8 de febrer del 2008

Sabaté remulla Sabaté

Debat al PSC per les declaracions del delegat sobre la interconnexió

El delegat de la Generalitat al Camp i cap del PSC a la regió, Xavier Sabaté, ha obert la capsa dels trons amb la seva proposta de portar aigua de l'Ebre a Barcelona per lluitar contra la sequera actual. Mentre el seu partit votava ahir al Parlament contra una moció del PP que volia la interconnexió de xarxes (més informació a la secció de Política), Sabaté refermava la idea explicitada tot just a la vigília: «La situació és d'emergència nacional, i s'ha de solucionar com sigui, així que l'aigua a Barcelona s'ha de dur de tot arreu, i si és la sobrera del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), doncs també». Més clar, això, l'aigua. El delegat, però, matisa que la solució no s'ha de preveure «mentre no s'acaben les dessalinitzadores del Prat i Cunit», i recorda que el 1995 ja es va portar aigua de l'Ebre a Mallorca «i no es va exclamar ningú». Això sí, evita pronunciar-se sobre si, com aleshores, el Camp o l'Ebre haurien de rebre també compensacions. «Arran del conveni del CAT ja es van establir obres a les comunitats de regants que encara perduren», recorda. Sabaté també carrega sense pèls a la llengua contra les crítiques d'ERC. «Són uns ignorants de la política d'esquerres; el 9 de març lamentaran no haver fet un altre tipus de campanya», els va deixar anar.
Però l'altre Sabaté dels socialistes, l'exalcalde de Tortosa i el president del partit a les Terres de l'Ebre, va recordar-li ahir que el PSC és una de les formacions que el 2003 va signar el Compromís per l'Ebre, un document que a més de rebutjar el transvasament també renunciava a la interconnexió de xarxes. «Encara no s'han esgotat altres mesures, com ara la construcció de dessalinitzadores, i la interconnexió no és l'aposta de la Generalitat, que també està recuperant els aqüífers del Camp de Tarragona», va afirmar Joan Sabaté. Tot i la sequera actual, el senador va remarcar que encara «no tocaria» fer la interconnexió, però va evitar titllar d'inoportunes les declaracions de l'altre Sabaté. Segons va dir, les reflexions del delegat del govern al Camp «no haurien d'escandalitzar ningú», ja que Sabaté no defensa el transvasament que volien fer el PP i CiU, amb l'anterior Plan Hidrológico Nacional. «Estem parlant de portar aigua potable a Barcelona en cas d'una necessitat extrema, cosa que el PSC acceptaria, i no de comprometre cabals fora de la conca per fer créixer altres territoris d'una manera permanent», va matisar el tortosí.

El Punt (8-Febrer-2008)
Escrit a quatre mans amb Òscar Palau

10 comentaris:

  1. És clar que no defensava el transvasament del PP/CiU - cada u defensa el seu, no ?! (si no, pregunta a Valdes quina porteria ha de defensar). Poden haver molts de colors de transvasaments, com l'arc de Sant Marti, pero a cada partit només els agradarà, o veran necessari, lo del seu color preferit.
    Jo, el negre, ja que és el color que més em bé al cap quan penso en politiques d'aigua.

    ResponElimina
  2. Brian, cal que facis les teves valoracions des de dues premisses. 1. Zapatero va ser l'encarregat de derogar el transvasament.
    2. El Parlament de Catalunya (amb vots favorables del PSC, ERC, i ICV) per dues vegades aquest mes, a instàncies de dues mocions de CiU i PP que demanaven la interconnexió, han dit no, o sigui, han VOTAT NO a la interconnexió de xarxes.
    A partir d'aquí, crec que els debats són legítims en política, sinó malament, i cal fer-ne. Més enllà, però del debat legítim, el que t'ha donat ara el PSC són dues realitats contundents: derogació del transvasament i rebuig a la interconnexió a través del Parlament.

    ResponElimina
  3. 11:01

    Però tu et creus el que estàs dient? Després d'aquestes declaracions de Sabaté? Si fins i tot l'ex-alcalde diu que són inoportunes.
    Que et quedi clar que el PSC,CIU,ERC, o sigui qui sigui, farà el que més convingui per treure vots. Si han de fer un transvassament a BCN, el faran, perquè allà hi viuen 4 milions d'habitants, i això són molts vots.
    En quant a l'impresentable de Sabaté (delegat), demostra molt poc coneixemt dels fet, ja que recordo que aquí les T.E. se'n va montar una de bona quan es van emportar l'aigua a Mallorca amb vaixells. Però més grossa es va liar quan, a sobre, la van tirar al mar perquè la pintura que havien utilitzat als vaixells, no era apta per a transportar aigua potable.
    Doncs quin delegat més mal informat.

    ResponElimina
  4. L'Ebre perilla. O creixem o l'aigua de l'Ebre se n'anirà. S'ho hauríen de posar al cap els antitot. Si no fem infrastructures i posem indústria i creem llocs de treball, a les Terres de l'Ebre només viuran quatre gats. I als gats no els agrada l'aigua.

    ResponElimina
  5. anonim 11.01, pos si, tens rao en que lo important son els fets, i ZP i el tri-partit han rebutjat els transvasaments, i jo els estic agrait per això.
    No obstant això, també crec que els opinions dels politics no es fan per no res, sino per tastar l'aigua, a vore com reaccionem, a veure on fins poden arribar. Els fets no son per a sempre jamas (i comemos perdices) sino que canvien quan els partits veuen que cal/poden canviar .... si no, pregunta als Pps i CIUs de Tortosa que van lluitar contra els transvasaments als principis del 90.
    Per tant, agraits als partits que han aturats els transvasaments (en el Present/Passat), pero Alerta, que el Futur encara està per a escriure !!

    I a l'ultim anonim, pos també tens rao, si ens omplim de parcs de Dsiney i camps de golf i casinos, pos, segur que necessitariem l'aigua aqui. Però, no hi ha més opcions?

    ResponElimina
  6. La meva conclusió es breu : "Donde manda Patrón , no manda marinero..."

    ResponElimina
  7. Con la polémica electoral del trasvase del Ebro en carne viva, el vicepresidente de Aragón, José Ángel Biel, dio ayer la campanada y dejó descolocados al PP y el PSOE planteando que se podría estudiar un trasvase de agua sobrante del Ebro más abajo del punto propuesto. Esto es, cuando los caudales llegan al mar, en teoría fuera de la cuenca del Ebro, y todavía son dulces, ya que no se han mezclado con agua salada. Considera que de esa forma «no se generarían derechos concesionales en el futuro», informa Efe.

    José Ángel Biel es dirigente del Partido Aragonés Regionalista (PAR) y está coaligado con el PSOE de Marcelino Iglesias. Hace tres legislaturas el PAR apoyó al PP. Biel se destacó en la anterior legislatura por una oposición férrea al Trasvase del Ebro De hecho, se llegó a hablar de un comando anti trasvase contra los planes del PP.

    Esta propuesta cayó ayer como una bomba en Aragón, donde el PP de aquella comunidad está evitando por todos los medios que el programa de Mariano Rajoy contengan cualquier alusión al Ebro y a los trasvases de agua.

    El trasvase derogado por el Gobierno socialista proponía tomar el agua en el Azud de Xerta, a unos 50 kilómetros de la desembocadura. Biel propone que esa toma se retrase hasta el mar, dado que existe al parecer una zona donde el agua aún no se ha salinizado debido al empuje de los caudales que vierte el Ebro. De hecho, existe una lengua de agua de intrusión marina que sube o baja de nivel. El vicepresidente aragonés dijo desconocer si esto sería técnicamente viable y lo planteó como algo excepcional. En el terreno legislativo, supondría modificar la ley de aguas y replantearse la política de Cristina Narbona, dado que las futuras demarcaciones hidrográficas incluirán también las aguas costeras.

    José Ángel Biel hizo esta propuesta durante una conferencia celebrada en Valencia, donde ofreció al gobierno de Francisco Camps alcanzar un acuerdo bilateral sobre los sobrantes del Ebro.

    ResponElimina
  8. ......."ofreció al gobierno de Francisco Camps alcanzar un acuerdo bilateral sobre los sobrantes del Ebro".
    Ja nomes ens faltaria que, primer es queden l'aigua per a "Las Vegas II " i si en sobra, abans que arrive al mar, negocien Arago i Valencia que en fan de la que "sobra".

    ResponElimina
  9. Bla, bla, bla.
    Sabaté=transvasista
    Però s'amaga

    ResponElimina
  10. Si portessin l'aigua del Roine, del Nil o del Missisipi, cap a Barcelona, no caldria tocar ni una gota de l'Ebre.

    Aixo te un nom, i es diu "borregos"

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta