El Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitza, per al 5 i 6 de març, les segones jornades de llengua In memoriam de Josep Panisello, que tindran lloc a la sala Jordi Brull de l’ajuntament de Jesús. Enguany la jornada porta per títol El món fascinant de les paraules i abordarà la lexicografia des de punts de vista diferents: des de l’històric o el territorial fins al sociolingüístic (amb la varietat estàndard o els llenguatges d’especialitat) o el discursiu (en concret en el món de la política i la meteorologia).
Aquesta és la segona jornada In memoriam de Josep Panisello que organitza el Campus Terres de l’Ebre. La primera, al març del 2008, va estar centrada en la llengua i l’ensenyament, sobretot en el model de llengua formal a les comarques del sud de Catalunya i el nord del País Valencià.
Josep Panisello va ser un pedagog i activista cultural, natural de Jesús, que durant molts anys va impartir classes de llengua catalana i didàctica de la llengua. També va ser membre de la Junta Permanent de Català i va rebre la medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement als mèrits contrets durant la seva estada en el món de l’ensenyament. També publicà, juntament amb el tortosí Joan Beltran, els volums Aïnes (exercicis de llengua) i Cruïlla (una gramàtica de la llengua catalana).
L’organització de la jornada In memoriam de Josep Panisello compta amb al col·laboració dels departaments de d’Educació i de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, així com també l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Jesús.
Programa:
Divendres, 5 de març
A partir de les 16.00 de la tarda tindrà lloc la presentació de la jornada, amb la presència d’Azael Fabregat, director del Campus Terres de l’Ebre. Posteriorment, Teresa Cabré, de la Universitat Pompeu Fabra i de l’Institut d’Estudis Catalans, impartirà la conferència El lèxic català no s’atura. Seguidament, Josep Martines, de la Universitat d’Alacant i l’Institut d’Estudis Catalans, presentarà La Guia d’Usos Lingüístics (II. Aspectes lèxics) de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Després de la pausa-cafè, i a partir de les set de la tarda, el tortosí Joan Beltran, coautor juntament amb Josep Panisello dels manuals Cruïlla i Aïnes, explicarà La natura viva. Un camp on la variació lèxica es manifesta molt vivament en totes les llengües.
El professor de la URV, Miquel Àngel Pradilla, després d’aquesta conferència, presentarà l’obra en dos volums Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal de Joan-B. Beltran.
Dissabte, 6 de març
El segon dia de jornada començarà amb la conferència “Els pecats de la llengua”, en temps d’Eiximenis i a la Tortosa d’avui del professor de la Universitat Saskàtchewan i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Curt Wittlin.
Tot seguit, Artur Quintana, membre de la Secció Filològica de l’IEC) serà l’encarregat de pronunciar la xerrada La classificació Wartburg-Hallig aplicada al lèxic de la Codonyera.
Cap a les dotze del migdia està previst que Pere Navarro, de la URV, parli sobre Toponímia i geolingüística. A la una del migdia, serà Àngel Buj, de l’Institut Sales i Ferré d’Ulldecona, qui explicarà l’Àlbum de geosinònims: una aplicació didàctica de variació lèxica.
Ja per la tarda, a les quatre, Xavier Rull, de la URV, impartirà la conferència Política i manipulació del llenguatge. A les cinc serà Mònica Montserrat, de la Universitat Autònoma de Barcelona qui donarà la xerrada La informació meteorològica i els mitjans de comunicació: terminologia científica o usos populars?
Les jornades es clouran sobre les 18.30 després de la presentació de diferents llibres.
3 de març del 2010
[Previsió] II jornada In memoriam de Josep Panisello. El món fascinant de les paraules, 5 i 6 de març del 2010
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
L'únic professor del Bisbe Moll del que tinc bons records. Tot i les multes simbòliques que ens posava per dir barbarismes a classe de català.
ResponElimina