9 d’abril del 2008

El tripartit ja creu en la interconnexió

La Generalitat proposa als regants del Delta que cedeixin una part de la concessió a l'àrea metropolitana de Barcelona

Amb un hermetisme absolut sobre els possibles acords, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va fer ahir la primera «reunió de treball» amb les dues comunitats de regants del Delta. Per primera vegada des de l'esclat de la polèmica per la gestió de la sequera, la Generalitat ha admès que estudia fins a quatre alternatives diferents per interconnectar les canonades del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la xarxa d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), un projecte que el tripartit va desestimar l'any 2004. Un canvi de criteri que el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, podria explicar demà a les Terres de l'Ebre, durant una visita encara per anunciar. Si els regants l'accepten, les interconnexions més possibles són les obres Cunit-Cubelles i el Vendrell-Olèrdola.

El govern ja ha admès obertament que estudia unes quantes alternatives per fer que el minitransvasament de l'Ebre, que ara arriba fins a Cunit, traspassi la frontera de la demarcació de Tarragona i serveixi per evitar les restriccions d'aigua que podria tenir l'àrea metropolitana de Barcelona. El document que el president de la Generalitat, José Montilla, va entregar a Artur Mas en la cimera de dilluns posa sobre la taula la recuperació de la interconnexió de xarxes, el projecte que el tripartit va heretar de CiU i que havia quedat al calaix de l'ACA durant els últims quatre anys. De fet, el 29 d'abril del 2004, l'anterior conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, va confirmar que la Generalitat havia comunicat al govern de l'Estat la renúncia a la interconnexió CAT-ATLL, que el PP i CiU havien inclòs en el Plan Hidrológico Nacional (PHN) per portar aigua de l'Ebre a Barcelona i pagar l'obra amb fons europeus. La renúncia del tripartit al projecte, però també al ramal del transvasament de l'Ebre a Barcelona i a la connexió local entre Cunit i Vilanova i la Geltrú, va costar mesos de negociacions del PSC, ERC i ICV amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), ja que tant els socialistes com Milà eren partidaris de fer la interconnexió i utilitzar-la només en casos d'emergència. Un argument que el PSC ha tornat a recuperar per defensar la possible construcció de la canonada, però que políticament seria molt difícil de vendre a l'Ebre.
Per preparar aquest escenari, l'ACA no va reunir-se a Barcelona amb les dues comunitats de regants del Delta, sinó a la central del CAT de Reus. Tot i que ningú va fer declaracions quan es va acabar la reunió, diverses fonts van assenyalar que l'ACA va proposar fer la interconnexió entre Cunit i Cubelles o bé entre el Vendrell i Olèrdola, prop de Vilafranca. Una opció que també van comunicar a la PDE durant la reunió que van fer amb el moviment social la setmana passada.

>Els cabals no consumits al Camp de Tarragona

El pla menys agressiu de la Generalitat, a l'hora de plantejar la interconnexió de xarxes, és aprofitar a l'àrea de Barcelona els «excedents» que el CAT no serveix al Camp de Tarragona, sobretot a l'hivern. Es tracta aproximadament d'1,2 metres cúbics per segon, dels 4 metres que té l'actual concessió del minitransvasament de l'Ebre. Segons la llei 18/1981, són uns cabals que els regants cedeixen al Camp de Tarragona i que es capten dels canals de regadiu a canvi d'un cànon anual per fer obres al Delta. Però la mateixa llei prohibeix que l'aigua puga sortir de la demarcació de Tarragona. De fet, els regants de l'Esquerra de l'Ebre ja van advertir que qualsevol intent d'enviar aigua a Barcelona, fins i tot l'anunciat transport d'aigua dels pous amb vaixells, seria un «frau de llei», ja que els aqüífers de Tarragona i Reus s'han regenerat gràcies al minitransvasament. Per la seua banda, el president dels regants de la Dreta, Manel Masià, va declinar ahir valorar la reunió, ja que avui les dues comunitats emetran un comunicat conjunt.

El Punt (9-Abril-2008)

Infografia: El Punt

Més informació a El Punt:
-Un diàmetre «sospitós» a Cubelles
-Zapatero fa l'ullet a CiU i estudiarà en el futur la viabilitat de transvasar el Roine
-La cimera no va anar bé
-Els regants de l'Urgell no tanquen la porta a l'aigua del Segre
-La Generalitat aprova les inversions per recuperar els pous de Reus i Tarragona
-Suport de CiU i PP a les demandes de la Coordinadora d'Entitats del Camp
-Unió de Pagesos engega la via de les mobilitzacions per l'aigua
-L'ACA descarta l'aigua del pou Boronat tot i que una anàlisi recent la considera «apta per al consum»
-Trenta-set milions per reutilitzar aigua depurada a la petroquímica
-Riudecanyes, contra la cessió d'aigua dels pous del Camp
-L'ACA, disposada a recuperar el cabal del Gaià

27 comentaris:

  1. J´ ACUSE,

    Per la manca d'informació per part del Conseller envers les nostres institucions locals , comarcals i territorials sobre l'impacte (econòmic, ecològic, demogràfic, etc.) de l´interconexió de xarxes. O sigui, dels perjudicis i/o “beneficis” del projecte, de com afectarà les zones rurals i què passa amb els nuclis habitats amenaçats de desaparició, etc.

    Al Delegat del govern a les Terres de l´Ebre per no haver sabut jugar un paper d'aglutinador dels diferents posicionaments, tal com li pertoca en tots aquells temes que fan referència al transvassament i de no haver liderat un procés de debat i assessorament destinat a dinamitzar l'intercanvi d'informació i elaboració de propostes alternatives menys agresives pel territori .

    A un projecte imposat per la força dels fets i la política del silenci, del qual s'en desprèn una actitud desinformadora i prepotent, que compromet greument el futur del nostre territori, amb un benefici nul per lo mateix, i sense contemplar altres alternatives menys perjudicials i costoses.

    ResponElimina
  2. Ui si això ho hagués arribat a proposar Convergència. Hi hagués hagut milers de manifestacions en contra. Que n'arriben a ser d'hipòcrites els governs d'esquerres.

    ResponElimina
  3. Delegat de qué...??

    ResponElimina
  4. Comença la campanya !

    Agbar prova la reducció de la pressió d’aigua durant la nit .
    Si es desperta de matinada amb necessitat d’una dutxa freda i troba que l’aigua no raja amb la força d’altres dies no s’espanti: encara no han començat les restriccions.

    A les indústries de l´ àrea metropolitana de BCN també ?

    Consumixen el 85% de l´aigua , la de boca es sol del 15%.

    ResponElimina
  5. 11:10

    això ho porta proposant CiU desde temps inmemorials.
    No hem siguis hipocrita perfavor.

    ResponElimina
  6. Aquesta informació és incorrecta. Ahir no es va parlar de la cessió de cabals dels regants a Barcelona.

    ResponElimina
  7. Ahir van fer una plegaria per que plogui davant la Moreneta i la Merçe.

    A quin món vius ?

    ResponElimina
  8. Encara que a la reunió no es parlés de la interconnexió, cosa que dubto (tenint en compte lo munt de mentides que ja mos han dit), la realitat és que el govern ja ha posat damunt de la taula la interconnexió de xarxes. Que s'ho facen mirar, sobretot los d'iniciativa.

    ResponElimina
  9. 11:33

    CIU no mana a cap lloc , no te Conselleries , son uns altres los que manen i a lo del Roine que reconec que és una tàctica , son los unics que ho defensen , i que no és més que un trasvassamnet , però te un gran defecte que l´aigua ve de un Estat , que per cert no és Espanya.

    El PSOE i PP no ho voldran mai.

    ResponElimina
  10. El País publica avui que el govern de l'Estat proposa fer una interconnexió de xarxes construint una canonada per la mitjana de l'autopista AP-7, directament des de Tarragona a la planta d'Abrera (ATLL). Segons diuen, aquesta interconnexió es podria fer en només dos mesos.

    ResponElimina
  11. i sense expropiacions..........

    ResponElimina
  12. 12:42

    L'autopista del Mediterrani AP-7 és un eix que comunica tota la costa que banya la Mar Mediterrània, des de la frontera amb França, fins a Múrcia. Aquesta autopista forma part de la ruta europea E-15 i té majoritàriament trams de peatge i alguns trams lliures determinats al Reial Decret 1421/02, de 27 de desembre.
    Les empreses AUMAR i ACESA són dos de les concessionàries de l'explotació dels trams de peatge en aquesta autopista.
    Després de la nova denominació de carreteres del desembre del 2003, l'autopista de peatge A-37 va passar a nombrar-se AP-7, i per tant, a ser part d'aquesta autopista.

    AGBAR, ACESA ,AUMAR = La de tots.

    ResponElimina
  13. colla de tripartit hipocrita. No valen excuses, no vales mitjes tintes, no valen jocs de paraules, es clarament un trencament del compromis per l'Ebre. Ja prou de tirar pilotes fora, a mi tant mi es que CiU ho volia fer també, ara maneu vatros i feu exactament el mateix, en lloc de Murcia l'aigua cap als vostres mandamassos, pero vosaltres a agacha el cap i continua cobrant.

    ResponElimina
  14. I després lo Xerta -Sénia i cap al sud.
    Mos han fotut lo pel pitjor que CiU i el PP, que almenys anaven de cara.
    I en los nostres vots estan al govern.

    ResponElimina
  15. Lo Xerta –Sénia te un problemeta , al PP ja li va bé que no es faigue de moment , per qüestions electorals , perque si és fes el PSOE guanyaria a Valencia com aquí.
    El PSC sap perfectament , que si porta l´aigua a BCN , a les properes autonomiques guanyara de carrer , l´aigua es vida per el PSC .

    ResponElimina
  16. No hi han polítics, hi han venuts a les empreses.
    La Caixa for president!
    Agbar, secretaria de mediambient
    Repsol d'energia
    ACESA d'infraestructures
    etc
    Al pais que vivim ja passa...

    ResponElimina
  17. posa't lo pin, k mola "mogollón"; + k el chikychiky i tot.
    lo k no sel posen ni a la xina ni a alcorcón.....

    ResponElimina
  18. Abans era CiU i PP ara és lo Tristpartit, tots gasten la mateixa moneda però uns amb la cara i els altres amb la gent. l'any 2000 vam ser molta gent al carrer denunciant un PHN que era insostenible, lo que mos proposen ara és igualment insostenible.
    la gent de l'Ebre em de tornar a sortir al carrer, em de tornar a demostrar que tenim dignitat i deixar que no volem cap mena de transvasaments...vinguen d'on vinguen.

    Prou hipocresia dels que s'anomenen d'esquerres i no ho són.

    Defensem la terra, no als transvasaments!!!

    ResponElimina
  19. Visca, visca, visca, Catalunya és transvassista!

    ResponElimina
  20. Dons NO...El tripartit no creu amb la interconexió. El conseller Baltasar continua maxacant amb la captació del Segre. Altra cosa sirá el que la setmana que vé li dirá el Zapa...Llástima de temps perdut al Parlament de Catalunya..Mentre Montilla s'escaqueixa de viatje al Marroc donant un fals missatge de "ja us ho fareu". Dic falss, perque ni ell en té punyetera idea per on anirán els "tiros".

    ResponElimina
  21. Los " tiros " no ho dubtis aniran per l´autopista i de franc.
    Però estic d´acord en que el President no en té ni punyetera idea.
    A Madrid ja traballen per la cesió d´aigues dels regants ( esquerra i dreta ), la discusió està en l´amplada de la canonada.

    ResponElimina
  22. Digue-li com vulguis:
    interconnexió de xarxes de CIU,
    "captació" d'aigua del Segre del tristpartit,
    Xerta-Càlig del PP (Valencià)...

    Tots volen el mateix, tenir els sectors econòmics contents i no ens enganyem, els "poderosos" són pixapins.

    Au, a les properes torneu a votar als mateixos!

    ResponElimina
  23. Los votants son a BCN i els partits ho saben , pots continuar votan los mateixos i jo també, però no dubtis , que les nostres necessitats historiques al territori se les pasaran........ i la decadència aqui és notara molt més que als altres territoris

    ResponElimina
  24. Que los votos, ¡Dios mío, Dios mio!
    que nos cojan confesados los votos.
    Tan perdidos ellos, encontrados en los vientos del vuelve a engañar!
    Digues-me bon votant quines son les claus d'aquesta cas, que hi he d'entrar.
    És la taula dels despropòsits, ara tal, ara qual,i no sortim d'aquí!
    Va deixar la llàntia encesa, i el fum de l'oli enfosquí sostres i parets.
    Quin desastre!
    Allah al aqbar!

    ResponElimina
  25. Tots els votants del PSOE, CIU, ERC, PP i ICV-EUiA sou còmplices del transvasamet, ja sigui de l'Ebre o del Segre, amb vaixell o per autopista (pagarà peatge l'aigua?), gran o "mini".

    La solució és l'abstenció, però tots fiqueu per davant els interesos de partit (encara que siguin els interessos de BCN o Madrid) abans que el territori.

    ResponElimina
  26. No cal dir que tu i els que pensen com tu, sou els abanderats i els que genuinament i exclusiva, mes i millor defenseu els interesos del territori.

    ResponElimina
  27. Per sort, estan tan enmerdats entre ells, que abans que tiren res endavant ja hauran acabat de construir les dessaladores...
    Us heu fixa't quin caos que han organitzat? Són la cosa més descoordinada i histèrica del món...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta