10 de gener del 2009

Bel reclama una reunió multilateral per poder desbloquejar els pous de Vinallop

L'alcalde de Tortosa continua veient punts foscos en el pla d'emergència del procés de descontaminació del pantà de Flix

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la convocatòria d'una reunió multilateral perquè les diferents administracions implicades en el procés de neteja del pantà de Flix deixin clars els «punts foscos» que encara presenta el pla d'emergència. Segons Bel, aquesta reunió seria útil per desbloquejar la construcció dels pous d'emergència que l'empresa estatal Acuamed ha previst fer en finques de la pedania de Vinallop amb l'objectiu de garantir el subministrament a Tortosa i al Camp de Tarragona. Amb tot, l'alcalde va assenyalar que ningú li ha aclarit com es connectaran els pous amb Tortosa, ni com se subministrarà l'aigua al poble de Jesús o a l'hospital de la Santa Creu, ni si hi haurà restriccions per a les indústries locals.

El conflicte de la construcció dels pous d'emergència de Vinallop no sembla que s'haja de poder desbloquejar. La CHE ha convocat novament el centenar de propietaris de les finques afectades per les obres i pels dotze pous, ara els dies 3, 4, 5 i 6 de febrer. L'objectiu és fer-los signar les actes d'expropiació forçosa que permetrien a Acuamed ocupar els terrenys i poder començar els treballs. Però l'Ajuntament de Tortosa no ha tingut cap notificació més que els anuncis que la CHE ha publicat a la premsa i als diaris oficials. En aquest sentit, Bel va explicar ahir que ja ha enviat una carta a la CHE per advertir que l'activitat habitual del consistori fa «molt complicat» el fet de poder garantir l'existència de sales disponibles, i que potser els tècnics de l'òrgan que regula la conca de l'Ebre no tindran cap espai habilitat per poder aixecar les actes d'expropiació.

De fet, l'alcalde de Tortosa ja va anunciar fa uns mesos que a l'Ajuntament ningú signaria l'aixecament de les actes fins que no hi hagués més informació sobre el projecte, i finalment l'Estat va decidir suspendre el procés previst per als dies 28, 29 i 30 d'octubre. Han passat més de dos mesos i, segons Ferran Bel, cap de les administracions implicades en el procés de neteja del pantà de Flix ha aclarit encara els dubtes que tenia l'Ajuntament tortosí. És per això que l'alcalde ha demanat a la CHE la convocatòria d'una reunió multilateral en què participin representants del govern espanyol, de la Generalitat i de la direcció general de Protecció Civil, entre altres, ja que el projecte que va presentar Acuamed només preveia les expropiacions dels terrenys al marge dret, al lloc on s'han de construir els pous, però no pas les expropiacions ni les obres necessàries per portar l'aigua des de la canonada del minitransvasament a Tarragona fins a la xarxa urbana de Tortosa. Aquest factor, junt amb la falta d'informació als veïns afectats i de garanties sobre el subministrament al poble de Jesús –i, per tant, també a l'hospital de la Santa Creu–, va fer que el consistori reclamés l'ajornament de les expropiacions. A la fi, el govern tortosí vol garanties que les restriccions de subministrament a la indústria també afectaran el Camp de Tarragona.

Mobilització reactivada. Els veïns afectats per la construcció dels pous d'emergència de Vinallop, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i la Unió de Pagesos van mantenir ahir al vespre una «primera presa de contacte» després que la CHE haja reiniciat el procés expropiatori amb l'objectiu de reprendre la mobilització per aturar el projecte. La reunió va ser al saló de sessions de l'Ajuntament i va tenir la participació de l'alcalde de Tortosa, que es va comprometre a acompanyar els veïns, el proper dia 3 de febrer, el primer dia dels que ha fixat la CHE, a signar les expropiacions. De fet, un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, va instar ahir els propietaris a confiar en la seua capacitat de mobilització, així com a concentrar-se, l'esmentat dia 3 de febrer, a les 8.00h a la plaça de l'Ajuntament. Panisello va anunciar que iniciaran una campanya informativa, amb una penjada de cartells i de pancartes, entre les quals en destaca una de set metres que es penjarà en una paret de Vinallop. En aquest sentit, el portaveu va remarcar que els veïns encara no han rebut cap carta de la CHE, però que els animaran a signar les actes per evitar que figuren com a no compareguts.

El Punt (10-Gener-2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta