6 de desembre del 2008
Acte institucional a Tortosa per commemorar el 30è aniversari de la Constitució Espanyola
L'Ajuntament de Tortosa celebra aquest migdia un acte institucional per commemorar el 30è aniversari de l'aprovació de la Constitució Espanyola de 1978, l'organització del qual s'ha vist esquitxat per la polèmica política entre govern i oposició. La setmana passada, el PSC va presentar una moció per instar el govern de Ferran Bel a recuperar la celebració del Dia de la Constitució, que l'Ajuntament tortosí havia commemorat ininterrompudament des del 1979 fins al 2006. L'any 2007, tot coindicint amb el primer any de Bel a l'alcaldia, l'Ajuntament de Tortosa no va celebrar el Dia de la Constitució amb cap recepció oficial ni amb cap acte o conferència institucional. De fet, el 2007 va ser també el primer any en què la bandera espanyola no va onejar al balcó del consistori durant la Diada de l'11 de Setembre, i això havia despertat tot tipus d'especulacions en l'àmbit del PSC, que van interpretar també la no convocatòria del Dia de la Constitució com una declaració antiespanyola per part del govern de CiU i ERC. Però enguany, el govern de Bel va desactivar la moció del PSC abans de la celebració del ple de l'1 de desembre, tot anunciant el passat 27 de novembre la celebració d'un acte institucional per aquest migdia. Bel va afirmar que enguany se celebraria el Dia de la Constitució perquè es compleix el 30è aniversari, però que no saben què faran l'any que ve, i que també han volgut fer un altre tipus d'acte, que puga interessar més els ciutadans que les tradicionals conferències sobre política o dret constitucional. Així, l'acte d'avui és una espècie de taula rodona amb diferents personalitats que van viure la Transició des de Tortosa o des de Madrid, com l'exalcalde Vicent Beguer (al centre de la imatge, en una fotografia d'arxiu), l'exdiputat Antonio Faura i Santiago González, Lluís Bertomeu i Agustí Forné.
8 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Òndia, com em dol no haver-hi pogut anar!!! Segur que ha estat un acte que demanava la ciutadania en massa!!! Aquest acte sí que era prioritari, no com el monument de la vergonya!!!
ResponEliminaEmigdi, tens tota la raó. Tot lo dia que he sentit la gent parlant als bars i a les botigues de l'aniversari de la constitució. Què dic tot lo dia!? Ja fa mesos que la gent ne parla!! No com allò altre que ara no me'n recordo què era...
ResponEliminaEfectivament..sabeu quin era un dels arguments del PP per a no afrontar la reforma del estatut?
ResponEliminaSi senyor, aquest mateix...que al carrer no hi havia demanda, i si entenem carrer com conjunt important de persones, bars, mercats, botigues etc, pos segurament que era cert, molt cert.
I el que no es menys cert es que, analitzant les coses amb una mica de rigor, veurem que no es el mateix commemorar, celebrar o fer un acte qualsevol que poc agradar mes o menys, però molestar no crec que sigue cap gran molèstia, -qui no vulgui qui no hi vagi- que fotre a terra un "monument".
I encara que la gent no en parle ( de la constitució), potser gracies a ella estem aquí parlant de la conveniència o no de fer un acte als 30 anys de la proclamació i sobre si es o no convenient tombar un monument fatxa, de la vergonya i franquista.
"L'aguila continua planejant per Tortosa". Això vag sentir dir aquest cap de setmana a una gent molt normal i corrent.
ResponEliminaPer cert, era "retirada" del monument. Sempre amb molta prudència (... mai se sap quan caldrà tornar a armar-lo).
Es quasi sempre el mateix. Qui res li ha costat no dona valor. Fora impensable fa 30 anys parlar ni del “aligot” i fins i tot parlar amb català al carrer. Ja no diguem portar una senyera a la ma...
ResponEliminaVia Layetana ja no donava per mes de tanta gent detinguda... Ho deixo aquí perquè m’encalentiria..
Voleu dir que ja estem bé i que ens convé quedar-mos com estem? Us plantegeu d'aprofundir en la democràcia o només és cosa de qui no hem conegut la dictadura?
ResponEliminaVoleu dir que ja estem bé i que ens convé quedar-mos com estem? Us plantegeu d'aprofundir en la democràcia o només és cosa de qui no hem conegut la dictadura?
ResponEliminaNaturalment que cal aprofundir en la democràcia, però fent-ne un bon us.
ResponEliminaLa democràcia d’aquest país va de dalt per a baix, quan en realitat hauria d’anar de baix cap a dalt. Aquest es un handicap que queda pendent mentre no es consolidi la tolerància d’aquest poble que encara dona mostres d’uns tics poc recomanables.