12 de març del 2008

Tortosa també enderroca els números 3 i 5 de Sant Felip Neri i accelera la reforma del barri del Castell

Els edificis dels números 3 i 5 del carrer Sant Felip Neri, al nucli antic de Tortosa, també han anat a terra. Ahir, l'Ajuntament va anunciar que finalment també els ha enderrocat, després d'haver declarat els dos immobles en ruïna imminent i d'haver rebut l'autorització de la comissió de Patrimoni. Avui fa just una setmana que l'empresa Macla va iniciar, a partir de l'encàrrec de l'Ajuntament, els treballs d'enderrocament d'unes cases en estat de ruïna, una mesura que també implicava la neteja del solar del carrer de la Mercè en què s'ha de construir el nou edifici judicial. De fet, els operaris han hagut d'acumular més runa al solar, perquè la màquina pogués treballar amb més facilitat. El projecte d'enderrocament consistia en la demolició de l'immoble situat al número 7, segons l'adjudicació que va fer-se al setembre del 2007 per la via d'urgència. Abans, els informes tècnics de l'Ajuntament havien determinat l'estat de ruïna imminent de l'immoble, afectat per l'ensorrament de la nit de Nadal del 2005, que ja va provocar el desallotjament i la demolició dels números 9 i 11, uns mesos més tard. L'Ajuntament va comunicar la situació als propietaris i després va decidir actuar de manera subsidiària, tenint en compte que alguns veïns no tenien recursos per assumir el cost de la demolició. Els tècnics calculaven que amb l'enderrocament també podria ensorrar-se el número 5, que ja era de propietat municipal, a causa d'un efecte dominó, però també s'ha actuat sobre el número 3. L'espai alliberat forma part dels polígons d'actuació del barri del Castell, on la intenció és obrir carrers i construir nous habitatges. De fet, l'Ajuntament ha iniciat el procés d'expropiació de la resta d'immobles de la zona, amb l'objectiu d'accelerar la reforma integral del barri del Castell.

El Punt (12-Març-2008)

Foto: Ajuntament de Tortosa

5 comentaris:

  1. Bueno doncs sí que anava de veritat. Els edificis ja estan a terra inclós aquell petit del solar d'abaix que donava a la plaça dels Estudis. En quina amplitud es veu ara el jutjat i fins i tot el carrer de Sant Domènec la urbanització del qual es pot donar per acabada malgrat els apuntalaments d'edificis al mateix carrer. Pel que fa als edificis de Sant Felip Neri ja han deixat al descobert algun capitell medieval i l'edifici que els llibres del s. XIX anomenen Palau de Sant Ruf (és el que apareix a la fotografía darrera d'un xiprer, està buit i té una galeria de finestres com a coronament) ha deixat veure una gran portalada de pedra tapiada.

    ResponElimina
  2. Sí el "palau de Sant Ruf" també accessible des del carreró de Costa de Capellans (i que ja fa temps que es va buidar) ara és veu com mai. L'edifici ja no té valor arquitectònic però cal estudiar-lo.
    Però a banda d'això el que cal és desallotjar i expropiar ja els edificis de l'absis per a deixar via lliure al Passeig de Ronda que és vital!

    ResponElimina
  3. Sí, sí ja era hora. Cases de l'absis abaix!. I per cert ja sap l'Ajuntament quan enderroca l'edifici veí a l'antic Institut del carrer Montcada? I les cases de davant de la catedral com va el tema? Quan comença la reforma del número 27 del carrer Montcada que falta li fa?

    ResponElimina
  4. Ahir 13-03-2008 veia prou bé els arcbotants de la catedral mirant des del carrer de la Mercé. Una vista peculiar. No crec que l'ajuntament enderroqui en breu les cases de l'absis. Fa molts anys que no han mogut un dit en aquest sentit i que és un clam al cel com obrir la catedral al riu.

    ResponElimina
  5. Patrimonialment parlant crec que hi ha força en joc. El que els llibres del s. XIX anomenen Palau de Sant Ruf (edifici que està buit i que ha deixat veure una antiga portalada i alguna cosa més a l'interior), la casa Navàs i cases-palaus adjacents, l'edifici destartalat que dóna a l'absis i que té una portalada en dovelles de 2 colors i ves a saber...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta