19 de setembre del 2009

La Diputació de Tarragona es desmembra a l'Ebre, més de 170 anys després


Han hagut de passar més de 170 anys perquè les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona comencen a trencar amb la divisió administrativa que va imposar l'Estat amb la creació de les diputacions provincials. Amb tot, aquest trencament formal s'ha produït quan, teòricament i si la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut ho permet, només falten dos anys per a la constitució de la vegueria de les Terres de l'Ebre. Les noves dependències de la Diputació a les Terres de l’Ebre van ser oficialment inaugurades aquest divendres al vespre, amb un acte solemne que va comptar amb l’assistència de càrecs públics i representants d'entitats i institucions de les quatre comarques de l'Ebre i del conjunt de la demarcació. La celebració va estar presidida pel president de la Diputació, Josep Poblet, acompanyat del vicepresident de la Diputació a les Terres de l’Ebre, Pere Panisello; del vicepresident territorial al Camp de Tarragona, Quim Nin;  i de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. També va assistir-hi el bisbe de Tortosa, Xavier Salinas.

Segons va dir Poblet en el seu discurs, la inauguració de les noves dependències de les Terres de l’Ebre com “una passa sense retorn” que servirà per “donar més servei a tothom, ajudant i també engrandint el sentit de l’acció pública dels nostres temps”. El president de la Diputació també va afegir-hi que les instal·lacions del Palau Climent representen “una iniciativa sense precedents coneguts, que esdevé una determinació de gran importància social, política i institucional”, fruit del compromís que ell mateix va assumir davant la corporació de la Diputació durant la seva investidura com a president, ara fa dos anys. Aquest compromís incloïa les ja creades vicepresidències territorials de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona, “amb l’objectiu d’encaixar molt més bé les accions i decisions en el si d’ambdues comunitats”. Poblet també va destacar que les noves dependències de les Terres de l’Ebre esdevenen “una nova forma d’implicació activa en el model territorial que la ciutadania de Catalunya vol i proclama a l’Estatut”.

La futura vegueria de l'Ebre

Poblet va voler posar l'accent en un aspecte de futur de l’àmbit local que considera prioritari, com és “la imperiosa necessitat de millorar el sistema competencial dels ens locals”. Poblet, que va lamentar les mancances de finançament dels municipis, va afirmar que la futura vegueria -que substituirà la diputació i també els actuals consells comarcals- té com a objectius clars “suplir les mancances de capacitat de gestió dels municipis", i garantir que qualsevol ciutadà tinga accés a uns serveis públics de qualitat. "Moltes d’aquestes funcions actualment les du a terme la Diputació, amb els mitjans de què disposa; per tant, la Diputació, en l’àmbit estricte de les seves competències i dins la més escrupolosa legalitat, obrint dependències amb Registre a les Terres de l’Ebre s’avança amb determinació i audàcia al temps i dibuixa, tant com pot, la nova realitat que l’Estatut de Catalunya preveu”. va remarcar Poblet. Per la seua banda, el vicepresident de la Diputació a l'Ebre, Pere Panisello, va destacar la decisió de Poblet "d'avançar-se a la futura ordenació territorial de Catalunya”. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va assenyalar que el nou servei “no només és un fet important per a les Terres de l’Ebre, sinó per a tot el país”. Segons Bel, “amb aquestes noves dependències la Diputació es fa encara més present a les Terres de l’Ebre”.

El Registre, en marxa

El Registre de la Diputació al Palau Climent, al carrer Montcada de Tortosa, es va obrir aquest dimecres al matí, amb l’enviament d’una circular a tots els alcaldes de les Terres de l’Ebre. Des de dimecres, diversos ciutadans ja han utilitzat aquest registre per a gestions administratives. L’edifici inclou altres serveis a les dependències, com el Servei d’Assistència Municipal (cooperació al món local), l’Organisme Autònom Desenvolupament Local (polítiques actives d’ocupació, agents locals d’igualtat, productes locals de qualitat, PLQ) i un espai del Servei d’Assistència al Ciutadà, amb sales on ja s’hi duen a terme exposicions culturals. Part d’aquestes sales es destinarà a la divulgació d’obres d’artistes ebrencs presents a les col·leccions del Museu d’Art Modern, com Santiago Costa, Leonardo Escoda, Manel Margalef, Joan Panisello, Agustí Vizcarro, Narcís Galia o Pere Falcó, entre d'altres. L’edifici també acull un servei d’informació, i espais per a la presidència i la vicepresidència, que s’hi desplaçaran periòdicament, a més d’altres dependències on els diputats també podran rebre les visites. Al Palau Climent hi treballen una vintena de persones.

+Més informació a El Punt:
-«Un pas sense retorn»
-La Diputació es descentralitza i obre un registre a les Terres de l'Ebre

Foto: Diputació de Tarragona

9 comentaris:

  1. Voleu dir que no li posem/u més pa que formatge a tot plegat?.
    L'altre dia Josep Bayerri en una carta aquí mateix a La Marfanta, parlava del continent ( palau Climent ) i qüestionava la seva categoria o catalogació. I el contingut?
    Home, es molt clar que per als qui havien d'anar a Tarragona per a qualsevol gestió davant la Diputació aquestes dependències ja els hi aniran be, però mes enllà de fer algun tramit o registre d'entrada de documentació i per a les persones que hi han entrat a treballar ( sembla ser que 20 -quina sort-) que també es positiu, el que es diu descentralització de poder per al territori que, per altra part no està contemplat legalment, gens ni mica. No ni ha prou amb una inauguració amb parafernalia i tres banderes a la balconada. Per dir-ho així, ni es una subseu ni delegació ni subdelegació.
    A que als diputats de la zona els caldrà anar a la "capital", encara?

    ResponElimina
  2. Un palau, que no és palau, com és pot veure a la foto, i una diputació, o vegueria, que només son "dependències" de Tarragona.

    ResponElimina
  3. Quin mal fa que una cosa positiva per al territori no la facin els vostres, us deu coure.
    La diputació de tarragona ha estat la primera de desentralitzar, casualment es la unica on no manen els socialistes gurus del centralisme barceloni.
    No se si funcionara molt temps o no, ja que no tinc massa clar quan gaudirem de vegueries, per tant ja esta be que apropin les coses al territori.
    I sobre lo del Palau no vull entrar, la casa/palau esta be, que tingui o no etiqueta ,es ben igual, ja que hauriem de vere qui cataloga que, a Barcelona hi ha un Palau Sant Jordi, no?

    ResponElimina
  4. Gustau; acabo de venir de viatge i he llegit tot alarmat que la Diputació es desmembra...
    Mare de Deu quin enrenou ..! Un palau que no es un palau, i una Diputació que tampoc es una Diputació...Però on estem aquí ? En quin mon virtual vivim ?

    ResponElimina
  5. 8-0
    8-(
    8-/
    8-|
    8-\
    |-DDDDDDD
    .

    ResponElimina
  6. Gracies Mario: em treus un pes del damunt...Ara queda mes clar tot...!

    ResponElimina
  7. Home, no sé jo si el verb desmembrar és el més indicat per descriure aquest "procés". Continua havent-hi Diputació i continua sent de Tarragona.

    Sense negar que aquesta "delegació" pugui estalviar viatges, em sembla que s'està exagerant moltíssim la importància d'un fet d'escassa transcendència pràctica (i ni tan sols simbòlica).

    ResponElimina
  8. McCalan, fixa't en l'hora del meu post. Hem coincidit. No era una resposta al teu.
    Però veig, amb satisfacció, que segueixes de prop la poesia fiso-minimalista.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta