1 de novembre del 2006

Dotze pous enviaran aigua a Tarragona en cas d'incident tòxic al pantà de Flix

Acuamed encara no ha informat l'Ajuntament de Tortosa, i Franquet augura «molts problemes»

L'empresa que s'encarrega de redactar el projecte dels pous d'abastament alternatiu, en el marc dels treballs de descontaminació del pantà de Flix, s'ha posat en contacte amb la Comunitat de Regants de la Dreta. El document, que ha difós la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), detalla que els pous es faran prop del camí de servei del marge esquerre del canal, i que estaran connectats a les instal·lacions del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). La PDE i el president de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) de Tortosa, Josep Maria Franquet, han estat els primers d' advertir que la mesura reforça el minitransvasament.

Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va advertir que els regants ja han pogut confirmar que la societat estatal Acuamed té previst construir dotze pous a Tortosa, entre el barranc de Sant Antoni i el barranc de la Galera. L'objectiu del projecte, que ja ha començat a redactar la consultora Eshyg SL per a l'empresa Getinsa, és garantir el subministrament d'aigua potable a la xarxa del minitransvasament a Tarragona en cas que es produeixi un incident tòxic durant els treballs de descontaminació del pantà de Flix. Panisello va detallar que la PDE està analitzant el projecte, per saber si la connexió dels pous amb la xarxa del CAT podria servir per facilitar una futura ampliació del minitransvasament. Per la seua banda, el també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va remarcar que la construcció dels pous demostra que «la preocupació de les administracions per garantir el subministrament al Camp de Tarragona no és la mateixa que la sensibilitat pel que puga passar a les Terres de l'Ebre». «A més, posaran en marxa una bateria de pous que trauran de l'aqüífer de l'Ebre una aigua d'una molt bona qualitat, i això vol dir que els municipis ebrencs que van acceptar connectar-se al minitransvasament van cometre un error històric», va valorar el portaveu.Tomàs també va recordar que el pla hidrològic del govern del PP també preveia construir pous en aquesta zona, prop del canal Xerta-Sénia, amb l'objectiu de barrejar l'aigua del subsòl amb l'aigua del canal de regadiu. «Hem de pensar que l'aigua de l'Ebre és prepotable, apta per regar però no per al consum humà», va afegir-hi. En aquesta línia, Tomàs va alertar que la construcció dels pous és més perillosa del que sembla, i que els regants també deuen estar preocupats pel cànon que cobren del minitransvasament, ja que els diners que reben les comunitats de la Dreta i de l'Esquerra estan vinculats al fet que l'aigua s'agafi dels canals. De fet, el president dels regants de la Dreta, Manel Masià, va confirmar ahir que estan preocupats, i que durant l'última reunió de la comissió de seguiment del pantà de Flix va sol·licitar tenir informació detallada del projecte. «A la llarga, qualsevol obra pot afectar el canal i els interessos dels regants, i hem de veure si l'autoritzem o si hem de negar-nos a donar-li suport», va matisar. A la carta que han rebut, l'empresa Eshyg ha informat els regants que el projecte havia d'estar redactat dilluns, 30 d'octubre. «Nosaltres també vam enviar una carta a Acuamed, per saber què ens passarà a la gent del Delta si hi ha algun incident durant la neteja del pantà de Flix», va concloure Masià.

> «Volen fer pous terrorífics per xuclar l'aqüífer»

El regidor i president de l'empresa municipal d'aigües, Josep Maria Franquet, va afirmar ahir que no té constància que Acuamed haja informat o demanat permisos a l'Ajuntament de Tortosa. Franquet també va denunciar que ningú garanteix la seguretat de «la gent de la vall de l'Ebre i dels pagesos del Delta». El regidor va reiterar que el Camp de Tarragona hauria de buscar fonts alternatives d'abastament, i reduir de manera progressiva la concessió del minitransvasament, en lloc de pensar a fer pous a les Terres de l'Ebre. «Això és l'excusa perfecta per endur-se més aigua, fent uns pous terrorífics per xuclar l'aqüífer», va sentenciar. «Si volen fer els pous tindran molts problemes amb el moviment social i amb l'Ajuntament», va pronosticar Franquet.

El Punt (1-Novembre-2006)

FOTO: Abraham Sebastià / El Punt

10 comentaris:

  1. Se avecinan jornadas de "mogudeta"...Ja es ben veritat que quan dones la má; de vegades t'agafen tot el braç...

    ResponElimina
  2. Suposo que els convenis que el seu dia es varen firmar amb les comunitats de regants pel "Minitrasvasament", donarán pistes per obtenir els recursos legals adients...Si més no; amb aquest episodi podem arrivar a veure l'agonia d'amdós comunitats...

    ResponElimina
  3. Una reflexió: De quasi sempre hem vist com els països productors de materies primeres, han sigut expol.liats i deixats a la seva "sort"...

    ResponElimina
  4. Lo més preocupant de tot aixó , es que es reconeix implícitament un alt grau de potencialitat de risc per les persones en cas d'avinguda...Sabem que aquesta qüestió es un tema d'Estat; per algo sirá..
    Ha previst el nostre Ajuntament; en el seu famós "Pla d'Emergencia per l'Inundabilitat de Tortosa" i reclamat pels Serveis Territorials d'Urbanisme per aprovar el "POUM; aquesta eventualitat???

    ResponElimina
  5. Por el momento no han contaminado las aguas, pero sí que son visibles en la superficie. Según informó TV3, entre los residuos hay entre 90 a 180 toneladas de metalles pesantes como el mercurio y unas diez de organocloratos como el DDT, y miles de toneladas de materiales radioactivos como la fosforita, utilizada en la fabricación de piensos animales. El material radioactivo no presenta, por el momento, peligro inmediato, pero sí lo sería en caso de tormentas importantes o algun incidente o escape en el pantano de Flix.

    ResponElimina
  6. Som en plena guerra de l'aigua. A diferència de Sudan, aquí no anem amb bandes armades pel control dels pous, però som en guerra igualment. El control d'un recurs tant escàs i vital per a la supervivència com l'aigua no és broma. Potser la primera batalla del PHN la vàrem guanyar els anti però això no s'ha acabat ni de lluny. Aquesta guerra de l'aigua, com totes les guerres, és bruta, té victimes innocents i anihila qualsevol rastre d'humanitat. És, a més, una guerra total.

    ResponElimina
  7. Ja no es el fet d'una "guerra per l'aigua"...que també...El fet es que no he sentit a cap Administració que ens digui que hagi un plá d'emergència preparat en cas d'arrossegament d'aquests sediments riu avall; amb la conseqüent contaminació d'aquifers i risc per les persones...Ja veuríem llavors el Consorci d'Asseguranaces que al.legaría...Podrien dir que es una situació de risc assumit per l'Administració , perque aquest tema es public i ja fa temps que se sap. Que jo sàpiga; no hi ha cap plá de xoc en cas d'una sobtada avinguda, tempesta, o trencament de la presa..Estem parlant de residus altament tóxics i radioactius...No parlem de fang!!

    ResponElimina
  8. MAS DE LO MISMO!!!!

    ResponElimina
  9. Los pous estaran al costat mateix del baranc de Sant Anoni.
    Mira que bé no caldrà depuradora!

    ResponElimina
  10. ...I dale!! que ja te he dit que aixó no pot èsserrrrrrrrr!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta