31 d’octubre del 2006
Cossetània publica un llibre del riberenc Joan Ramon Vinaixa sobre Tortosa a la guerra de Cabrera
Una de les novetats de l'octubre a l'editorial Cossetània és el llibre Tortosa en la guerra dels Set Anys (1833-1840), l'obra que va guanyar la X Beca Pepita Martí de Duran. L'autor és l'historiador riberenc Joan Ramon Vinaixa, que ja havia fet una aproximació a les conseqüències de la Guerra de Cabrera al primer volum del llibre El Carlisme al Territori de l'Antiga Diòcesi de Tortosa. Aquest nou llibre, amb 344 pàgines i 40 il·lustracions, intenta copsar el batec de la ciutat de Tortosa durant un dels períodes més desconeguts de l'època contemporània: la guerra dels Set Anys o Primera Guerra Carlista. A l’inici d’aquell conflicte, Tortosa no solament era la població més important de l’àrea de l’Ebre i de l’entorn proper, sinó també una de les capdavanteres de Catalunya. Segons la sinopsi difosa per l'editorial, és un greu error d'apreciació pensar que aquesta ciutat de l’Ebre —pel fet que va lliurar-se dels reiterats atacs amb què els carlistes castigaven altres poblacions del territori ebrenc (Gandesa, Móra d’Ebre, Amposta...) i que mai no va ser ocupada pels revoltats— no va experimentar els efectes i tota la cruesa d'aquella guerra civil. Ben al contrari, el cost humà, econòmic i social que per a la ciutat va suposar aquell conflicte va acabar convertint-se en un pesat llast per a la seua història posterior. A l'àrea de l’Ebre, Tortosa va esdevindre el bressol del primer carlisme, no solament pel considerable nombre de veïns que li donaren suport —entre els quals destaca el cabdill Ramon Cabrera—, sinó perquè des d'un principi va ser el rovell de l'ou on es coïen tots els plans d'aquesta alternativa dinàstica. Per això, un dels objectius de l'autor ha estat estudiar i analitzar l'aparició i l'arrelament inicial del carlisme a Tortosa durant aquell període històric, no solament per al coneixement de la mateixa història de la ciutat, sinó també dels orígens d'aquesta opció política en aquest territori i la seua importància en el context general de Catalunya.
2 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Esta gent que investiga la nostra història no podem fer res més que felicitar-la.
ResponEliminaCrec, que les guerres carlistes, al contrair de lo que opinen alguns historiadors, son l'antecedent del catalanisme.
M'agradaria sentir altres opinions
Doncs mira, jo ara estic “vivint” literàriament aquesta apassionant història de Ramon Cabrera amb el llibre del Andreu Carranza “ L’hivern del tigre” que encara que sigui novel•lat crec que s’acosta bastant a la realitat ja que tinc antecedents del llibre del Josep Sanchez Cervelló “Conflicte i Violència a les terres del Ebre” , aquesta edició que proposeu pot ser molt interessant per aprofundí molt mes.
ResponElimina