7 de gener del 2010

'L'ordenació territorial i la creació de les vegueries', per Joan Sabaté

El president ebrenc del PSC proposa en un article d'opinió, publicat al seu bloc, mantenir les actuals províncies i dividir només la demarcació de Tarragona, per avançar en la creació de la vegueria de l'Ebre.


"El debat sobre l'ordenació territorial de Catalunya torna a superar el marc acàdemic dels geògrafs i és un dels grans temes de debat polític, amb un fort ressò mediàtic i amb polèmiques creuades. El debat va acompanyat d'un cúmul de pronunciaments: uns, clarament intencionats per millorar la pròpia posició; altres, perversos amb voluntat de dinamitar el projecte, i la majoria, clarament desinformats.


El compromís del Govern de la Generalitat és complir el mandat estatutari de desenvolupar l'ordenació del país en vegueries, i conseqüentment definir-ne la seva organització. Les vegueries estatutàries tenen el seu precedent immediat en la divisió impulsada per la Generalitat Republicana i que només es va aplicar parcialment per Decret del Departament de Governació, del qual n'era titular Josep Tarradellas, l'any 1936, en plena guerra civil. Res a veure, més enllà del nom, amb les vegueries medievals, que definien els àmbits de jurisdicció reial, en una Catalunya feudal. Val a dir que aquest model d'organització territorial fou una reivindicació compartida pel catalanisme transversal que representaven les forces d'oposició al franquisme. Així mateix, aquesta reivindicació fou recollida per l'àmbit d'ordenació del territori del Congrés de Cultura Catalana, que va formular les seves conclusions a Tortosa, l'any 1977. Tanmateix els governs de Jordi Pujol durant 23 anys van ignorar el tema, deixant les vegueries fora de les lleis que varen impulsar i que es varen aprovar els anys 1987 i 1988, recuperant la divisió en comarques, però ignorant les agrupacions supracomarcals i generant una minifundizació del mapa de Catalunya que ja anava bé als interessos electorals de Convergència i Unió.

L'anunci que el Govern anava a aprovar d'immediat l'avantprojecte de llei ha provocat un seguit de declaracions i enfrontaments en defensa de capitalitats diferents, en defensa de noves vegueries com ara la del Penedés o en defensa de particularitats com ara la de la Val d'Aran i, fins i tot, la defensa del marc provincial de manera més o menys soterrada. No voldria semblar saberut si dic que en bona part era previsible una vegada s'obrís la caixa dels trons.

Cal tenir clar que quan parlem de noves divisions territorials, en l'àmbit que sigui, només es pot arribar a una solució per la via de l'acord polític, molt poques vegades hi ha fronteres o límits naturals i, per això, cal pactar els àmbits, tot tenint present que sempre hi haurà zones de transició en què hi hauria raons per ubicar-les en una o altra demarcació.

La proposta de dividir el país en set vegueries es deriva de la comissió d'experts que fou creada per mandat parlamentari, presidida per Miquel Roca, i que a la vegada recull les aportacions de molts experts al llarg del darrers anys. Amb tot, és cert que hi ha moltes dificultats per definir el territori de la Catalunya Central i la seva capitalitat de la mateixa manera que passa amb la futura vegueria del Pirineu. Per tot això, i tenint en compte la necessitat del Govern de desenvolupar el mandat estatutari de crear la nova organització de les vegueries que substitueix les províncies, i tenint en compte que res no obliga a crear set demarcacions alhora, la millor solució és mantenir els territoris de les actuals provincies de Girona, Lleida i Barcelona i alhora dividir la provincia de Tarragona en dues noves vegueries la del "Camp de Tarragona" i la de les Terres de l'Ebre amb capital a Tortosa, que gaudeix d'un molt alt grau de reconeixement exterior i d'un nivell de consens intern força acceptable i que a més, en no depassar els límits provincials, compleix amb la lletra de la Constitució i de l'Estatut. Amb el temps, i cercant els consensos necessaris, superat l'apassionament actual, s'hauran de definir noves vegueries que completin el mapa català. En cas contrari, podem generar una certa decepció en l'opinió pública, afegir un motiu més de desconfiança en el treball de les institucions i sobretot no donar satifacció a una demanda històrica de les Terres de l'Ebre."

Joan Sabaté és president de la federació de l'Ebre del PSC

6 comentaris:

  1. Senyor Sabaté, si per crear vegueries no es, i tampoc cal tenir pressa...Tot dimana de la propera Llei Electoral ( ara en projecte) i que serà la que en definitiva ens donarà una idea del pes representatiu de cadascuna. Aquest es el problema de fons. Naturalment crear per crear, sense saber competències ni recursos es un pas al futur molt arriscat que no ens podem permetre sense un acurat debat parlamentari i un mínim consens social.
    Lo demes fora hipotecar el futur d’unes terres que ja estan prou castigades i la pressa en aquest cas no es bona consellera.

    ResponElimina
  2. Pot ser que no m’hagi explicat prou be en la meva darrera intervenció. Miri senyor Sabaté el que no val es ara tenir presses perquè s’acaba la legislatura i vostès com tenen majoria parlamentaria crear una Llei Electoral a la seva mida.
    Ara queda millor...

    ResponElimina
  3. Le sprovíncies és una divisió territorial a eliminar. Per començar, no representen la realitat del territori i són mostres organitzatius extremadament eficients. Les vegueries han de servir per a reorganitzar i cohesionar el país.

    ResponElimina
  4. Les províncies, i més a a Catalunya amb forces de seguretat pròpies, no son res més que una figura testimonial de la divisió territorial de l'estat que, per altra part, el seu representant ordinari es la Generalitat. Quants saben el nom de la SUBdelegada del govern a Tarragona ( a part de Miquel Castelló, que l'assessora ). Una província sense governador es no-res. La mare dels ous esta en les Diputacions, i sobre aquestes i els seus recursos ningú vol amollar res. Aquí plora la criatura.

    ResponElimina
  5. Ximo; també, però tot es un poti-poti com per no tenir la pressa que alguns tenen.

    ResponElimina
  6. El projecte de Llei Electoral que esta previst, jo la comparo amb la confecció d’una declaració de renda que s’inicia pel final.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta