3 de gener del 2010

'L'hora de la Vegueria de l'Ebre', article de Lluís Salvadó

El delegat del Govern afirma en un article d'opinió que avui les Terres de l’Ebre són un territori amb voluntat d’emergir i que reclama, des d’un amplíssim consens, institucions pròpies per trencar amb l’abandonament històric a què hem estat sotmesos durant dècades.



"L’any 1716, el Decret de Nova Planta del rei Felip V va substituir les vegueries, que havien estat la divisió de Catalunya des del segle xii, pels corregiments, tot i que la vegueria de Tortosa desapareix, a la pràctica, el juliol del 1707 amb la caiguda de Tortosa en mans de les tropes borbòniques. Amb aquest Decret s’acaben més de 500 anys d’història de la vegueria de Tortosa, s’acaba un pilar fonamental de la nostra identitat territorial, com s’acaba també, per dret de conquesta, la universitat de Tortosa i tantes altres mostres de la identitat i la cultura catalanes.


Aquest fou el primer pas per a la desaparició administrativa de les Terres de l’Ebre en el marc de la nova administració espanyola. El corregiment de Tortosa, però, encara sobreviurà quasi un segle, fins a primers del segle xix, moment en el qual les subsegüents propostes de divisió administrativa de l’Estat ja comencen a relegar les Terres de l’Ebre sota el control polític i administratiu de Tarragona, fet que es consolidarà amb la divisió provincial del 1833. Tot i això, 175 anys després d’aquella data, el nostre territori preserva amb més intensitat que mai la ferma voluntat d’esdevenir, d’aparèixer amb el seu propi color al mapa polític i administratiu de la nostra nació, una voluntat que va aflorar durant la Generalitat republicana de la mà del president Companys amb l’intent de reimplantar les vegueries que el franquisme va estroncar per revalidar de nou la divisió provincial del 1833.

Recuperar la vegueria de les Terres de l’Ebre és recuperar el nostre passat de sobirania, és superar una divisió provincial aliena a la nostra realitat que ens condemna a ser perifèria, és un procés de dignitat nacional, però també és un procés de construcció d’un territori que té una realitat i unes necessitats específiques. Els territoris tenen futur en la mesura que tenen un projecte col·lectiu i en la mesura que disposen d’eines de gestió que els permeten treballar per aquest projecte. I a l’Ebre, des del 1833 no hem disposat d’aquestes eines i, com a conseqüència, durant aquests 175 anys hem anat perdent pes demogràfic, pes econòmic, pes polític, fins arribar a perdre, en bona mesura, la pròpia identitat i la cohesió territorial.

La constitució del Consell Intercomarcal de les Terres de l’Ebre el 1978 pel president Tarradellas va demostrar que la flama de l’Ebre estava encara viva després de tantes dècades d’oblit. No va ser fins a finals del segle xx que els governs convergents van fer un primer i tímid gest de reconeixement territorial amb la constitució de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), fins que va esclatar de forma esplèndida la lluita territorial contra el transvasament i va forçar al darrer Govern del president Pujol a desplegar l’Administració catalana a les Terres de l’Ebre.

Avui, l’Ebre tenim a tocar un pas llargament esperat, un pas que s’ha anat coent a foc lent durant les dues darreres legislatures de Govern catalanista i d’esquerres, des que el president Maragall, com a candidat encara, va posar amb força la vegueria de l’Ebre a l’agenda política. Un pas que ens vindrà de la mà d’un avantprojecte de llei de vegueries que, com hem vist aquestes setmanes, incomoda a alguns. Una part d’ells probablement amb motius raonables, però molts, també, amb una intenció no declarada de mantenir un centralisme caduc vinculat a una divisió provincial imposada i aliena a la nostra realitat territorial i nacional.

Avui les Terres de l’Ebre som un territori amb voluntat d’emergir, som un territori que reclama, des d’un amplíssim consens, institucions pròpies que ens permetin trencar amb l’abandonament històric a què hem estat sotmesos durant llargues dècades. Un abandonament que Catalunya no es pot permetre, i que la gent de l’Ebre ja no volem acceptar. Hem vist com la descentralització de l’Administració catalana ha fet créixer exponencialment les inversions a les Terres de l’Ebre. Hem tastat què significa disposar d’instruments propis, i ara reclamem un nou pas endavant, un nou pas que ha d’anar succeït d’altres, fins que les Terres de l’Ebre ens puguem considerar una demarcació al mateix nivell que la resta de territoris de Catalunya.

Ara és l’hora d’implementar el que diu l’Estatut de Catalunya. És l’hora d’implementar la divisió territorial aprovada amb el Pla territorial general de Catalunya, el 1995, i desplegada pels plans territorials des de fa anys sense que mai hagués generat cap mena de discussió. Si després de tants anys algú té problemes de capitals, de noms o d’altres vel·leïtats inconfessables, si us plau, ara no toca, ara toca implementar les nostres lleis. Després de 300 anys, gràcies a la bona feina del conseller Ausàs, ara és l’hora de la vegueria de les Terres de l’Ebre."

Lluís Salvadó és Delegat del Govern la Generalitat a les Terres de l'Ebre

21 comentaris:

  1. Es evident que qui esta amb aigua al coll, te voluntat de emergir, es que sinó s’ofega...Ara be; aquest discurs de proclama, evidencia el grau de fracàs en que es troba la aplicació de la Divisió Territorial de Catalunya. Una Catalunya que diu no trobar l’encaix amb Espanya, però que tampoc sap trobar el propi encaix per culpa d’una minoritària classe política que s’embolcalla amb la bandera del provincianisme i de la seva parcel•la de poder . Una proclama que denota la impossibilitat d’acomplir els terminis promesos, i que ara volen vestir com un reconeixement a les Terres de l’Ebre, quan la resta de Catalunya no vol jugar a aquest joc.
    En definitiva, un premi de consolació per algú, que d’aquesta manera veurà realitzades les seves aspiracions i expectatives politiques. Una estafa mes pel territori.

    ResponElimina
  2. Ja em perdonareu , soc pesat , ja ho sé; però vull tornar a incidir sobre un aspecte del discurs del nostre Delegat, dons estic indignat quan afirma que el fet de disposar de eines de gestió , ha fet créixer de forma EXPONENCIAL les inversions a les nostres terres....(Deu referir-se com inversió el sanejament del Pantà de Flix). Aquí no disposem ni disposarem mai de mes eines que les que corresponen a l’administració de un pressupost, per cert molt deficient; i la resta es fer volar coloms.

    ResponElimina
  3. Cada cop més la Virgueria es fà miquetes, o bocinets.
    Ens van voler tapar la boca quan el transvasament, però, els resultats actuals son els mateixos que quan Pujol, misèria i companyia.
    La Virgueria de l'Ebre només interessa a un 1%, i encara, dels catalans.
    Cap cucafera amollarà la trona.
    I, al damunt, n'haurem d'aguantar de noves.
    Enfin!
    Com quan la quinta província, campanes!
    Estem castigats!

    ResponElimina
  4. Finalment, i parafrasejant el titular, jo afegiria: Senyors, senyores; seguin si us plau...es l’hora del té !

    ResponElimina
  5. Queda millor Senyores i senyors...Perdó.

    ResponElimina
  6. Estic impressionat, si ho encerto a saber abans també seria partidari de la vegueria de l'Ebre : La vegueria també acabarà amb la fam al món, les guerres, la cursa d'armaments, l'atur, la pobresa...... I per a que l'independència de Catalunya, si la vegueria ja ens fara "casi" independents políticament m'atrevria a dir de la ONU i tot. La vegueria solució per a tot.
    Quan tinguessem la vegueria i les Terres de l'Ebre siguin membres del G-8, encara em sentiré satisfet i tot...
    Suposo que notareu la meva ironia, alguns de la delegació sommien desperts...

    ResponElimina
  7. I si vas a un restaurant arreu del mon, i dius que ets de la Vegueria de l’Ebre, tindràs pagada la consumició...

    ResponElimina
  8. La lliçó d'història està molt b. Correcte!!!!, però la resta es fum fum fum!!!.

    Tant de bo ens tornin a dixar "ordenats" tal i com ja estavem abans de l'ocupació i el decret de nova planta, començant amb la Vegueria però jo no meu crec.

    Ale, bon any!.

    ResponElimina
  9. El senyor Delegat diu que :
    “ reclamem un nou pas endavant, un nou pas que ha d’anar succeït d’altres, fins que les Terres de l’Ebre ens puguem considerar una demarcació al mateix nivell que la resta de territoris de Catalunya”.
    Escolti senyor Delegat; quans de passos han de fer les TTEE per poder considerar-la “una demarcació al mateix nivell que la resta de territoris de Catalunya “? Així han d’anar succeïts d’altres passos ? A quin passos es refereix ? Que no som catalans de ple dret ?
    Em permetrà que li digui que amb aquestes paraules esta menystenint el territori que li ha tocat en representar . S’equivoca senyor Salvadó ; s’equivoca...

    ResponElimina
  10. El que tothom es calla sobre el tema de la Divisió Territorial de Catalunya en Vegueries es que sense vegueries no hi ha Area Metropolitana de Barcelona. I com podeu comprendre, no es que els de les TTEE siguem mes guapos, sinó el que es vol es escampar el poder polític en un area d’un pes específic tant social com econòmic brutal, i poder d’aquesta manera justificar línies d’actuació, urbanisme, infraestructures, preus de transport i peatges etc etc. Aquesta es la tossuda realitat, i les TTEE son utilitzades com un mitja per obtenir l’objectiu final.

    ResponElimina
  11. Aixi de senzill...Es una instrumentalització com un piano!

    ResponElimina
  12. Però que ningú s'ha llegit l'estatutet pactat pel Sr. Mas amb el Sr. Zapatero?
    Catalunya pot anar dient que implantarà vegueries, però estes vegueries siran de paper, sense cap classe de poder, i oco tinguen més pes que les actuals comarques. Les vegueries de veritat les han d'acceptar des de Madrid, i sincesarament, no crec que estiguen per la faena.
    Bé, bon any a tothom i a vore si els reixos mos porten alguna cosa més que unes vegueries que són paper mullat.

    ResponElimina
  13. En la dinàmica política, com en d’altres; quan es busquen determinats objectius, es planteja una estratègia, normalment en petit comitè; mesurant sempre les reaccions i l’objectiu final proposat (normalment econòmic) i que moltes vegades res te a veure amb interessos generals, sinó mes aviat de determinats col•lectius (en aquest cas de grans corporacions ) que utilitza l’ordenament jurídic pels seus fins, amb l’argument polític d’optimització i en l’empresarial de generar sinergies.
    La creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona esta condicionada a la aprovació de la Llei de Divisió Territorial de Catalunya en Vegueries, i per motius obvis no vull citar noms d’empreses que es beneficiarien d’aquesta nova divisió territorial, però que estan en la ment de tots.
    De tots es coneguda la dificultat per implementar aquesta Llei, i ningú vol perdre la seva parcel•la de poder que tenia, ni la suposada capitalitat; encara que per mi aquest no es el principal motiu del meu rebuig, sinó mes aviat el model de Catalunya que ens estan dissenyant i que ens volen imposar.
    Tot coneixem de les macro inversions que es fan a Barcelona; i en principi no em sembla malament si son necessàries; però darrerament estic observant que la disbauxa s’ha apoderat de la capital de Catalunya en detriment de la resta. Fa pocs anys es varen gastar un fotimer de bitllets en remodelar la Diagonal (cada palmera de les que hi han plantades val 6000 €) i ara la volen tornar a remodelar.
    Estarem d’acord que un país necessita una capital, però una capital no es res sense país, i la raó de ser es compartida per moltes obres publiques que facin a la capital.
    La creació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona comportaria una Catalunya en un cap encara mes gran del que hi ha ara, en detriment de la resta, i els preus dels serveis poc a poc s’aniran homologant i estenent per tot el país, quan possiblement a comarques continuarem tenint dèficits estructurals molt importants i cap competència ni poder de decisió.
    Per implementar La Nova Divisió Territorial de Catalunya, han tingut el “detall” de pensar amb nosaltres; dons pel que diuen determinats politics; les TTEE son la Vegueria mes clara, encara que “les demes ja s’aniran afegint al carro progressivament”. Esteu segurs de que ens fan un favor? Aquesta es la Catalunya que volem ? Volem una Catalunya amb dues velocitats ? Perquè la Val d’Aran tampoc vol ? La instrumentalització esta servida.
    Desconfieu dels tractaments diferencials, que ja sabeu que no ens porten res de bo.
    O tots monges o tots canonges .

    ResponElimina
  14. Puc comprendre que tot això no diu res a qui avui ha signat el “finiquito” de Lear, i als qui els hi envio un record com principals damnificats (entre d’altres) del model de Catalunya que ens volen imposar

    ResponElimina
  15. Finalment el Parlament de Catalunya ha ajornat l’aprovació de la Llei, prevista per dema dia 5, a pesar del desig exprés del nostre Delegat Territorial.

    ResponElimina
  16. Esteu atents al dia 11 de gener. Es possible que hagin noticies fresques per Catalunya, i especialment pel president Montilla.

    ResponElimina
  17. Senyor Delegat Territorial de la Generalitat a les TTEE:
    Front l’imminent pronunciament i sentencia del Tribunal Constitucional, sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, suposo que haurà llegit la carta que el President de la Generalitat senyor Montilla ha enviat a 201 associacions representatives de la nostra societat catalana; associacions esportives, sindicals, empresarials, eclesiàstiques... En aquesta carta ens demana unitat i fermesa per si arriba el moment donar una resposta unitària, tant en l’ordre polític com cívic, fins i tot parafrasejant a JFK amb la famosa frase “no et preguntes que pot fer el teu país per tu , sinó el pots fer tu pel teus país..”
    Com català voldria fer-li arribar la meva predisposició a defensar una llei orgànica com l’Estatut aprovada pel Parlament de Catalunya, referendada pels catalans i desprès pel Parlament de Madrid.
    Com ja sap,Catalunya esta travessant per un moment crític i els interessos de Catalunya son els meus interessos, que no els d’una majoria parlamentaria que pretén modificar la Llei Electoral i la Divisió Territorial amb fins electorals sense el suficient debat parlamentari ni social.
    Estic convençut que tots els catalans volem una Catalunya de consens, dialogant i integradora, front una Catalunya partidista, i que actualment esta demostrant signes de feblesa, (la carta del President n’és un clar exemple).
    Esperem pel be de tots que sigui el consens de totes les forces politiques catalanes en primer terme, les qui ens marquin el camí a seguir, sense lo qual no serà possible aquesta Catalunya que tots desitgem.
    Atentament.

    ResponElimina
  18. Quina llàstima que La Marfanta no existís quan el cas Banca Catalana, Mc Calan, que, no se si per carta, però si sortint al balco, Jordi Pujol demanava ajut i solidaritat als catalans cap a la seva persona i figura. Que hauries dit? que era una demostració de "signe de feblesa"?

    ResponElimina
  19. Mai he estat de CiU ni em considero nostàlgic de res, però has d’admetre que la feblesa també forma part de la condició humana. Res te a veure el que tu exposes amb els fets que ara ens tocarà viure. El president Montilla amb la seva carta pretén un suport en bloc de la societat catalana, quan encara no ha aconseguit el suport i la unió política, i sense el suport de tots els partits catalanistes i nacionalistes, esta en una inferioritat manifesta al davant del que esdevindrà, i la manca d’humilitat es sempre la primera manifestació d’aquesta feblesa.
    President; desitjo que no es quedi sol...

    ResponElimina
  20. Cal recordar de quins partits va rebre el recolzament l'estatut?, i un dels importants que no ho va fer en defensa la seva aplicació.
    I no cal ser i haver estat mai de CIU per a defensar el mateix que ara defensa Mas: primer que res una cimera dels partits catalans. No entenc perquè consideres falta d'humilitat el que Montilla demani a mes de 200 entitats els seu suport, jo penso que la demostració d'aquesta seria no demanar-los-hi. A més, això no te perquè ser incompatible amb el plantejament d'un front comú dels partits.

    ResponElimina
  21. Precisament tinc la sort de ésser lliure pensador i no estar sotmès a cap disciplina de partit. Lo qual no m’impedeix afirmar, fins i tot recomanar una cimera de partits catalans on com a mínim es busqui l’ unitat actuació. Finalment vull aclarir-te que aquest recolzament en primer terme l’hauria de buscar amb totes les forces parlamentaries que han aprovat l’Estatut i desprès i no abans, en tota la societat civil. Aquí l’ordre de factors si que altera el producte, i les formes en política son molt de tenir en compte. La feblesa vindrà donada si el President no fa les coses com cal, i creure que donant avisos de no dissoldre el Parlament i esgotar la legislatura a pesar d’un fallo desfavorable del TC ja ho te tot arreglat.
    Tot per no fer un acte de generositat política vers una coalició que ara esta a l’oposició.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta