26 d’octubre del 2007

Desarticulen una xarxa que oferia feina i empadronava polonesos a Tortosa

La policia local deté dues persones que cobraven entre 150 i 300 euros per cada tràmit que feien

L'inspector en cap de la policia local, Jesús Fernández, va anunciar ahir el desmantellament d'una xarxa que portava polonesos a Tortosa, amb la promesa d'un lloc de treball. Quan arribaven, els nouvinguts eren empadronats en pisos en què després no residien, a canvi de pagar comissions d'entre 150 i 300 euros. A més, les víctimes dels abusos també havien de pagar per altres conceptes, com ara la tramitació de la documentació i la incorporació al mercat laboral. La policia ha detingut un dona polonesa i un ciutadà del Pakistan com a responsables d'aquesta organització piramidal. El jutge ha posat els dos imputats en llibertat amb càrrecs.

Els dos detinguts en l'operació policial van passar a disposició judicial imputats per un presumpte delicte de falsedat de document públic (padró), un altre per falsedat de document privat (contracte de lloguer) i un possible delicte contra els treballadors. L'estructura piramidal estava integrada per altres ciutadans pakistanesos, que per coacció o per diners haurien accedit a empadronar els ciutadans polonesos estafats als seus pisos. De fet, el cap de la policia local va destacar que la investigació ha estat molt complicada, per la dificultat que suposava aconseguir testimonis que volguessin parlar. Fernández, que va comparèixer acompanyat per l'alcalde de Tortosa, va explicar que la detenció dels dos responsables de la xarxa ha estat la culminació d'una complexa investigació que ha durat 22 dies, i que finalment s'ha traduït en un atestat de 160 folis.
El desencadenant va ser l'arribada a l'Ajuntament d'un autobús de ciutadans polonesos, la majoria dones i noies joves, amb la intenció d'empadronar-se al municipi. La situació va despertar les sospites del personal del Departament d'Empadronament. Els treballadors municipals van alertar la policia local dels fets, i els agents van posar-se immediatament sobre la pista d'aquesta situació irregular. Així, la feina de la policia ha permès desarticular un entramat de persones que es dedicaven a empadronar els nouvinguts en diversos domicilis en què, en realitat, mai arribaven a residir. De fet, aquests immigrats eren portats directament des dels seus països d'origen fins a Tortosa, on es veien obligats a pagar entre 150 i 300 euros per ser empadronats al municipi. A més, la coacció econòmica continuava després, ja que els nouvinguts havien de pagar més diners per altres conceptes com ara l'habitatge i el trasllat als llocs de treball. Segons va explicar Fernández, les víctimes dels abusos també havien de destinar una part del sou a la comissió que percebien els responsables de la xarxa d'empadronament.
Per la seua banda, la polonesa detinguda estava empadronada dues vegades al municipi de Tortosa, i en cada una de les ocasions utilitzava el passaport i la seua targeta comunitària. A més, tenia dos domicilis diferents, amb l'objectiu de poder-hi allotjar més nouvinguts. Però en realitat, els immigrats vivien en unes condicions pèssimes, ja que la policia local va detectar fins a catorze persones dormint a terra en matalassos, en un pis de només 50 metres quadrats. De la mateixa manera, el ciutadà pakistanès, que mantenia una relació sentimental amb l'altra imputada, també figurava en cinc adreces diferents, però sense viure en cap dels domicilis. Les detencions dels dos responsables de la xarxa es van fer separades, els dies 22 i 23 d'octubre.

> Tres intervencions en dos mesos

Els dos responsables de la xarxa d'empadronament irregular, que dilluns i dimarts van ser detinguts un cop localitzats per la policia de Tortosa, van passar a disposició judicial però ja han quedat en llibertat amb càrrecs. Ni la dona polonesa ni el seu company sentimental residien a la ciutat, però ara s'ha descobert que la dona ja va empadronar l'any passat catorze persones més. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va felicitar ahir la policia local pels resultats de la investigació, «una feina de molts dies i molt difícil, que sovint no es visualitza al primer cop de vista». El responsable de la investigació, l'agent Martí Forné, va detallar que tot i que els immigrats polonesos no van poder empadronar-se a Tortosa, ho van fer en un altre municipi de la demarcació de Tarragona. En dos mesos, la policia tortosina ha fet tres inversions contra empadronaments irregulars i també ha detingut cinc persones.

El Punt (26-Octubre-2007)

1 comentari:

  1. La Unidad de Policía de Barrio, de acuerdo con los criterios de territorialidad y proximidad, patrullan individualmente cada una de las seis zonas en que imaginariamente se ha dividido el casco urbano de Tortosa, quedando establecidas del siguiente modo:

    B-1: Zona Temple

    B-2: Zona Centro

    B-3: Zona Remolins

    B-4: Zona Rastre

    B-5: Zona Raval de la Llet i Capuxins

    B-6: Zona Ferreries
    Aunque en la génesis de la Policía de Barrio se postulaba que la patrulla debía ser unipersonal y realizada a pie, no es menos cierto que las actuales particularidades del casco urbano de Tortosa, así como su actual expansión urbanística y demográfica, amén de nuestro interés por atender con la máxima celeridad todos los requerimientos vecinales, han hecho que se dote a esta Unidad de motocicletas tipo scooter con la intención de que los Agentes de Policía que deban patrullar las zonas más alejadas puedan desplazarse en el menor tiempo posible hasta ellas e invertir, de este modo, el mayor tiempo posible en las funciones que le son propias, máxime si se tiene en cuenta que el punto de partida de la Unidad de Policía de Barrio lo es el propio Ayuntamiento.
    Con todo ello lo que se pretende es que la Policía de Barrio sea lo más accesible y cercana al ciudadano/a, esperando que, con su esfuerzo y su trabajo se combatan aquellas circunstancias que puedan enturbiar la armonía en la convivencia social, asegurando la utilización pacífica tanto de las vías como de los espacios públicos; y es por ello por lo que los Agentes de la Unidad de Policía de Barrio patrullan constantemente las calles del casco urbano de Tortosa, con la intención de atender las consultas, reclamaciones, sugerencias y, en definitiva, todos aquellos conflictos que puedan alterar la calidad de vida de los vecinos y administrados, así como para mejorar la prevención, en aras de optimizar la seguridad y tranquilidad necesarias para que puedan desarrollarse con normalidad los derechos sociales que todos los ciudadanos y ciudadanas tienen reconocidos y aumentar, con ello, las cotas de paz y sosiego en sus relaciones de convivencia.
    Las funciones propias de la Unidad de Policía de Barrio quedarían enmarcadas dentro de la Policía ADMINISTRATIVA, adicionando todos los menesteres necesarios encaminados a conseguir una cobertura PREVENTIVA y ASISTENCIAL, lo que vendría a ratificar aquello que postula cierto anónimo policial: "No es mejor policía aquél que detiene a todos los delincuentes una vez han delinquido, si no aquél que previene que se cometan los delitos", motivos por los que, parafraseando dicho anónimo y por analogía con él, siempre resultará más conveniente que nos anticipemos a las demandas e inquietudes de los ciudadanos/as que no que tengamos que resolverlas reactivamente, es decir, con posterioridad a su perpetración.
    A tenor de todo ello las funciones propias de la Unidad de Policía de Barrio básicamente lo serían:

    Policía administrativa, en lo relativo a las Ordenanzas, Bandos y demás disposiciones municipales.

    Realizar todo tipo de notificaciones, citaciones e informes, ya sean administrativas como judiciales.

    Realizar los pasos escolares tanto por la mañana como por la tarde.

    Controlar el absentismo escolar.

    Controlar y comunicar las diferentes deficiencias que observe en la señalización, asfaltado, aceras, alumbrado público y posibles circunstancias de peligro tanto para los viandantes, como para los vecinos y tráfico rodado.

    Controlar las licencias de obras, actividades y vados.

    Controlar las ocupaciones de vía pública.

    Controlar la venta ambulante sin autorización.

    Localizar y gestionar la retirada de vehículos abandonados en la vía pública.

    Actuar en aquellos servicios humanitarios para los que sean requeridos o que aprecien durante su servicio.

    Colaborar en los actos que se desarrollen en la vía pública.

    Cooperar en la resolución de los conflictos privados cuando para ello sean requeridos.

    Intervenir con menores cuando se aprecien situaciones de riesgo o desamparo y, en todo caso, cuando sea necesario.

    Realizar precintos y desprecintos de vehículos a requerimiento de la Jefatura Provincial de Tráfico, Juzgados o Tesorería de la Seguridad Social.

    Colaborar en actuaciones por accidentes de tráfico y en aquellas actuaciones de seguridad ciudadana en las que sea necesario.

    Proteger los bienes municipales para que no sean dañados o alterados.

    Atención personalizada al ciudadano/a en la vía pública, por el Agente de zona.

    Atención personalizada al ciudadano/a, por el propio Oficial responsable de la Unidad, en las dependencias del Ayuntamiento .

    Inspeccionar, controlar y organizar tanto el Mercado Ambulante como el Mercado Fijo; habiendo colaborado el Oficial responsable en la confección de las Ordenanzas Municipales que regulan las actividades en ambos mercados, con la intención de modernizar la gestión y adecuar los requisitos administrativos que regulan dichas actividades comerciales a la legislación actual, consiguiendo con todo ello un mayor espacio destinado al tránsito de personas, mayor control de los hechos delictivos, aumentar la funcionalidad de los mercados, racionalizar las actividades comerciales y mejorar el control de la venta ilegal.

    ESLOGAN POLICIAL

    Estimado vecino y vecina, no dude Vd. en solicitar la presencia del Agente de la Policía de Barrio, siempre que le sea necesario, porque ese Agente presta su servicio para ayudarle. Colabore con él e infórmele de todos aquellos extremos y circunstancias que puedan resultar de interés y tenga en cuenta que todo ello se realizará siempre con total confidencialidad.
    Recuerde que nuestro principal objetivo es conseguir una ciudad más tranquila y segura para todos.

    Aixo es el que he cregut durant molts d'anys.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta