31 d’agost del 2006

Hospital de Tortosa o hospital Terres de l'Ebre?

Trobo ridícula aquesta mania que recentment han adoptat alguns polítics i opinadors del territori, que aprofiten la mínima ocasió per treure el nom de "Tortosa" que tenen algunes coses, perquè pensen que amb l'etiqueta més genèrica de "Terres de l'Ebre" serà acceptada més fàcilment. Sense anar més lluny, m'expliquen que ahir ERC va insistir en anomenar com a hospital de les Terres de l'Ebre el nou centre sanitari que haurà de substituir l'actual Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. No es tracta de ser més o menys tortosinista, sinó de dir les coses pel seu nom, sense haver de buscar sempre la fórmula més políticament correcta, en favor de no sé quins interessos. Un exemple del que dic és això de batejar com a Vegueria de les Terres de l'Ebre la nova divisió territorial. Igualment, també trobo absurd que algú estigui encaparrat en cambiar-li el nom a la Cambra de Comerç de Tortosa, perquè passi a dir-se Cambra de Comerç de les Terres de l'Ebre. És com si algú vulgués que la catedral passés a anomenar-se Catedral de les Terres de l'Ebre, o l'actriu Silvia Tortosa, Sílvia Terres de l'Ebre. Al final voldran que Tortosa ja no es digui Tortosa, per no ferir la sensibilitat de la resta del territori...

17 comentaris:

  1. La veritat, no m'hi havia fixat, però ara que ho dius... si que és cert.

    agur.

    ResponElimina
  2. El més sagnant és que aquestes iniciatives anul.ladores surtin de ciutadans de Tortosa. Si els dol ser tortosins, amb el de bó i dolent que té, no ho haurien de fer pagar a la resta.

    Tortosa és una ciutat i encara una gran influència a tot un territori.

    A més, Terres de l'Ebre: Quines Terres? Aragó, Rioja, etc, també són Terres de l'Ebre, o és que no les banya?

    ResponElimina
  3. Es que la Marta fa campanya per Amposta. Còpia a Roig. Primer els bous, ara l'hospital de Terres de l'Ebre. Per cert m'han contat que a la roda de premsa estava el sr. Monclús callat com un mort. També opina que s'ha de dir de Terres de l'Ebre o és de Tortosa?

    ResponElimina
  4. És cert, Hospital de Tortosa, que no vulguin enganyar a ningú.

    ResponElimina
  5. Quines tonteries!
    No soc menys tortosí si defenso per exemple les Terres de l’Ebre.

    ResponElimina
  6. Bé, jo preferiria Terres de l'Ebre però, no perquè se li canviï el nom, sinó perquè vaig més enllà. Penso que podria fer-se en un altre lloc que no fos Tortosa. Diguem-li Amposta, digue-li un altre lloc, sota pena de ser titllat d'anti-tortosí o de fanàtic ampostí. És un servei que cal que estigui en el millor lloc, i si Tortosa no l'és, doncs en un altre.

    Però, ara bé l'altre punt de vista. El nom Terres de l'Ebre queda molt bé. Els polítics en saben molt de batejar les coses de cara a la galeria.

    ResponElimina
  7. La veritat és què aquesta polèmica és des del meu punt de vista empobridora. Me recorda molt a aquella que promocionaven els socialistes quan governaven a Barcelona i no a la resta de Catalunya . Tots sabem que Barcelona i Catalunya tenen més força quan van unides i no d'esquena, no passaria el mateix entre les Terres de l'Ebre i la seua capital? Estic segur que des de ERC també ho creuen!!!

    ResponElimina
  8. Si fins ara l'hospital era el de Tortosa, perquè cal canviar-hi el nom? Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com fins ara. Personalment crec que també podria ser Hospital de les Terres de l'Ebre l'hospital de Móra d'Ebre, no? En Manel parlava de la ubicació de l'hospital i de triar-ne una de millor... No sé, personalment sóc partidari d'un àmbit d'actuació comarcal, com amb les biblioteques: un hospital de capçalera a la capital de comarca... I possiblement, els 4 hospitals que hi haurien d'haver a les Terres de l'Ebre podrien treballar en xarxa: potser en termes d'igualtat, o amb una capçalera del sistema (que podria perfectament Tortosa). La ubicació penso que no hauria d'influir: es podria potenciar la telemedicina, teledetecció, etc... No?

    ResponElimina
  9. Discrepo del que dieu la majoria. He llegit la notícia a ebredigital.com i diu que aquest ha de ser un hospital de referència al nostre territori, més o menys. Per tant, no serà un hospital ni local, ni comarcal, sinó territorial. Quin problema hi hauria si el nou hospital es digués "de Terres de l'Ebre?" Tots ens el sentiríem més nostre, i potser s'evitarien els comentaris contra la ubicació escollida.
    Si Tortosa és el millor lloc, endavant, però com a capital que vol ser hauria de començar a pensar que no tots els serveis que aculli i que no li siguin propis s'han de dir "de Tortosa". Sobretot, per respecte als que no serem capital.

    ResponElimina
  10. Jo estaria d'acord en tenir un hospital de referència i altres de comarcals si els comarcals fossin 100% públics. Els polítics es dediquen a concertar serveis bàsics. Una cosa tan simple com tenir un fill no pots fer-la a Amposta per la seguretat social. Crec que en aquestes alçades això és patètic.

    ResponElimina
  11. Manel, està clar que cal un hospital comarcal per comarca, però això són coses diferents: 4 de comarcals i un on hi hagi especialitzacions i recerca. És la idea, no? Potser comencen la casa per la teulada, també és veritat. O només és una promesa electoralista?

    ResponElimina
  12. Tinc un problema.
    Ara es diu Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (perqué està a Tortosa)
    I ja serveix a totes les TE, normal.
    Massa solfa pa uns instruments penjats del cel

    ResponElimina
  13. Lo dels tortosins és de psiquiàtric, no hi ha capital sense territori, ni territori sense capital, a mi personalment m’agrada més Terres de l’Ebre, però aquesta fixació en Amposta? En comptes d’intentar millorar la vostra ciutat!! I comparar-la amb altres més gran, prompte tindreu recel de La Ràpita, després Deltebre, .... ai ai

    ResponElimina
  14. no se quines obsessions veus...
    lo sentiment gregari es clar que a Tortosa està molt devaluat, i pos mira, noestamal.
    los "Tortosinismes", en la realitat, o son maniobres polítiques o "sensesentits" pseudoculturals.
    res a veure en una realitat que no te fronteres definides.
    els populismes caciquistes millor no fer-los'hi cas.
    este Hospital trigarem anys a veure'l, o no sabem on vivim?
    I, com el d'ara, serà per a totes les terres de l'ebre i, pel que sembla, estarà entre Tortosa i Roquetes, pa ser exacte.
    I a mi em fa por que li canvien lo nom, encara que si li canvien n'hi hauria un de preferit: Dr. Ferran.
    o Hospital de l'Ebre.
    Que fàcil no?

    ResponElimina
  15. En la meva humil opinió; estem posant la "tirita" abans de la ferida...Peró també son per mí molt significatives les anterios opinions, aqui exposades...
    En l'hipotètic cas que aquest Hospital tirés endavant, amb els terminis que ens han venut; penso que hauría de èsser un hospital de referència; i com a tal; donar-li una denominació molt concreta. Per altra part observo en algunes opinions, un cert complexe de pertenença a una determinada ciutat...Perqué hem de renunciar a èsser el que som? Aixó no es contradiu amb un sentit de pertenença mès ampli..Sempre he pensat que per a estimar; primer has de estimarte a tu mateix. Perque ens acomplexem d'estimar a la nostra ciutat?...Bones Festes de la Cinta!!

    ResponElimina
  16. A Badalona hi ha un hospital: El Germans Trias i Pujol, nom dels prmotors del mateix, si no ho tinc mal entès; també se'l coneix com Can Ruti, prenent el nom de la partida on s'ubica.

    Podria ser un exemple.

    D'altra banda, si el dels tortosins és de psiquiàtric, com és que no l'han construit a Tortosa? O és tota ella una mena de centre obert?

    ResponElimina
  17. Vegueria de Tortosa, Hospital de Tortosa-Verge de la Cinta.
    què passa? Què això és un mal nom o què?
    Ja està bé de complexe d´inferioritat!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta