23 de desembre del 2009

Tortosa connectarà la muralla de Remolins i les Avançades amb una passarel·la elevada


L'Ajuntament i l'Incasol cofinançaran el projecte, que costarà 300.000 euros.

Les Avançades de Sant Joan, un dels espais més importants del recinte emmurallat de Tortosa, tindran un nou accés des dels jardins del Príncep. Serà a través d'una nova passarel·la que l'Ajuntament construirà a la primavera, en la segona fase de la restauració de la muralla de Remolins. Així, els visitants de les Avançades també podran recórrer el perímetre de la muralla fins a la torre del Célio, un itinerari que permetrà obtenir una panoràmica inèdita del call i de la resta del nucli antic de Tortosa.

L'Ajuntament tortosí continuarà les obres de restauració de la muralla medieval de Remolins a la primavera de 2010, un cop finalitzada l'actuació a la torre del Célio que ha tingut un cost de 240.000 euros. En aquest sentit, el projecte suposa la rehabilitació de la muralla fins al recinte de les Avançades de Sant Joan, amb un termini d'execució de sis mesos i un pressupost de 300.000 euros. El projecte estarà finançat a parts iguals per l'Ajuntament i l'Institut Català del Sòl (Incasol), en aplicació del programa de l'1% cultural. De fet, el ple de Tortosa va haver d'aprovar dijous passat l'addenda del conveni entre la Direcció General de Patrimoni Cultural, l'Incasol i el mateix Ajuntament, per poder iniciar els treballs. El projecte de restauració de la muralla de Remolins, des de la torre del Célio fins les Avançades de Sant Joan, forma part d'un pla triennal. El responsable del projecte de les dues fases ha estat l'arquitecte local Josep Lluís Ginovart.

«Ara donarem continuïtat a la muralla fins a les Avançades de Sant Joan, i tindrem una escala d'accés des dels jardins del Príncep», va explicar la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé. En aquesta línia, Roigé també va destacar la importància de l'actuació des del punt de vista de la recuperació del patrimoni però també com a atractiu turístic. «La gent podrà passar per dalt de la muralla i tenir unes vistes fins ara insòlites al barri jueu, a la resta del nucli antic i també als jardins del Príncep», va concloure.

Acaben l'obra a la torre del Célio

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va fer una valoració molt positiva de la primera part de les obres, al tram de la torre del Célio. Roigé va dir que un dels encerts ha estat traure els xiprers plantats al costat de la muralla, i que ara pensen fer el mateix a la zona dels jardins del Príncep. La torre del Célio és un bé cultural d'interès nacional (BCIN), i des del febrer també està apadrinada pels alumnes del cicle superior de primària del CEIP de Remolins. Durant les obres han constatat la coexistència de nivells tipològics i funcionals diferents. La part baixa de la torre és del segle XIV, però la part superior va ser reformada al segle XVII. El pany de muralla que connecta la torre va ser enderrocat durant la revolta de la Primera República, i reconstruït durant les guerres carlines. A finals del segle XX, ja es van fer millores en l'últim pany de muralla, quan es va reordenar la plaça de Menahem Ben Saruq.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 23-12-2009 Pàgina 42

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta