5 de desembre del 2006

Dos voltors moren al costat dels parcs eòlics del Perelló i Tortosa

El grup ecologista Gepec va alertar ahir de l'aparició de dos voltors morts al costat de la central eòlica de Calobres, al Perelló, i del parc eòlic d'Ecovent, a Tortosa. El Gepec va assabentar-se de la troballa del primer voltor el 25 de novembre, a través de la denúncia verbal d'uns veïns del Perelló. Així, els agents rurals van retirar el cos d'un voltor mort a prop del parc eòlic de Calobres, i només cinc dies més tard van haver de fer el mateix a prop d'un dels aerogeneradors instal·lats per Ecovent a la serra del Boix. «Tenim constància que s'han fet les actes d'aixecament dels cossos i que aquests es portaran al Centre de Recuperació de Fauna Canal Vell, al delta de l'Ebre, perquè es facin les necròpsies», va explicar el Gepec a través d'un comunicat. Segons l'entitat, les proves ajudaran a determinar la causa de la mort, un mes després que la necròpsia confirmés que el voltor aparegut a Vilalba dels Arcs s'havia trencat el coll, molt probablement, per l'impacte amb les aspes d'un dels dos primers molins instal·lats a la Terra Alta. El Gepec va recordar que, a l'espai que dóna a la façana més litoral de les serres entre Tortosa i el Perelló, hi ha sis centrals eòliques, amb un total de 158 aerogeneradors en funcionament. El grup ecologista va remarcar que els molins formen una barrera important, difícil de flanquejar per les aus migratòries, planadores i rapinyaires. El Gepec va detallar que els voltors no tenen cap colònia prop dels parcs eòlics de Tortosa i el Perelló, però van recordar que els dies de boira i pluja les aus són arrossegades pel vent i succionades per les turbulències que provoquen els aerogeneradors en moviment ràpid, ja que poden assolir velocitats puntes de 280 quilòmetres per hora i aprofiten els corrents tèrmic per volar. Segons el Gepec, el nou govern hauria de reflexionar sobre quin model d'implantació eòlica s'ha de fer a Catalunya, ja que ara es comencen a conèixer els resultats «catastròfics» que tenen els aerogeneradors sobre l'avifauna protegida.

El Punt (5-Desembre-2006)

2 comentaris:

  1. Com se dien els voltors de Tortosa?

    ResponElimina
  2. No a la massificació eòlica de les Terres de l'Ebre.Fora els especuladors eòlics i els polítics corruptes amb les butxaques ben plenes per malmetre les nostres serres.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta