5 de novembre del 2009

Colom és tortosí des de fa 80 anys


La teoria de Bayerri pren valor després dels últims estudis sobre l'origen català del navegant.

«Jo veig Colom com un home que ens parla de la bella horta valenciana, de Tortosa i de les riberes de l'Ebre, que prega davant la Mare de Déu de Montserrat i davant de la Cinta», afirmava l'historiador Ricard Carreras Valls, que també assegurava que «a l'indret de la seva nissaga» hi veia «Tortosa, cor de Catalunya, l'Ebre». L'any 1929, Carreras Valls, que ja era autor de diverses obres i articles en què es defensava la catalanitat del descobridor d'Amèrica –seguint la línia oberta pel peruà Luis de Ulloa–, va seduir el públic que l'escoltava a l'Ateneu, i va contribuir a forjar la tesi de l'origen tortosí de Cristòfor Colom. Fa pocs dies, un estudi de la investigadora Estelle Irizarry, professora emèrita de literatura hispànica a la universitat de Georgetown, ha conclòs que el descobridor d'Amèrica va créixer sota els dominis de la Corona d'Aragó i que la seua llengua materna era el català. A banda, també trobem la publicació recent Colom. 500 anys enganyats, una investigació del també nord-americà Charles Merrill, que Cossetània acaba d'editar al nostre país. En aquesta línia, caldria començar a reivindicar, ja sense embuts, els historiadors que des de fa més de 80 anys han dit que Colom no només era català, sinó que el més probable és que l'almirall fos originari de Tortosa.


Sens dubte, l'historiador que va establir el corpus central de la teoria sobre la «genovesitat tortosina» de Colom és Enrique Bayerri (1882-1958). Amb tot, Bayerri no va poder veure publicada la seua obra més coneguda sobre aquest tema, Colón tal cual fué, editada pòstumament el 1961. Més recentment, la teoria Bayerri ha estat desenvolupada per Manuel Bestratén. Segons Bayerri, la seua certesa sobre la veritable pàtria del navegant es forma definitivament entre els anys 1927 i 1929, però el seu interès per la figura de Colom comença quan només té uns 10 anys i llegeix per primera vegada una obra titulada Vida de Cristóbal Colón. Amb tot, és cap al 1926 que Bayerri, que feia cinc anys havia estat nomenat director del museu arxiu de Tortosa, pren la determinació d'escriure la història de Colom i d'aclarir si hi havia alguna possibilitat que l'almirall hagués nascut a l'illa tortosina de Gènova.

Bayerri proposa que Colom podria ser originari de l'illa que antigament hi havia just davant de Tortosa, i que Ramon Berenguer IV va donar als genovesos –en un paquet en què també hi havia l'actual carrer de la Mercè– pel seu suport militar durant la conquesta de Tortosa. Dues terceres parts de l'illa van ser per a la catedral de Sant Llorenç de Gènova, i l'altre terç, per als soldats genovesos. L'illa de Gènova tenia uns cinc quilòmetres de llarg i uns dos quilòmetres d'amplada, amb un braç fluvial que passava per davant de l'actual poble de Jesús i de la ciutat de Roquetes, i que tornava a unir-se amb el curs principal de l'Ebre a l'altura de la desembocadura del barranc de Sant Antoni. Per situar l'illa, l'autor aporta un mapa de la vegueria de Tortosa traçat per un enginyer francès l'any 1706, en què es veu perfectament on era l'antiga Gènova tortosina, on avui hi ha l'actual barri de Ferreries. Però les riuades i la contínua aportació de sediments, al llarg dels segles, van anar tapant el braç de l'Ebre que separava Ferreries de Roquetes, tot i que l'any 1886 el riu es va desbordar i per uns dies va fer la impressió que l'illa de Gènova tornava a existir.

A més, Bayerri defensa la presència de nombrosos veïns amb el cognom Colom com a població d'aquesta illa, i explica que, al cens de les contribucions del segle XIV, algunes famílies Colom apareixen identificades amb el qualificatiu de jueves. Bayerri també assenyala que el cronista tortosí Cristòfor Despuig, en els seus Col·loquis del 1557, es va referir a Colom utilitzant la grafia catalana del cognom.

A banda, Bayerri recorda que l'àvia dels pintors Cerveto, quan el 1927 va saber que ell defensava que Colom havia nascut a Ferreries, va felicitar-lo perquè l'avi d'ella ja deia el mateix. Una altra prova que aporta Bayerri és la declaració davant de notari d'una veïna d'Alfara de Carles que assegurava que un avantpassat havia estat amic d'un Colom de Ferreries que havia descobert «un nou món, terres cap al cel, molt lluny», però que havia acabat a la presó perquè estava en contra del rei. Siga com siga, potser van ser aquest tipus d'arguments els que van fer alimentar molts comentaris sarcàstics a les tertúlies de Tortosa, dels quals Bayerri es queixava en vida. Segons la gent, hi havia Coloms nascuts al carrer Jerusalem de Remolins, al carrer Pescadors, al mas de la Tea, al barri de Santa Clara, a la Cava i fins i tot als masos de les Ventalles.

Publicat a ElPunt.cat i a

El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 05-11-2009 Pàgina 40

Aquest bloc també és accessible des del portal Marfanta.com, amb connexió directa als millors articles de l'ebresfera

18 comentaris:

  1. sense oblidar que America es diu aixi gracies a Richard Amerike de Bristol, Anglaterra ;)

    ResponElimina
  2. I Americo Vespucio qui era?

    ResponElimina
  3. No te mes importància (al menys , jo no li dono ), però efectivament, hi han estudis de molt anys que abonen aquesta probabilitat

    ResponElimina
  4. Americo qui ??
    ;)

    Gràcies McCalan per donar-me la rao. Si encara no esteu convençuts ...

    http://www.phrases.org.uk/bulletin_board/9/messages/527.html

    ResponElimina
  5. Los castellans han estat sempre uns especialistes en intentar canviar la història. Pàgines arrencades on se parla de Colom en són testimoni. el tanto monta monta tanto té un braç molt llarg...

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Perdona Brian, però Mac Calan, crec que a qui dona la raó es al que diu l'article de La Marfanta.
    Per altra part la pagina que ens convides a visitar per a que ens convencem de la teva teoria..... home no veig que hagi de ser un assentament de càtedra , vols dir que no n'hi bastants més ( de Webs ) que defensen lo de Vespuccio? Que, a més, no era espanyol com es podria deduir de l'afirmació de Núria Menasanch.

    ResponElimina
  8. Brian, no em volia enfrentar a la teva teoria, pero a mi sempre m'havien explicat que Colom era de Genova i que America rebia el seu nom del navegant Americo Vespucio.
    No sabia que hi havia un altra teoria al respecte.
    Hi ha moltissimes coses que donem per segures i ens sorprendriem si descobrissim la veritat.
    I sobre el tema, si realment es pot demostrar que Colom era català i tortosí, doncs ja està bé però sempre hi haurà el que dirà "pos jo he vist casa seva a Genova" tot i potser l'unic que hi ha és una placa, sense cap prova...

    ResponElimina
  9. Ningú ha vist la gran semblança física que tenen Colom i E. Bayerri en aquestes dues imatges?

    ResponElimina
  10. A les nostres terres (i al país valencià) hi ha molts de Ferrandos (jo mateix) i sospito que és un cognom d'origen genovès.

    ResponElimina
  11. Si, he "mal-entes" el comentari de McCalan expressament ja que casi colava .... ho sento, només volia afegir una mica d'humor i/o provocar;
    no en tinc ni idea de si era Vespuccio o Amerike, pero vam "flipar" quan vam visitar el museu maritim de Bristol (RU) i ens va explicar aquesta teoria ja que no la haviem sentida mai tampoc!

    Ei, per a afegir llenya al foc, la meva iaia sempre creia que Christopher Columbus era anglès ( de veritat que m'ho deia!) ...

    ResponElimina
  12. La teoria de Brian està a la wikipedia, no deu ser tan descabellada http://en.wikipedia.org/wiki/Americas#Naming

    ResponElimina
  13. En la meteixa linia que en Bayerri,Manuel Bestraten Sabate,lo del "Jabon Senda" porta anys divugant pel mon la tortosinitat de Colon,el darrer descubriment,i no es cap "chiste" es que el Prior de La Rabida,on conta l'historia Colon i el seu fill van ser acollits...tambe era tortosi! Parla amb aquest home es adonarse de que tot el que ens han contat fins ara era un rollo!

    ResponElimina
  14. Si, això és cert, però no és l'últim descobrint. Això ja apareix al llibre "Los catalanes Juan Cabot y Cristóbal Colón", que l'historiador Ricard Carreras Valls va publicar l'any 1931. A la pàgina 113, diu que el guardià del convent dels franciscans de Tortosa era Guillem Giner, que podria ser familiar de Juan Giner, d'un llinatge de navegants tortosins.

    http://books.google.com/books?id=PVeuw0r6zLMC&lpg=PA113&vq=Tortosa&hl=ca&pg=PA113#v=snippet&q=Giner&f=false

    ResponElimina
  15. Recordo que el meu iaio -que es deia Enrique,com Bayerri- era un devot i entusiasta seguidor de les seves teories i quan jo era menut m'explicava amb orgull que "Cristóbal Colón" era tortosí -i que Tortosa l'havia fundada Túbal, un nebo de Noé (el del diluvi...)

    ResponElimina
  16. Era catala, tortosí i de Ferreries!

    Per cert Núria, el monopoli de canviar la història no es sol dels castellans que natros (els catalans) ne sabem un rato d'això, i no dic res més.

    ResponElimina
  17. Que li pregunten a Pujol i el seu darrer llibre. Genial la parodia del darrer "Polonia"

    ResponElimina
  18. Segur que Noè ( oncle de Tubal ) era el del diluvi, i no el de les pintures?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta