17 de febrer del 2010

[Nota de premssa] El Govern de Catalunya incompleix els seus propis mínims del "decret eòlic i fotovoltaic"

Tanquem les Nuclears- 100% Renovables (TLN- 100% EER) i Greenpeace han denunciat avui que la Generalitat de Catalunya ha incomplert el seu propi Decret 147/2009, de 22 de setembre, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya.

Ha passat un mes del termini que el propi Decret enunciava i la Generalitat no ha publicat l'ordre d’aprovació de les bases i la convocatòria del corresponent concurs de ni d’una sola de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de l'energia eòlica. El redactat del propi Decret és una barrera formidable a la difusió de l'energia eòlica i la solar fotovoltàica, el retard en la seva aplicació indica que la seva funció “dissuasòria” ja ha estat assolida.

Ja d'ençà que es va publicar el projecte de decret, TLN- 100% EER i Greenpeace van denunciar que es consagrava legalment l’anomenat “impacte visual i identitari” com element decisori en l'atorgament o no de permís d'instal·lació d'energies renovables. D'aquesta manera, es creaven barreres importants a unes fonts energètiques amb un impacte ambiental molt baix i un valor social molt positiu (parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques) impedint que poguessin substituir a les centrals elèctriques fòssils i nuclears, que tenen greus impactes ambientals però que permeten cobrir el subministrament amb relativament poques instal·lacions. Les entitats ecologistes van pronosticar que el resultat del Decret seria bloquejar de manera definitiva qualsevol aprofitament dels recursos eòlics de Catalunya que vagi més enllà dels objectius, de per sí limitats, del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2016 (PEC). En aquest sentit, el manteniment dels objectius eòlics del PEC en la seva revisió no deixa de ser una profecia autocomplerta.

Greenpeace i TLN- 100% EER també han constatat que el Decret ha contribuït a allunyar encara més el debat sobre les energies renovables a Catalunya dels aspectes ecològics i socials, portant-lo cap als purament paisatgístics; fins i tot en àmbits que van més enllà de l'aplicació del Decret, com són els microparcs. La prova n'és l'oposició que grups de defensa del territori i ajuntaments estan presentant, des d'Amposta a l'Empordà, a projectes que individualment no comporten més de dos aerogeneradors,. Mentre es manté aquest debat superficial, les qüestions importants, que afecten a l'acceleració del canvi climàtic, a la contaminació generalitzada derivada de la dependència del petroli i l'urani, a l'oligopoli sobre el sistema energètic, o a la continuada generació de residus radioactius, reben una atenció marginal, a benefici de Gas Natural i ENDESA.

Les organitzacions ecologistes han exigit al Conseller Castells un gir substancial en les polítiques energètiques de la Generalitat, que incorpori un objectiu d'abastar amb energies renovables el 100% de la demanda elèctrica de Catalunya per al 2050 i realitzi amb urgència una anàlisi tècnica i econòmica per determinar l'estratègia òptima.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta