20 d’abril del 2006

Diari de Tarragona parla avui de La Marfanta i de la resta de la blocosfera ebrenca

Les Terres de l’Ebre s’enganxen a la revolució dels blocs a Internet
Nombrosos càrrecs polítics del territori pugen al carro per fer difondre les seves idees a la xarxa

Com ja és habitual, ha costat una mica més de temps que en altres contrades, però les Terres de l’Ebre estan en el camí de construir un univers de blocs propi. L’expansió de la cobertura d’Internet al territori ha contribuït decisivament a la proliferació dels blocs (blog, en anglès), una espècie de dietaris d’autor que s’actualitzen regularment a la xarxa i permeten recollir les opinions dels lectors. La iniciativa, impulsada des d’un primer moment per la societat civil, ha trobat ja al territori nombrosos adeptes en el món de la política.

J.M./Tortosa
jordimarsal@diaridetarragona.com
«Ja era hora que passés», sosté l’ampostí Manel Zaera, pioner ebrenc en el món dels blogs i Internet. El seu (http://manelzaera.blogspot.com) és un dels primers blocs ebrencs accessible des d’Internet (actualitzat gairebé diàriament amb les reflexions sobre l’actualitat política i del territori de l’autor), des d’octubre de 2003, després d’haver estat un dels impulsors del portal Ebrencs, reconvertit ara també en un bloc obert als seus usuaris.
La necessitat de «pocs coneixements informàtics» per crear-lo i mantenir-lo i la voluntat d’oferir informació actualitzada, directa, amb la possibilitat de trobar i emetre opinions, han estat, en la seva opinió, algunes de les claus de l’èxit durant els darrers mesos de la iniciativa. «Cada cop hi ha més gent que s’apunta a la moda del bloc. Entre nosaltres ens enllacem. Tot i que no tenim una pàgina web amb una llista ens convertirem en una blogosfera (univers de blocs, en català) ebrenca», apunta Zaera.
La societat civil ha estat la primera a captar el concepte. El periodista tortosí del diari El Punt Gustau Moreno manté des de fa uns mesos obert el seu propi bloc: La Marfanta (http://lamarfanta.blogspot.com). Tot i que reconeix que, inicialment, no tenia massa clars els objectius, el seu bloc pretén oferir «una visió més personal dels temes», donant sortida a «notícies, confidències o opinions que al meu mitjà no hauria pogut treure així», al costat de les notícies que ell mateix publica al diari on treballa.
Amb actualitzacions regulars i entre 100 i 150 visites diàries (des del Marroc fins a l’Argentina), el bloc de Moreno és un dels més visitats del territori (i, especialment, segons ha constatat, per nombrosos càrrecs polítics). En la seva opinió, la possibilitat que els lectors puguin aportar i deixar els seus comentaris ha estat essencial. «La rèplica és immediata. És un mitjà molt participatiu i directe», argumenta. Però, tot i els alts índexs de visites, resulta encara difícil trobar opinions dels lectors, reconeix el periodista.
La iniciativa de la societat civil, de fet, ja ha quallat també entre la classe política, tot i que, segons Moreno, «encara no han descobert el sentit últim del bloc», a diferència dels Estats Units, on s’han utilitzat com a fil directe amb els votants en campanya electoral. «Han vist que l’opinió arriba més aviat des d’Internet que des d’un altre canal», puntualitza Zaera.
Un dels que millòr ho han entès és l’advocat rapitenc i secretari coordinador de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre (antic Cpide), Josep Canicio. «Ha de ser tan complicat? Em vaig preguntar. Tècnicament no és difícil i, a més, m’agrada dir què penso i explicar coses», diu. En marxa des del 23 de març, el bloc de Canicio (http://pepcanicio.blogspot.com) és actualitzat regularment: «Cada dos o tres die», diu. «El fet que em llegeixin, com a mínim els amics, m’hi obliga», precisa.
Allí hi aboca les seves opinions i reflexions sobre l’actualitat política, social o cultural, del territori i de més enllà. «Escriure així representa sincerar-te. Pel contrari, llegint-te poca gent, no té raó de ser», explica, satisfet de poder discutir amb fills i amics els comentaris publicats. Probablement, aquesta sinceritat, diu, a «la majoria dels polítics no els agrada, perquè volen mantenir una imatge i procuren no moure’s per sortir a la foto».
Molt menys dinàmics quant a actualitzacions, informació i opinió, però ja registrats i accessibles a Internet, són els del portaveu de CiU a Tortosa, Ferran Bel (http://ferranbel.blogspot.com), el mateix alcalde de Tortosa, Joan Sabaté (http://joansabate.blogspot.com), amb només la transcripció d’un discurs protocol·lari) o el del militant del PSC tortosí Manel de la Vega (http://maneldelavega.blogspot.com).
Lluny de la política, destaquen el del periodista Oriol Gracià (http://oriol-gracia.blogspot.com), el blog d’un tortosí Expatriat (http://expatriat.blocat.com), el d’un altre veí de Tortosa al Marroc (http://catalankabyl.blogspot.com), Jordi Perales (http://jperales25.blogspot.com), Josep Torta (http://joseptorta.blogspot.com), el Basar de les Espècies (http://_basar.blocat.com), el dels serveis informatius de Ràdio Flix (http://inforadioflix.blogspot.com), Canareus.net (http://canareus.blogspot.com) o Godall (http://godall.blogspot.com).

Diari de Tarragona-edició Terres de l'Ebre (20-04-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta