7 d’agost del 2007
Les restes del carrer Sant Domènec no són romanes, sinó preibèriques
Llegeixo aquesta tarda a l'Ebredigital que les restes arqueològiques descobertes fa unes setmanes al carrer Sant Domènec no són la troballa romana més antiga localitzada mai a Tortosa, com ens van dir en el seu moment, sinó un vestigi del poblament de la ciutat en època preibèrica. Per antiguitat, el descobriment de la muralla seria encara més important, ja que estaríem parlant dels nivells arqueològics més antics localitzats fins ara a Tortosa, amb estructures i ceràmica que data del segle VII a.C., en l'època preibèrica. Inicialment, els arqueòlegs de la URV van creure que les restes podien ser de la muralla romana, del segle II abans de l'era cristiana. De fet, he estat mirant i diria que aquesta muralla tortosina seria encara més antiga que el recinte ibèric del Castellet de Banyoles, a Tivissa. Fins ara, l'existència d'una Tortosa antiga es coneixia per textos com els d'Aviè o Juli Cèsar, amb les mítiques Tirika o Hibera, però encara no s'havien trobat restes arqueològiques que indiquessin que en aquella època tan remota hi hagués un assentament humà a l'actual Tortosa. Un cop documentada la troballa, l'Ajuntament ha sol·licitat permís a la Generalitat, per conservar i tapar la muralla, per poder acabar així la reurbanització del carrer Sant Domènec. Amb tot, l’Ajuntament ha previst ubicar en aquest punt un cartell informatiu, que deixi constància de la troballa.
5 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
En realitat, el que s'ha dit és que la fortificació és del segle III aC, per tant ibèrica, coincidint amb la Segona Guerra Púnica. El que passa és que aquesta muralla està construïda sobre una acumulació de terra que conté restes de ceràmica més antiga, del segle VII aC, en aquest cas preibèrica, d'una ocupació humana del turó de la Suda anterior a la de la mateixa muralla. Si heu de publicar esta notícia al Punt aneu en compte en este tipo d'errors.
ResponEliminaUna bona notícia per a la nostra antiga i estimada Tortosa.
ResponEliminaLo que no entenc és que es tapi la muralla i es posi un cartell indicant que allí s'hi va trobar. De què serveix un cartell si la peça important ha desaparegut sota la nova cara del carrer?
ResponEliminaTortosa es fantàstica es un plaer i un gran orgull poder dir que has nascut en una ciutat com la nostra, vaja que ens tenim que algrar molt d'aquestes coses.
ResponEliminaEstic d'acord amb el sr.Zaera una trovalla tan important te que deixar-se com sigui per que pugi ser visitada, com van fer a la biblioteca Macel-li Domingo, i per favor res de cartells, si ha quedat al exterior conservem-ho i ensenye-mo, es el nostre pasat i es una petjada que te per tots un valor que no podem quantificar però seria poc assenyat tapar-ho i posar un cartell.
Seny als que tenen responsabilitat de les coses, com es el cas que ens ocupa.
Seny i responsabilitat.
Ai si tinguessem que deixar a les vistes la Tortosa antiga! Je je!
ResponEliminaHauriem de reinventar-la. Ja seria bonic, però, un itinerari històric potent, amb les més significatives.
Un altre tema és com escrivim Tírica, Tiricas, Tyrica,Tyrika?
Sobre el tema de les guerres Púniques i les restes que es puguen trobar, penso que seria molt interessant ja que tenim molts buits. El més gros, la veritable localització d'Híbera, suposant que Tortosa sigue Tírica.
Com alguns la situen, suposadament, a la marge dreta del riu, pos igual hem d'esperar a que Ferreries s'ajunte en Aldover. ;-)
I una altra: qui se'n encarrega de netejar los vidres que cobreixen les làpides romanes del carrer Ciutat?
Quina manera de tapar, amb merda, el patrimoni!