28 d’agost del 2007

Pere Panisello: «Animo tots els pobles de Tortosa a crear entitats municipals descentralitzades»

Pere Panisello va ser reelegit al maig com a president de l'EMD de Jesús, per quarta vegada consecutiva i amb una majoria absoluta aclaparadora. La seua experiència serà clau per dissenyar el nou procés de descentralització que ha previst el govern municipal de Tortosa

El poble de Jesús va constituir-se en entitat municipal descentralitzada (EMD) l'any 1994, i es va convertir en la primera pedania de Tortosa que optava per aquesta via. Més d'una dècada després, l'EMD de Jesús és un model a seguir per la resta de pobles del municipi de Tortosa que busquen assolir un major grau de descentralització. L'experiència de l'EMD de Jesús i del seu president, Pere Panisello, seran clau per dissenyar el nou procés de descentralització que ha previst iniciar el govern municipal de Tortosa.

-Ha estat reelegit president de l'EMD amb un 65% dels vots. Quin balanç fa dels resultats?
-«Només puc valorar-los d'una manera molt positiva, ja que han estat els millors resultats des que va constituir-se l'EMD de Jesús. A més, la participació també va ser molt bona. I si això ho afegim a la victòria de CiU a la resta del municipi de Tortosa, els nostres resultats no podrien ser millors per al poble de Jesús.»
- L'elecció de Ferran Bel com a alcalde ha estat ben rebuda a Jesús?
-«La gent no es deixa enganyar, perquè l'important no són les paraules, sinó els fets. Durant els últims anys, els veïns han vist que l'anterior govern de Tortosa va tractar Jesús de manera discriminatòria, amb actituds sectàries, que no eren les correctes... L'actitud de l'anterior govern municipal va ser prepotent, i a la gent no va agradar-li que alguns temes s'arrosseguessin durant anys o directament quedessin encallats.»
-L'EMD de Jesús fa anys que demanava la revisió del conveni amb l'Ajuntament, no?
-«L'actualització del conveni serà ara el nostre principal objectiu, però també hi ha algunes infraestructures que necessitem tirar endavant. El nou govern de Tortosa ha de tenir prou sensibilitat i ajudar-nos a impulsar-les. Tot això ha d'implicar l'aprovació del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), però també necessitem un canvi d'actitud i també més respecte. L'Ajuntament ha de tenir clar que Jesús som una administració amb competències pròpies.»
-Quines infraestructures necessiten?
-«El poble de Jesús necessita unes noves instal·lacions esportives, tot i que el que més reclama la gent és una piscina. També ens caldria una deixalleria, que fa uns anys hauríem pogut tenir sense cap cost si no fos perquè l'Ajuntament va dir que els terrenys no eren adients. A més, ens caldria ampliar el cementiri i construir una sala polivalent per poder programar tot tipus d'actes socials i culturals.»
-El nou POUM de Tortosa no els dóna prou respostes?
-«Hem de veure quines modificacions es poden introduir. Durant la redacció del text refós, l'anterior govern municipal va practicar un secretisme total. Vam arribar a les eleccions sense saber com quedava el POUM de Tortosa al nucli de Jesús. Hi ha coses que no són competència nostra, però no podem defugir la responsabilitat, i per tant no volem renunciar al creixement ni a l'ordenació del futur del nostre poble.»
-Què creu que pot ensenyar l'EMD de Jesús a les noves entitats municipals descentralitzades de Tortosa?
-«Podem ensenyar moltíssim. En primer lloc, cal tenir en compte que quan Tortosa va aprovar l'EMD de Jesús ho va fer per consens i sense enfrontaments. Però la bona fe no va durar sempre i nosaltres hem tingut la necessitat de revisar el conveni i ampliar competències. La situació encara es va encallar més pel conflicte del PHN, però durant l'últim mandat només va fer-se una comissió mixta que no va poder tirar endavant la revisió del conveni. Les noves EMD han de posar-ho tot sobre el paper, perquè tot es compleixi al marge de la conjuntura política. Crec que ara ningú posa en dubte els beneficis de les EMD, tant per al poble com per a la resta del municipi. Els diners s'optimitzen al 100%, l'administració està més propera, i els veïns s'identifiquen i s'impliquen més.»
-Amb això vol dir que, amb més EMD, el municipi de Tortosa estaria més cohesionat?
-«Sense cap dubte. Animo tots els pobles de Tortosa a constituir-se en EMD, perquè si les EMD funcionen això ajudarà a aconseguir més ajuts, capitalitzar millor les inversions i cohesionar el municipi, evitant moviments segregacionistes. De fet, és una llàstima que a Campredó s'hagin perdut cinc o sis anys...»
-Com a nou vicepresident de la Diputació, també pensa descentralitzar aquesta institució?
-«Sí, esperem que això serveixi per iniciar la descentralització i el reconeixement institucional que fa temps que reclamen des de les Terres de l'Ebre.»


El Punt (28-Agost-2007)

17 comentaris:

  1. Celebro que l'amic Pere Panisello hagi modificat la seua opinió envers les EMD's als pobles diferents a Jesús.

    Ara coincidïm i ens podem trobar per aconseguir EMD's a Bítem, Campredó i Els Reguers. També a Vinallop si ho demanen els seus veïns.

    Però tot d'una "tacada". Els veïns del poble de Els Reguers volem ser tractats com els altres, i no volem "negociar" en una "segona fase" si ho podem i volem fer-ho en una "primera fase".

    Salutacions,

    ResponElimina
  2. Pel que fa a la cohesió del municipi, no sé si s'aconsegueix oposant-se a qu'els nens de Jesús facin l'ESO als IES de Tortosa, com va fer en el seu temps l'EMD de Jesús i el Sr. Panisello al capdavant, i enviant-los a l'IES de Roquetes

    ResponElimina
  3. Ah!!! Se m'oblidava!!! De provocar moviments segregacionistes a CiU en saben bastant crec jo. Repaseu la historia i recordeu el cas de Campredó. Ara sembla que venen a salvar-nos amb allò del "café para todos" de funest record.

    ResponElimina
  4. Si, les EMD tenen competencies propies. Pero poquetes (li recomano al Sr. Panisello que llegeixi l'art. 79 de la Llei Municipal i de Régim Local de Catalunya). Les altres son delegades per l'Ajuntament i, per tant, propies de l'Ajuntament que ha d'exercir al respecte els control pertinents en vers l'actuació de les EMD. En conseqüencia, Sr. Panisello, cal que les EMD tinguin també clars els seus limits competencials, que la major part de les competencies que tenen atribuides per delegació son propies de l'Ajuntament, que el tracte amb l'Ajuntament no es ni pot ser d'igual a igual i, finalment, que l'Ajuntament, el municipi, es administració amb competencies propies, de la que les EMD son una part com organs de descentralització. Així que apliquis el "cuento" Sr. Panisello i tingui una miqueta més de respecte cap a l'Ajuntament i no faci més demagogia.

    ResponElimina
  5. També crec recordar que el Sr. Pere Panisello en els anys del la lluita contra el transvasament del Ebre es va atribuir competències que no li pertanyien anant en contra de les resolucions de l'Ajuntament de Tortosa que (encara que aleshores no ho volgués) segueix sent el seu. Per cert hem sembla ridícul que especialment els convergents de Jesús quan parlen del seu poble amb forans diguin: soc de la EMD. Jesús igual que la resta de pobles del municipi de Tortosa, son i seguiran sent pobles, tan amb EMD com amb qualssevol altre tipus d'administració. L'identitat com a pobles no els i dona tenir o no tenir ajuntament propi.

    ResponElimina
  6. Aspiradora, es tant senzill com que a L'IES de Roquetes els alumnes d'ESO de Jesus ( tambe els del Reguers, per cert) tenen el transport i el menjador gratuit, i al Joaquim Bau i al de l'Ebre no.

    ResponElimina
  7. Efectivament Ximo, lo que vol dir que ens venem per un plat de llenties i mai ha estat més ben dit això. A més, com deus saber altres pobles del municipi, Campredó per exemple, tenen menjador i trasport als IES de Tortosa. Per tant, també es podia i es pot negociar amb el Departament d'Educació i aconssguir que ho tinguin els de Jesus. Pero "ni por estas", l'EMD de Jesús s'hi va oposar fins i tot a que es negocies. A que no has sentit mai l'EMD de Jesús reivindicar que els nens del poble vagin als IES de Tortosa amb transport i menjador inclosos?. Aixó seria integrar Ximet. Pero ni a Pere Panisello ni a CiU els interesa això, no sigui cosa que es demonti el xiringuito, que a Jesús tenen el galliner controlat i així es garanteixen un bon grapat de vots.

    ResponElimina
  8. Saps que pasa Aspiradoreta ( per allo de Ximet) que de Peres Panisello en voldrien tots els partits, exactament tots.
    Pel demes, si el fet que els xiquets de secundaria de jesus vagin a Roquetes fa que es deixe de cosionar Tortosa i per contra es potencie Roquetes, et recordo que quan es va plantejar aquesta situacio, a l'Ajuntament de Roquetes governaven els socialistes, i a mes a mes els pares ja hi estaven d'acord amb la situacio d'allavors i d'ara.
    Per una altra part, volem ( espero) construir les Terres de l'Ebre i ens posem d'allo mes localistes en un tema tant intrascendent com aquest?. Que be no? ¡¡Visca la capitalitat i la generositat!!
    Per cert, d'un plat de llenties res de res. I si no, fes numeros.

    ResponElimina
  9. Pere Panisello i tots aquests de ciu el que han sabut es fer "lo del llop amb pell de corder" i a Tortosa sembla que els hi ha sortit be.
    O si no qui eren Gloria Altadill, la (vull dir lo) Gallina.....
    en un moment determinat tots els convergents van prioritzar el seu el seu interes, al general.
    Es potser un dels error dels progresistes de Tortosa no recordar als ciutadans qui eren realment els llops.
    de totes formes jo i molts tortosins ho tenim clar.
    Per tant jo no em crec res, dels seus discursos demagogics.
    Per mi com si volen fer una EMD a Fullola.

    ResponElimina
  10. Bé, ja no sé a quí contestar.

    Crec que l'aspiradora està confonent la "velocitat amb el tocino".

    Una cosa és defensar una EMD per governar les pedanies de Tortosa (totes, també Els Reguers), i l'altra parlar d'optimitzar els serveis de sanitat i educació.

    Mira, a natros mai ens han ofert cap plat de llenties i mai ens "han consultat" si els nostres xiquets han d'anar als IES de Roquetes o de Tortosa.

    Penso que és una qüestió d'optimització dels recursos que hi ha.

    Per a mí és més natural que un noi dels Reguers vagi a l'IES de Roquetes, que el tenim més proper que els dos de Tortosa, que no pas "tots els veïns dels Reguers" tinguem d'anar al CAP de Xerta si tenim un problema de salut en dissabte, diumenge o festius.

    I amb això no pretenem ni disgregar ni descohesionar Tortosa, natros volem ser tortosins "de primera", com qualsevol altre, però primer volem ser reguerens.

    No sé si m'explico...

    ResponElimina
  11. Ximo, jo te'l regalo senceret a Panisello. Pot ser els partits el voldrien, pero jo no. Tot per a tu.
    Que manaven els socilistes a Roquetes? Si, tens rao, i CIU a la Generalitat, no? Pot ser per això, per submissió als "capos" de CIU de Barna, el Sr. Panisello va dir amen. Amic meu, el problema del que jo et parlo, no es el que fan els de Roquetes o el Govern de torn de la Generalitat, sino la posició de l'EMD al respecte, amb Panisello al capdavant, i com molt bé dius, mai l'EMD ha fet acció de cap classe dirigida a aconseguir que els nens de Jesús tinguin la possibilitat, que no la obligació no t'equivoquis, d'anar als IES de Tortosa en les mateixes condicions que ara tenen a Roquetes, es a dir, amb transport i menjador inclosos.
    I pel que fa a localismes, no sé que dir-te del victimisme tribal que es gasten el President de l'EMD i els seus acolits, entre els quals no sé si et comptes.
    Au!!! Que sigues feliz Ximet.

    ResponElimina
  12. Pedani, jo crec que tu confos l'optimització dels recursos amb la proximitat a casa teva d'un recurs o altre i la teva comoditat. Mira, per suposat que pots portar els teus fills on vulguis, faltaria més. Hi ha un principi bàsic en materia d'educació que es el de lliure elecció de centre. Pero per a que l'elecció sigui totalment lliure, cal que les condicions per anar a un centre o a un altre, siguin les mateixes. I aixó no passa ara mateix, perque el menjador i el trasport només es paga per anar al centre de referencia predeterminat. M'explico?. Dit d'un altra manera: per a que tots siguem tortosins de primera, cal que els recursos existents al municipi estiguin a l'abast de tots en igualtat de condicions. Després que cadascú escolleixi allò que mes li convingui.
    I per cert, jo soc partidari de les EMD, Els Reguers inclosos, pero també tinc clar que no son cap panacea.
    Que pasis un bon dia.

    ResponElimina
  13. Aspiradora, jo tambe et desitjo que sigues feliz, i si deixes de fer aquestes despedides tan " xuletes", llavorns que sigues feliÇ
    M'afegeixo al que et diu el pedani del tocino i la velocitat....
    Que te que vere el que jo opino sobre un fet puntual i si soc partidari o acolit de Pere Panisello, com insinues?.
    No t'oblides d'aquella dita que diu que quan no s'arriba, son verdes...
    Au!

    ResponElimina
  14. Ondia, Ximet, ets un expert en ortografia (tot i que als teus comentaris també hi han algunes faltetes que no comentaré)i en xuleria i, a més, en velocitat i tocino. Sense oblidar els números. Una enciclopedia noi!!!. Disculpa la meva ignorància en ambdues matèries i també el meu atreviment en dur-te la contraria. T'ho dic de cor. No està en el meu ànim ofendre a ningú.
    D'altre banda, no considero que desitjar felicitat a algú, malgrat les discrepàncies, sigui xuleria. Pero bé, hi han opinions per a tots els gustos. I tampoc insinuo res, només expreso els meus dubtes, tant legitims com les teves opinions, a la vista de la lloança que dediques a Panisello. Per cert, com me n'adono que t'ha molestat el que anomenes "insinuació" i que t'agraden les dites populars, em permetras que et recordi aquella castellana que diu "quien se pica, ajos come".

    ResponElimina
  15. Xuleries mutues a part ( que n'hi ha) sempre intento parlar amb respecte i coherencia, i sovint tambe amb ironia, pero quan noto ( ja ens afeitem )un cert to despectiu, no puc resistir-me i reacciono.
    En quan a la rectificacio per la "Ç" , no ha estat res mes que una petita llicencia. I des d'ara ja t'acepto que el meu nivell de catala escrit i cultural en general deu estar per baix de la mitja dels contertulians i per tant ganes de donar lliçons en aquest aspecte res de res.
    En quan al tema de fons:
    - dius que expreses els teus dubtes en base a la lloança que faig de Panisello, m'agradaria que em diguesis on he lloat al Alcalde-president ( com ara l'hi agrada anomenar-se )de Jesus.
    - Fer-te notar que en aquest mateix bloc i en unes altres entrades, l'he criticat i força.
    - Per a mi, dirigir-se a algu que no coneixes amb el diminutiu del seu nom, es una mica irrespectuos, i en quan a la expressio "Au" com a despedida, a no ser que estesem a la radio (on es pot apreciar el to), quan apareix escrit, comvindrem en que pot resultar un pel equivoc.
    I com deien Paco Guimera i Tio Armando: "Anduxiau i ha esforsarce".

    ResponElimina
  16. Per a que quedi clar d'una vegada Ximo (o hauria de dir Senyor Ximo per allò del respecte i de que no ens coneixem?).Disculpa la ironia, pero a mi, com a tu, també m'agrada com a recurs diguemne literari, pero en cap cas pretenc menystenir a ningú. Que jo sàpiga, susceptibilitats excesives apart en torn a l'utilització del diminutiu que he emprat més aviat per a llevar ferro a l'assumpte, no t'he faltat al respecte en absolut.
    I dit això, com que soc també dels que reaccionen als equivocs, només afegiré la despedida que tu has utilitzat: andusiau i a esforçar-se tots, tu també Ximo.

    ResponElimina
  17. Mira, aspiradora, quan parlo d'optimitzar els recursos que tenim mai he pensat en allò que més em beneficiava personalment.

    Ara bé, estic d'acord en que els serveis ha de ser d'iguals característiques per a tothom, i penso que s'han de fer Col.legis de Primaria, Instituts, CAP's i tot el que faci falta, "faltaria més". Però continuo pensant que el seu ús s'ha d'optimitzar.

    Tú veus "normal" que si tinc un problema puntual de salut en dissabte, diumenge i festiu, he d'anar al CAP de Xerta, passant primer per Roquetes i Tortosa, on h'hi ha ??.

    I també els veïns d'Alfara ??.

    Crec que s'han de cohesionar els municipis, però també el territori, i penso que una cosa no és contrària a l'altra.

    En lloc de discusions bizantines, no creus que els nostres polítics, tots, els de tots els colors, s'haurien de preocupar de solucionar temes com aquests, que són els que preocupen realment als ciutadans ??.

    Que continueu passant unes Bones Festes !!!.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta