes.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta