5 d’abril del 2007

Tortosa reconstruirà per la via d'urgència els embarcadors trencats per la riuada de l'Ebre

L'Ajuntament espera que Costes i els gestors dels pantans en paguin una part

Les properes hores seran crucials per saber si la punta de la riuada de l'Ebre agreuja la situació d'alerta al tram català del riu. En el cas de Tortosa, l'Ajuntament ja ha decidit que reconstruirà per la via d'urgència els embarcadors trencats. Amb tot, intentarà que Costes en pagui una part, i que l'asseguradora puga determinar la responsabilitat de les empreses que regulen els pantans de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix, que ahir continuaven desembassant uns 1.800 metres cúbics per segon.

La regidora de Governació, Consol Cordero, va confirmar ahir que l'Ajuntament repararà per la via d'urgència els embarcadors que dimarts van quedar destrossats per la crescuda de l'Ebre. «Intentarem que Costes ens en pagui una part, i a través de l'asseguradora de l'Ajuntament també voldríem determinar quina és la responsabilitat de les empreses que gestionen els embassaments», va afegir-hi. Segons Cordero, si les companyies hidroelèctriques garantissin un cabal mediambiental per al tram final del riu, no hauria calgut desembassar de cop tants metres cúbics. «A més, tenim previst demanar un informe tècnic, per saber si els embarcadors estaven ben instal·lats, ja que la riuada s'ha emportat els fixos però també l'embarcador mòbil del centre cultural L'Escorxador», va dir Cordero. El disseny dels embarcadors del passeig de Ribera, que va acabar-se el 2003 com una de les poques obres de l'antic Consorci per a la Protecció del Delta, afavoria l'acumulació de branques i brossa. La regidora va detallar que caldrà rehabilitar les plataformes que la força de l'aigua va tombar, però que el més difícil serà restablir l'ancoratge als marges del riu.

> Rèplica científica als transvasistes

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua va emetre ahir un comunicat per recordar que l'actual avinguda de l'Ebre no significa que el transvasament previst en el Plan Hidrológico Nacional (PHN) hagués estat possible. La fundació científica va replicar així les «interpretacions simplistes» que durant els últims dies relacionen les inundacions a la conca de l'Ebre amb la sequera del sud-est peninsular. En primer lloc, els científics remarquen que les avingudes formen part de la dinàmica natural dels rius, i que serveixen per netejar-los, reconstruir llits, alimentar boscos de ribera, fertilitzar marges, recarregar els aqüífers, mantenir els deltes i aportar nutrients a les aigües del litoral. A més, la fundació desaconsella incrementar el sistema d'embassaments per fer desaparèixer completament les avingudes, i recomana retornar els espais inundables als rius per evitar danys materials. Finalment, recorda que no es podrien transvasar 3.000 metres cúbics per segon a través d'un canal que van dissenyar per transportar uns 50 metres cúbics per segon.

El Punt (5-Abril-2007)

1 comentari:

  1. Segons la premsa de Castelló, "ara s'hauria demostrat "el despilfarro" d'aigua i la injustícia de no portar-la a les zones assedegades (...)"; (...)"ha quedat demostrat que a l'Ebre li sobra aigua i que el minitransvassament a Castelló pot ser possible i compatible amb les dessaladores".

    Així que, la batalla de l'Ebre o altrament dita del totxo, continúa.

    Exigim cabdal mínim ja; exigim inversió en política hídrica medioambiental ja; exigim aturar la devastació del totxo ja.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta