25 de novembre del 2006

Un pla estratègic per a Tortosa

Hi ha una opinió força generalitzada sobre el fet que Tortosa necessita un pla estratègic de ciutat. De fet, la conclusió final de moltes polèmiques que durant els últims mesos han sacsejat l'opinió pública i la batalla política és que, a Tortosa, no tenim un model clar. Una prova d'això són els continus canvis de rumb i les improvisacions constants que, durant l'última dècada, hem vist en projectes tan importants com el nou recinte firal, la implantació universitària, la millora de l'atenció hospitalària, els creixements urbans, la reforma de les instal·lacions esportives i la construcció de grans equipaments comercials. El nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) no sembla el millor instrument per afrontar tots els nous reptes que té Tortosa. Sobretot, perquè el mateix POUM també ha estat objecte de canvis i noves improvisacions. Mentrestant, Reus va viure ahir un punt d'inflexió amb la presentació del balanç dels resultats del pla estratègic Reus Impuls 2005. Segons podreu llegir avui al diari El Punt, l'avaluació fa un repàs de l'aplicació de les 372 línies d'actuació del programa que va orientar fa cinc anys el futur de la ciutat, i assenyala alguns dels nous horitzons que ha d'assolir en la nova etapa. No dic que el nostre model hagi de ser Reus. Només que potser Tortosa també necessita un pla estratègic, com a mínim per saber cap a on hem d'anar sense perdre el rumb...

16 comentaris:

  1. Això és el que fa falta! però això ho han de presentar cada un dels partits polítics abans de les eleccions, i no aquells programes que ho són curts de mires ( vull arreglar un carrer) o faraònics (estil vull fer la universitat, l'escola d'adults, un pàrking, un mercat,una piscina, un centre cultural i no se quantes coses més a un mateix lloc com el col·legi Sant Josep). Després els ciutadans els votarem i els polítics de tots els partits que ho consensuin. Ara és l'hora de fer una cartipàs municipal "d'unitat nacional" on tots els partits estiguin representats i deixin d'enviar-se merda els uns als altres i treballin per fer una Tortosa millor i més justa socialment.(immigració, pobresa etc...)


    Encara que soc pesimista al respecte!!!!

    ResponElimina
  2. Gustau, tens tota la raó del món. Sembla que Tortosa vagi a la deriva, i guiada només per projectes de cara a la galeria. Efectivament, el POUM no ha de ser la guia de la ciutat per als propers anys: un POUM només defineix l'urbanisme futur de la ciutat, zones de creixement, volums edificatoris, usos del sòl... Però una ciutat és molt més que un POUM. Hi ha molts altres temes tant o més importants: la millora i adecentació del Parc, arreglar moltíssimes voreres, asfaltat de carrers, millora del comerç, transport públic urbà... Cal que els gestors públics de la ciutat, els polítics vaja, defineixen una sèrie de projectes a realitzar, i fer-los realitat... el que passa que (tot i que és important) ven més presentar a una pila d'anys vista el tercer pont, que no pas fer com formiguetes i millorar, per exemple, posant plànols guia a cada parada de bus... En fi.

    ResponElimina
  3. A finals de l'any 2002 en una assemblea de l'agrupació local del PSC a Tortosa li vaig demanar a Joan Sabaté que incorpores com a proposta programàtica per a les eleccions municipals 2003 la elaboració d'un pla estratègic de ciutat amb un horitzó de ciutat de 10 anys amb la colaboració de totes les forces polítiques i el teixit de la ciutat. La seva resposta va ser que era una proposta que havia plantejat en algun moment CIU i que no la considerava convenient. Una cosa més de les que vaig demanar-li i li va molestar.

    Avui encara és fa més evident la necessitat d'un pla estratègic de ciutat davant dels reptes actuals i de futur que tenim. S'apuntarà ara que les coses venen maldades abans que ho presenti Bel?

    ResponElimina
  4. Reus si que és un model a seguir, la conec bastant bé, i té problemes com totes les ciutats, però té moltes solucions i les aplica. Avui per avui, la ciutat més dinàmica del sud de Catalunya. I sinó mireu que fan: la gran zona del TECNOPARC, amb una gran zona firal, el Parc biomèdic, el Nou Sant Joan (hospital de referència del Sud de Catalunya, res a veure amb el que es farà a Tortosa), via del tren fora de la ciutat, ampliació del Campus de Bellisens, nova ciutat judicial... I mireu els carrers, tots amb nova pavimentació, i voreres noves, jardineres, il·luminació (Marià Fortuny, avinguda de Salou, Països Catalans, Plaça Prim, Plaça Mercadal...). El Nou Centre Comercial al centre on actualment està la fira... Per no parlar de REDESSA, o el Holding municipal d'Empreses que funcionen i donen servei al ciutadà, o la nova caserna de la Guàrdia Urbana, quina enveja...
    En definitiva, que Reus funciona i molt. I sabeu qui la governa, pos un alcalde socialista, amb el suport de ERC i IC-V, no cal dir res més. Jo marxo a viure a Reus!!!

    ResponElimina
  5. Ja se que no és el millor lloc pero estic tan indignat que només he trobat aquest foro d'opinió per manifestar-la.
    Soc bastant aficcionat a llegir els articles d'opinió però últimament contemplo com la gent ja no te la més mínima dignitat en firmar com a ex.......
    Acabo de llegir un setmanari i torna a sortir un article signada per una ex.... Generalment són gent d'ERC, són ex......no se que.
    Que ja no tenen sentit de la dignitat i no deixen d'evidenciar les seves ganes per tornar a ocpar la poltrona. Hom ha de ser suficientment honest per signar amb lo seu nom i en tot cas el càrrec que ocupa pero que jo sàpigue no hi ha cap càrrec que s'anomeni EX..... Realment és lamentable i d'un nivell que diu molt d'aquesta gent. Deu meu quin futur tenim a les TTEE.

    ResponElimina
  6. A emili: I així et va anar, Defenestrat del PSC i més sol que la una. Això és que tens un gran poder de convicció. Tiu, ets lo futur d'ERC i d'aquestes Terres

    ResponElimina
  7. A l'anònim anterior. No espero ser el futur de rés. Visc la meva vida i seguiré utilitzant el meu pensament. Com deia Salvador Allende, les persones es poden matar, les idees no. I a més veig que sents més simpatia pels verdugs que per les víctimes. Què ets de les dues coses? Espero que ni una, ni l'altra. Siguis feliç. Jo ho sóc.

    ResponElimina
  8. Tu no ets una victima. Et vas suicidar politicament al interposar les teus aspiracions personals a les del partit. No ets persona de partit i el temps ho esta demostrant. I si encara guardes el programa electoral del PSC per al mandat 2003-2007, trobararàs un Pla Estratègic per la ciutat de Tortosa que va més enlla dels 4 anys. Esta clar que tu no vas vulgui col·laborar per que no anaves a la llista. Sort i molta felicitat per totes dues parts.

    ResponElimina
  9. S'ha demostrat abastament que els polítics estan més preocupats per les seves lluites internes i de poder que no pas pels problemes reals de la ciutat. Potser el que fa falta realment és una societat civil forta i amb empenta, que mogui la ciutat... Però no sé si aquesta existeix.

    ResponElimina
  10. Al sociata 3972 amb tot el meu respecte: Confons un pla estratègic amb un programa electoral. Es plans estratègics s'elaboren entre totes les forces polítiques de l'Ajuntament i amb la participació d'entitats i organitzacions econòmiques i socials. Per a ser estratègics els ha de compartir molta gent.

    Respecte les altres coses que dius no li contestaré a un anònim.

    ResponElimina
  11. La teoria es molt bonica, pero la practica es un altra. Totes les forces elabora un pla estratègic es molt dificil quan els interessos son molt diferents i no hi han ganes de consesuar res, solament d'enderrocar al govern municipal. Un exemple: el palau firal es va consesuar l'any 1999 entre totes les forçes i desprès solament els socialistes l'hem defensat i executat.
    D'acord, de les altres coses ja parlarem personalment.

    ResponElimina
  12. Tens rao quan dius que no és fàcil fer un pla estratègic, però això no vol dir que no sigui posible. Les infrastructures, els equipaments públics, la promoció econòmica, les apostes culturals, i moltes altres coses s'han de pensar entre tots. És cert que en aquesta ciutat es difícil ficar-se d'acord en temes importants quan de vegades sembla que tothom té opinions diferents sobre qüestions més senzilles. Alguna cosa ha de canviar en la manera de treballar des de les institucions tortosines, i em refereixo a institucions en sentit ample: públiques i asociatives d'arrel privada. Pel be de de tothom. La ciutat ho necessita. Fóra les rancúnies, els recels , les envejes i els protagonismes excessius.

    ResponElimina
  13. que fatxes!

    ResponElimina
  14. Tenim una mida de ciutat amb mes inconvenients que ventatges a l`hora de consensuar..Es fàcil deduir que la confiança amb determinats moments fa fàstics,,I es que aqui, quasi ens coneixem tots..El timming politic fa la resta...Els partits actuen amb "disciplina de partit", i els que hauríem d'entendren's no ho fem per aquestes rancunies i recels personals... Mentre les asignacions presupuestaries ens passen per alt; pero no tenir grups de presió eficients que renunciin al detall en benefici de l'engrós...Així mai farem rés..I es que ens ho mereixem per "burros"

    ResponElimina
  15. Tenim una mida de ciutat amb mes inconvenients que ventatges ... I la situació que tant cantem, crec que no ens ajuda: Som a la zona vall del radi d'acció de dos grans pols com Barcelona i València, a més dels sub-pols de Tarragona i Castelló. Això fa que aquí a les TTEE (ja no vull dir Tortosa) sigui molt difícil que arribi industria si no és subsidiària d'aquests quatre pols més grans que, a més generen creixement a la vora d'ells, com els rovellons fan rovellonera.

    Ens volem centre dels Països Catalans però, a la vista dels grans eixos de comunicació que es perfilen, més aviat som terra de ningú. Per a mi, les TTEE hem de procurar que la Rovira i qui vulgui es faci gran aquí i que aviat es cursin enginyeries; que els graduats engeguin aquí els seus projectes i comencem, si cal, de cap i de nou. Els grans magnats han marxat. Els de fora, no vindran mai. Som els de sempre i ens toca.

    ResponElimina
  16. Quan travesses el coll de Balaguer te n'adones que més enllà del coll el sud gairebé no existeix. Potser et comentaran alguna cosa sobre productes agrícoles o gastronòmics: que si l'anguila, la baldana o el pastisset i si hi han estat que que bonic era aquell o aquell altre poblet.

    I nosaltres de baralla en baralla. Quina llastima que la Plataforma en Defensa de l'Ebre a banda de la reivindicació respecte al trasvasament hagués pogut derivar en una plataforma en Defensa de les Terres de l'Ebre a l'estil de "Teruel existe". El moviment antitrasvasista ens va posar en el mapa però tenim el pes demogràfic que tenim. No ens podem enganyar. Moltes intervencions anteriors em sembla que fan aportacions molt interesants.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta