23 de maig del 2008

Els ullals de Baltasar

Avui he llegit que hi ha un projecte per recuperar els ullals de Baltasar, i per un moment he pensat que el conseller de Medi Ambient devia tindre algun problema bucodental. Els ullals de Baltasar no són les dents punxagudes del conseller, encara que per internet ja circula més d'una imatge de Baltasar caracteritzat com si fos un vampir. Com per exemple, al Chiki Agbar, que ja ha tingut més de 27.300 descàrregues a You Tube. En qualsevol cas, jo sempre he preferit el terme claus, molt més tortosí, per referir-se als ullals. Però reconec que és molt millor que un lloc es diga els ullals de Baltasar que no pas els claus de Baltasar. A més, un ullal és un lloc relacionat amb l'aigua, mentre que l'acepció dental de clau s'utilitza més per referir-se als ullals d'un senglar o d'un elefant. I això que Baltasar ens està clavant un clau al cor, amb la interconnexió de xarxes, perquè sembla que vulga fer entrar el clau per la cabota.
En realitat, els ullals de Baltasar són un grup de petits llacs formats per surgències d’aigua dolça subterrània, procedent de les serres del Montsiá i dels Ports. L’aigua subterrània aflora a la superfície quan entra en contacte amb les terres argiloses i impermeables del Delta. De fet, flueix constantment i és recollida per canalitzacions cap a la llacuna de La Tancada, formant estanys més o menys profunds, de fins a sis metres. És una zona poc coneguda, situada entre petits cultius i una zona de terra de torba, producte de la descomposició de la vegetació que durant milers d'anys va cobrir llacunes antigues, al llarg de la línia que uneix Amposta amb Sant Carles de la Ràpita. Els ullals de Baltasar tenen una extensió total de 10 hectàrees, i n'hi ha al voltant de 40 ullals, amb molta importància des del punt de vista botànic i zoològic. De fet, hi ha algunes espècies d'amfibis rares al Delta, i és un dels pocs llocs de Catalunya en què creixen nenúfars de forma espontània. Ara hi ha un projecte que duran a terme persones d'entre 50 i 64 anys, que consistirà en habiltiar un itinenari natural per destacar els valors dels ullals de Baltasar. Però sembla que abans el Parc Natural del Delta ha de comprar els terrenys.

Foto: Manel Zaera a Flickr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta