12 d’abril del 2008

El front comú es conjura a Lleida per frenar «l'onada transvasista»

Dilluns es crearà la Plataforma en Defensa del Segre, que s'aliarà amb la PDE

El front unitari contra els transvasaments ja és una realitat, després del compromís adquirit ahir a Lleida per una vintena de col·lectius ciutadans i grups ecologistes d'arreu de Catalunya. La principal conclusió de la cimera és que els contraris a qualsevol tipus de transvasament iniciaran una línia de treball comú, i que es mobilitzaran per frenar l'«onada transvasista» que prepara la Generalitat. De fet, dilluns naixerà la Plataforma en Defensa del Segre (PDS), vinculada a la plataforma de l'Ebre (PDE).

El portaveu de la Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de la Natura (Ipcena), Joan Vàzquez, va fer una valoració «molt positiva» de la cimera de Lleida, tot i que en el moment de tancar aquesta edició encara es debatia el manifest conjunt de les entitats participants. Vàzquez va afegir-hi que la reunió és l'embrió de la nova línia de treball que encetaran la vintena d'organitzacions socials que van arribar des de tots els punts del país. «L'oposició a qualsevol tipus de transvasament és pràcticament unànime, i estem decidits a mobilitzar-nos per frenar aquesta onada transvasista», va remarcar. Així, Vázquez va confirmar que la previsió és crear la nova PDS a l'assemblea informativa que Ipcena i l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya han convocat per dilluns al vespre. Segons el portaveu, la plataforma del Segre s'estendrà després a les comarques del sud de Lleida, i estarà «en constant relació» amb la PDE. De fet, Vàzquez va anunciar que la PDS també assistirà a l'assemblea general que es farà a Tortosa, amb el lema Lo riu és vida, ‘no' als transvasaments.
L'assemblea de Tortosa serà el 19 d'abril, i serà clau per vertebrar la xarxa catalana contra els transvasaments, que ahir va començar a refer-se a Lleida. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va destacar la bona sintonia amb els grups del Segre i amb els col·lectius del Ter, però també va admetre que hi ha entitats de l'àrea metropolitana de Barcelona que tenen una «sensibilitat diferent» sobre el tema. «Hi ha una certa divisió perquè la pressió mediàtica sobre la sequera és molt forta, i hi ha alguns que temen una involució de la política hidràulica, encara que nosaltres pensem que ja s'està produint», va advertir Tomàs. Per això, el portaveu va assenyalar que la PDE només continuarà treballant «amb els equips que estiguin en contra dels transvasaments, fins i tot dels que se'ns presenten com a temporals o limitats». En aquest sentit, Tomàs va insistir que els col·lectius ciutadans i els grups ecologistes de Catalunya han de continuar fent pedagogia sobre la nova cultura de l'aigua i evitar les confrontacions entre els diferents territoris, però també presentar alternatives a la gestió de la sequera que està fent la Generalitat.

> L'alternativa a l'espoli fluvial

Frenar l'expansió urbanística i recuperar els aqüífers contaminats de l'àrea de Barcelona, així com crear bancs d'aigua, però amb els regants del Besòs i del Llobregat, són algunes de les alternatives que els participants a la cimera de Lleida debatien incloure al seu manifest. A més de la PDE, que ahir també tenia dues reunions més a Lleida, hi van participar grups com la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua, Seo-Bird Life, ESF, Ecologistes en Acció, Gepec, la Plataforma del Ter i Ecologistes de Catalunya.

El Punt (12-Abril-2008)

Fotografia: ACN

Més informació a El Punt:
-Baltasar repta l'Estat a fer a l'Ebre una obra tan ràpida i reversible com la del Segre
-Saura alerta d'un estiu complicat també pels incendis forestals
-
L'ACA oficialitza el «no» a l'aigua del pou Boronat
-
Les pluges d'ahir només deixen 25 l/m² a la capçalera del Llobregat
-
Temps per descontaminar el pantà de Flix en la situació actual
-
Pressa com Zaragoza però sense ultimàtum
-
La Coordinadora d'Entitats del Camp abandona la plataforma en defensa de l'aigua
-
L'aigua del pou Boronat, «no, gràcies»
-
El Gepec hi veu interès

1 comentari:

  1. Ipcena presenta una denuncia contra el director de la ACA

    Lleida - Mapi Menén 2008-04-11



    La entidad Ipcena junto al Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) y la Federació Ecologistes de Catalunya, presentaron ayer una denuncia contra el director de la Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, como ya venían anunciando.



    El portavoz de Ipcena, Joan Vázquez consideró que hay presunto delito de prevaricación en la manera de llevar a cabo el proyectado trasvase del Segre desde Isóvol. Según Vázquez la Generalitat lleva un mes diciendo que las obras de la captación van a comenzarse el 15 de abril “lo quiera o no el Govierno Central”. El miembro de Ipcena señaló que “las obras en el Segre ya hace tiempo que han comenzado sin pasar por ningún tipo de tramitación para cumplir con la legalidad”. Vázquez se refirió con este hecho a las famosas estacas topográficas en el punto de la captación del Segre siendo una zona que, por estar protegida por la Xarxa Natura 2000, se requieren una serie de licencias municipales que “el Govern ha vulnerado”, tal y como afirmó Vázquez. “La Generalitat ha mentido en lo referente a la situación de emergencia nacional”, dijo Joan Vázquez. Las razones que achaca el ecologista de por que es mentira esta situación es que en el área metropolitana de Barcelona no se ha hecho ni un corte de agua por ahora. Por otra parte, Ipcena y el Ayuntamiento de Bellver de Cerdanya han convocado un encuentro informativo en contra de un posible trasvase del Segre, el próximo lunes a las ocho de la noche en la casa consistorial. La reunión está prevista un día antes de la que ha convocado el Consell Comarcal en Puigcerdà para movilizar a toda la sociedad civil de la Cerdanya.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta