12 d’octubre del 2009

Tortosa rebaixarà la taxa de la brossa gràcies al nou padró i evitant els fraus


El govern aposta per la reducció de la pressió fiscal als ciutadans i congelarà tots els impostos.

Els veïns de Tortosa hauran de pagar menys impostos municipals l'any 2010. En el context de crisi econòmica actual, i tot i l'increment dels costos que suposarà per a l'Ajuntament la pujada de l'IVA decidida pel govern de l'Estat, el consistori reduirà la pressió fiscal als ciutadans amb una congelació general dels impostos. Això serà possible, segons va destacar ahir la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, amb una gestió més eficient dels ingressos i gràcies a la revisió del padró, que servirà per evitar els fraus. A més, el govern tortosí també reduirà la taxa de les escombraries un 1% i ajustarà la taxa sobre llicències ambientals al fet imposable.

Les noves ordenances fiscals de Tortosa per a l'exercici del 2010 s'aprovaran en un ple extraordinari que encara no ha estat convocat, i que es farà el 19 o el 20 d'octubre. Fa un any, el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) ja va decidir congelar els impostos municipals i actualitzar les taxes municipals per sota de l'índex de preus al consum (IPC). En aquell moment, el govern també va rebaixar la previsió d'apujar un 10% la taxa de la brossa, que finalment només va créixer un 4,5%.

Ara la situació és semblant, però la crisi econòmica i la decisió del govern de l'Estat d'apujar l'IVA en dos punts, cosa que incrementarà els costos dels serveis que presta l'Ajuntament, ha fet variar encara més els plans del govern municipal. Així, la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va detallar ahir que enguany havien previst reduir la taxa de les escombraries «una mica més del 2%», però que finalment només podran rebaixar la factura de la brossa un 1%. «Hem tingut en compte la situació de crisi, i sobretot el fet que durant l'any esperem ser encara més eficients en la gestió dels ingressos i en la detecció de fraus, ja que volem que tothom pagui el que li pertoca», va dir.

A banda, Villarroya va assenyalar que la congelació de tots els impostos, la rebaixa de la taxa de les escombraries i l'adaptació d'altres taxes a la realitat de cada cas ha estat possible gràcies a la revisió del padró municipal. «Hem encreuat les dades del nou padró amb els ingressos per l'impost de béns immobles (IBI) i per la taxa de la brossa, i això ens ha permès reduir la quantitat de fraus», va precisar. Segons Villarroya, l'encreuament de dades ha servit per detectar fins a un 5% més de contribuents que fins ara esquivaven l'obligació de pagar els corresponents impostos a l'Ajuntament. De fet, en el cas de la plusvàlua urbanística, Tortosa serà un dels pocs ajuntaments de Catalunya que enguany recaptaran més diners que l'any anterior, «gràcies a una gestió dels ingressos més eficient», segons va dir dijous Ferran Bel. L'alcalde també va insistir en les seues crítiques a la pujada de l'IVA, que suposarà un increment del 2% als ajuntaments en la factura de les inversions, la recollida de la brossa, l'enllumenat públic i altres serveis.

Per la seua banda, la regidora d'Hisenda va explicar que han fet una anàlisi dels costos per calcular com afectarà aquest increment de l'IVA les finances municipals. Tot i així, han volgut ajustar algunes taxes al fet imposable, perquè la gent pagui realment pel servei municipal que està rebent. És el cas de la taxa sobre llicències ambientals d'obertura de negocis, que ara tindrà en compte el servei que han de rebre els ciutadans en la seua tramitació. «No és el mateix un parc eòlic o una empresa del polígon que una botiga de roba al carrer Cervantes», va aclarir la regidora. «Si un comerç de 75 metres quadrats pagava uns 557 euros, ara en pagarà uns 400», va dir.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 10-10-2009 Pàgina 8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta