9 de gener del 2009

Iniciativa popular a Tortosa per retirar els símbols franquistes i canviar el nom del 13 de Gener

El casal Panxampla portarà una moció al ple i estendrà la campanya a l'Ebre

Dimarts, 13 de gener, es compliran 70 anys de l'ocupació de Tortosa per l'exèrcit de Franco, i el Casal Popular Panxampla ha organitzat una sèrie d'actes per recuperar la memòria històrica, homenatjar la resistència antifranquista i denunciar la presència de símbols feixistes a les Terres de l'Ebre. De fet, a més de l'acte central també han previst una recollida de signatures per reclamar la retirada de símbols «feixistes» com el monument de la Batalla de l'Ebre i el canvi de nom del barri 13 de Gener.

Un dels portaveus del casal Panxampla, Josep Sabaté, va anunciar ahir que la campanya de recollida de signatures s'iniciarà el 17 de gener, tot coincidint amb l'acte central que han organitzat a la plaça de l'Àngel. «El ple de l'Ajuntament ha rebutjat canviar el nom al 13 de Gener i també la retirada del monument, però la gent no ha pogut donar la seua opinió i nosaltres volem que el debat es visualitze al carrer», va afegir-hi. De fet, Sabaté va confirmar que les signatures serviran per avalar una moció popular que presentaran a l'Ajuntament, i que tothom podrà descarregar-se el seu formulari a través del portal d'internet http://www.ebreantifeixista.cat/. A més, la moció també reclama el canvi de nom de la plaça i de l'IES Joaquim Bau, qui va ser l'alcalde de Tortosa durant la dictadura de Primo de Rivera i destacat polític franquista. En aquest sentit, l'objectiu del casal Panxampla és difondre els actes organitzats al territori per recuperar la memòria i denunciar el feixisme, així com crear un catàleg per advertir de la presència dels símbols franquistes que queden a l'Ebre.

En la mateixa línia, el casal Panxampla ha recordat que Tortosa va ser front de guerra durant nou mesos, des del 18 d'abril del 1938, quan les tropes de Franco van arribar a Jesús, Roquetes i Ferreries; fins al 13 de gener del 1939, quan els nacionals van travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat. Així, a Tortosa hi ha una barriada que amb el nom del 13 de Gener encara recorda allò que durant tota la dictadura va anomenar-se dia de l'alliberament. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament ja va rebutjar fa anys, amb la majoria dels vots de CiU i del PP, i amb l'abstenció dels regidors d'ERC, una moció d'ICV en què es reclamava canviar el nom del barri 13 de Gener. La moció va generar un intens debat polític i el portaveu republicà, Ricard Forés, al govern del convergent Ferran Bel, va defensar la seua posició recordant que l'11 de setembre és la diada nacional de Catalunya tot i que també representa la pèrdua de les llibertats.

Però al desembre passat, amb motiu del debat al consistori sobre la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre, Forés va assumir l'errada del grup municipal d'ERC. De fet, han estat dos dels militants d'ERC a Tortosa, Jordi Roig i Emili Nieto, els que també han iniciat dues campanyes a través d'internet, a la xarxa social de Facebook. La primera campanya també pretén la retirada del monument franquista, i just aquesta setmana ha superat les 1.000 adhesions; mentrestant, la segona reclama el canvi de nom del 13 de Gener, i ja ha assolit una cinquantena de suports.

Batalla de la memòria El realitzador ebrenc Mario Pons presentarà avui el seu tercer documental, La batalla de la memòria, que s'estrenarà al Palau de Congressos de Tarragona, precisament, el 13 de gener, efemèride de l'ocupació de Tortosa, on també es farà una projecció el 25 de gener. Pons va detallar ahir que ha volgut recuperar la memòria dels ebrencs que van patir la Guerra Civil i la batalla de l'Ebre, així com dels que van sofrir la dictadura franquista, però també dels que van donar-hi suport. A més, Pons va avançar que el film conté imatges inèdites de la inauguració del monument de Tortosa, al juny del 1966, enregistrades pel pare del músic Artur Gaya.

El Punt (9-Gener-2009)

24 comentaris:

  1. 13 de gener...no se, crec que qui tenen més a dir son els veïns. Algú sap que en pensen?.

    La vida es plena de dates bones i dolentes, i crec que es important aprendre del passat.

    A mi el que hem preocupa es que la gent sàpiga el que va passar i el perquè.

    El nom d’un barri com el 13 de gener no hem diu res més que un dia trist, com ho va ser un 11 de setembre o un 18 de juliol entre d'altres.

    Que trie la gent del barri.

    ResponElimina
  2. Hola yo soy vecino del 13 DE GENER y la verdad es que todo los vecinos estamos mas que contentos con el nombre del barrio, la polémica de la fecha la hacéis vosotros(Casal Popular Panxampla), por que seguro que mas de la mitad de Tortosa no sabe lo que significa esta fecha y la verdad es que seguro que la gente conoce el 13 DE GENER como barrio y no como el significado de la fecha que vosotros queréis dar.
    Por esta regla de tres todos los FRANCISCOS se tendrían que cambiar de nombre!!!!!!!

    ResponElimina
  3. bé, doncs a mi em sembla una iniciativa necessària

    agenda d'actes:

    Divendres 16 de gener [20:30h al Casal Popular Panxampla (Tortosa)]
    recuperem la memòria històrica per guanyar la llibertat
    Taula redona amb la prticipació del Fòrum per la Memòria del País Valencià i l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.

    Dissabte 17 de gener [19:30h a la Plaça de l'Àngel (Tortosa)]
    70 anys de resistència antifeixista
    Parlaments i música reivindicant i homenatjant les diferents generacions que han lluitat contra el feixisme.

    de la revolució a la guerra, la repressió i l'exili...
    amb Andy Durgan (Fundació Andreu Nin, historiador i assessor històric de la pel·lícula "Terra i Llibertat")

    la lluita antifranquista, de l'esperança al desencís...
    amb Manolo Tomàs (Activista antifranquista)

    la Constitución i les herències del franquisme...
    amb Núria Brugada i Enric Stern (Joves independentistes jutjats a l’Audiencia Nacional espanyola, per injúries a la corona)

    Cor Flumine: Cantaran “Si me quieres escribir” i “Ay, Carmela”.

    Presentació de la campanya de recollida de signatures per a presentar una moció de retirada del monument feixista del riu, el canvi de nom del Barri del 13 de Gener i de la Plaça i IES Joaquin Bau.

    ResponElimina
  4. Ho he tingut que llegir mes de dos cops. Aquesta si que es bona¡¡¡¡
    Ara resulta que lo de Francisco ve de Francisco Franco?.
    I els Francos canviar-se de cognom, no?
    Administrador, t'has lluit.

    ResponElimina
  5. Això és com quan Núñez, l'expresident del Barça, va insinuar que la ciutat de Barcelona es deia igual que el club.
    Veritat que Leningrad ja no es diu així, sinó Sant Petesburg? Si els comunistes ho han acceptat, els nostàlgics del franquisme també ho haurien de fer...

    ResponElimina
  6. No ho va insinuar no, va dir que "Barcelona portava el nom del club"

    ResponElimina
  7. una cosa si, la ciutat de Volgograd ( Stalingrad entre el 1929 i 1961) i St. Petersburg ( Leningrad entre el 1924–1991) ja teníen un altre nom avans de que les canviessen pels noms dels líders comunistes. No crec que fos un debat molt democràtic... ho desconec i ho dubto.

    Crec que el 13 de gener es va crear després de la guerra.

    Qué en farem dels monuments i edificis (com el roser, IES de l'Ebre...) que posa "reconstruido por las regiones debastadas", també es obra del feixisme franquista.

    No es per restar importàcia al tema però torno a dir que una data no dixa de ser un número, i que xa mi el 11 de setembre també es un signe de perdua de llibertats, d'opresió militar i moltes més coses que duren fins avui. Bull dir també podriem canviar de data i possar-ho el dia de Sant Jordi ( x exemple), com antigament. No se... es un número...
    K trie el poble saviament.

    ResponElimina
  8. El bonic seria tornar a tindre el Roser tan alt!! uuooo!

    ResponElimina
  9. es molt trist que en la gran quantitat de problemes que hi ha al nostre país ens dediquem a discutir aquestes "rucades", perque no tenen altre nom aquestes discusions. Perquè hem de retreure totes aquestes polèmiques, el passat, passat està, hauríem de mirar cap al present i cap al futur i pensar en construir i no en destruir coses que ja estan fetes, les hagi fet qui les hagi fet.

    que guanyarem els tortosins amb aquest canvis?? la gent que està a l'atur potser podrà treballar gràcies a això? vindran noves empreses? pararan els trens a l'estació de l'Aldea i n'arribaran més a Tortosa??

    ens hauríem de preocupar de les coses realment importants i no de tot això. espero que prosperi el sentit comú.

    ResponElimina
  10. oriol, quan sento este argument llegeixo entre línies, o directament, que el que no es vol és que es parle d'este tema.

    no sé quins deuen ser els "temes importants de veritat" que sí que mereixen gastar temps en debat productiu. en tot cas, jo penso que la societat nostra ha de ser capaç d'afrontar diferents debats alhora i ha de prendre la iniciativa.

    voler dir que la gent que fa esta proposta només està preocupada per si hi ha o no un monument al mig del riu, crec que tots mos coneixem prou com per a saber que és fals. idependentment de que s'estigue més o menys d'acord, o totalment en contra dels plantejaments que es fan.

    el millor que es pot fer si es considera que un debat no ha d'existir és: no perdre-hi temps.

    ResponElimina
  11. Hola.

    Jo sóc del Tretze. La veritat és que tot lo que fa olor a espanyol, sigue o no franquista, me dóna bastant de mal rollo.

    Natros anomenem al barri "tretze", ho tenim interioritzat així. Per molt que canviessen el nom continuariem anomenant-lo d'esta manera. Ho diem sense pensar en la data, de fet lo de "de gener" jo sempre ho ometo al meu parlar quotidià.

    En canvi, el que canviaria ràpid és el nom de la plaça de l'ajuntament. On és vist que la plaça major d'un poble porte el nom d'un altre país.

    ResponElimina
  12. feréstec, entenc el teu raonament, però continuo pensant que és un tema sense gaire importància, degut a que tots hem assimilat aquests símbols o noms degut a la gran quantitat de temps que porten a tortosa, i la gent no pensa cada cop ke veu el monument en la dictadura, ja que simplement és una peça més del paisatge urbà de tortosa, ni com diu Manel, en el "día de la liberación" segons els franquistes quan ens referim al "tretze".
    Ara bé, recolzo a Manel en el tema referent al canvi de nom de la plaça de l'Ajuntament, que la societat tortosina no la coneix com a "Plaça d'Espanya", sinó com a "Plaça de l'Ajuntament".

    ResponElimina
  13. a part del tema simple d'un nom o un monument, que crec que si que és important ja que és un acte de coneixensa del nostre passat i dignificació i reparació històrica, un atre tema molt important és si realment les coses han canviat tan com alguns se pensen i atres volen que pensem.
    Avui en dia, la repressió política continua existint; en atres mecanismes, però present. Les bases del sistema actual les van posar els que manàven en la dictadura per a continuar manant en la democràcia(parlo sobretot de gent en grans fortunes i moltes influències, i de càrrecs polítics).
    Si en 40 anys no s'ha canviat una plaça de nom, o s'ha retirat un monument, en atres camps s'ha avançat molt i molt més...???
    Dixo la pregunta a l'aire.

    ResponElimina
  14. Exacte Oriol. Tothom diu "on has aparcat? A la plaça de l'ajuntament". Ja tenim nom nou!

    ResponElimina
  15. Jo tmb estic amb "Plaça de l'ajuntament". Fem un grup al facebook? ajjaja

    ResponElimina
  16. Fantastic, sensacional, "pa mear y no echar gota": El "tretze" ja esta be " el tenim interioritzat", ara la plaça de l'Ajuntament, on s'ha vist que porte el nom "d'un altre pais" . A veure si ho entenc: Fem escarafalls pel nom d'Espanya ( que es totalment legitim que s'ho pugue dir , agrade mes o menys, que també es legitim-) i no per una data que recorda com el dictador Franco va entrar triomfant a Tortosa.
    Per cert, si hem de canviar el nom d'Espanya perquè la gent la coneix com de l'Ajuntament, ja podem canviar l'avinguda de la Generalitat, que la gent ( moltissima) la coneix com Generalíssim ( perquè ho tenen interioritzat)

    ResponElimina
  17. "No me llames Dolores, llámame Lola.."

    ResponElimina
  18. Estic en Manel, jo sempre he anat i tornat del "Tretze" que és, crec, el nom que hauria de tenir, el real.
    Tanmateix la plaça de l'Ajuntament ja te el nom, només cal posar-lo a la placa.
    Sobre lo de Generalitat o Generalissim, ni cops ni surres al cul. Prou mos han maltractat i ens maltracten encara los dels noms estos, i el carrer no te encara un nom popular fet gracies als despistes politics.
    Encara que tot és "pecata minuta" davant el record perpetu del Dictador al mig del riu, el que va deixar "caragolat i ben caragolat". Ferro contra ferro.
    Això si que és del llibre de la vergonya i l'humiliació humana.
    Ai, només que pugues treure's un cargol, lo vent faria la resta!
    Potser, alguna nit de meitat Juliol sentiu l'eco del seu frec amb el monument, que sona: "¡Franco, Franco, Franco....Arriba España!"

    ResponElimina
  19. No teu enprenges a pit Ximo.
    Mira, suposo que hi h gent que encara li diu "generalíssim", xo molt poca ja. Es normal si durant 40 anys se va dir així...el mateix devia passar quan li van canviar el nom anteriorment quan es dia av de reus (crec). jo crec que Generalitat es com la gran majoria es refereix actualment i no hi han dubtes.
    A Jesús s'ha canviat el nom d'una plaça després de no se kuans anys xl nom que tenía anteriorment i com la gent sempre li a dit. (Plaça dels bous).
    Bull dir que tot es molt relatiu, encara que res d'això te a vore amb el que estavem parlant.
    13 de gener si o no. a?. pero que no s'eborre la història perfavor.

    ResponElimina
  20. Avinguda del Generalísimo?? Ja estem al 2009, eh...

    ResponElimina
  21. el far....tranquil que el tema que ens ocupa no mereix que ens ho prenguéssim a pit ( ni cuixa ). Tot això es aigua-neu.
    Per cert, parlant de Jesús, que et sembla que a primeries de l'actual mandat i en el primer acte oficial de l'Alcalde de Tortosa es poses el nom de l'ultim Alcalde-pedani del franquisme a un carrer?

    ResponElimina
  22. Pos mira Ximo, ho desconec totalment, xo m'informaré de primera mà!.
    I tens raó...això es aigua-neu!!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta