15 d’abril del 2010

Tortosa oblida l'alcalde Teodor González en els 100 anys de la seua mort

El centenari de la mort de l'alcalde més popular de la ciutat ha passat totalment inadvertit.

Tot i que molts el posen com a exemple del que hauria de ser un bon alcalde, el centenari de la mort de Teodor González, el polític tortosí més significatiu de finals del segle XIX, ha passat completament inadvertit a la ciutat. Els 100 anys de la mort del polític conservador es van complir el 19 de febrer, i ni l'Ajuntament, ni cap partit polític, ni cap institució o entitat van recordar la figura de González. En realitat, l'Ajuntament ho tenia ben fàcil si volia fer-li algun tipus de reconeixement, ja que acaba d'enllestir la reforma integral del parc de Teodor González. A banda, s'acaba d'editar el llibre Ebrencs del segle XIX, que recull un cicle de conferències de la URV en què hi ha un capítol dedicat a Teodor González. Però finalment, ningú ha vist l'oportunitat perfecta d'incloure la presentació d'aquest llibre o la inauguració de les obres del parc en els actes d'un hipotètic centenari.

De fet, si bé forma part de l'imaginari col·lectiu tortosí, la memòria de Teodor González va anar esmorteint-se amb el pas dels anys. Només certs sectors de la dreta van tributar-li una reivindicació exagerada, fins al punt que l'anomenaven Lo Gran Patrici, com a reacció a l'hegemonia política dels republicans de Marcel·lí Domingo. Però el periodista i historiador Josep Bayerri, un dels que més han escrit sobre la figura de Teodor González, va recollir la frase que corria en boca dels tortosins durant la dècada de 1920. «Si tinguéssim a González això no passaria; per alçar a Tortosa, mos fa falta un altre González», deia la gent quan es produïa alguna mala notícia per a la ciutat. Bayerri també va saber retratar l'alcalde, «un home polèmic», amb quatre pinzellades: «Volia governar sense ser controlat per ningú. Era, salvant les distàncies, un il·luminat, un dèspota il·lustrat de meitat del XVIII traslladat a finals del XIX: el convenciment de la seva superioritat intel·lectual i la seva visió política; la inutilitat de la democràcia i les eleccions; l'afany de poder a qualsevol preu; la necessitat de l'ordre i l'autoritat; i la passió per transformar Tortosa amb grans obres públiques, eren els principis rectors de la política gonzalista

Siga com siga, no va ser fins al 1918 que l'Ajuntament va donar el nom de Teodor González al carrer que avui es coneix així, l'anterior carrer de la Unió, i que encara avui marca l'inici de l'Eixample tortosí. Poc després, retolava amb el seu nom el parc botànic municipal. Segons recorda el mateix Bayerri a Ebrencs del segle XIX, va ser el 1956 quan l'Ajuntament va atorgar el nom de Teodor González al parc municipal. En aquest sentit, potser l'enderrocament de les muralles, amb els eixamples urbanístics i l'impuls a la zona d'esgambi de l'antic camp dels Titets, l'actual parc municipal, són les obres de Teodor González més anomenades.

Amb tot, el nostre episodi preferit de la seua influència política és quan González va decidir resoldre la falta de rampes d'accés del pont de l'Estat. Era l'abril del 1900, però, en realitat, l'obra estava acabada des del maig de 1899. El pont era impracticable perquè calia expropiar les propietats afectades per poder construir els accessos per a vianants i vehicles. Mentrestant, la gent que volia travessar el riu havia de pagar el peatge del pont de la Cinta (on avui hi ha el monument franquista) o utilitzar la barcassa municipal. González va ordenar a l'alcalde Rico que, sense sol·licitar cap permís a l'Estat, reunís tots els fusters de la ciutat, i en una nit van construir unes escales provisionals de fusta. El pont de l'Estat va tenir els accessos definitius el novembre del 1911, però González no va poder veure el seu últim projecte en vida. El polític va morir el 19 de febrer de 1910, un mes després que el seu germà Julio, que també havia estat polític i que també va ser alcalde de Tortosa. Una ciutat que «l'havia abandonat en vida, i que va oblidar-lo en la mort», com va escriure l'advocat Felip Tallada Cachot, per bé que Teodor González va rebre, fa 100 anys, un funeral amb tots els honors. El seu taüt va ser portat a pes de braços, la corporació en ple va assistir al funeral, les entitats van anar-hi amb els seus estendards i els comerços van tancar per dol.

 

19 comentaris:

  1. «Volia governar sense ser controlat per ningú. Era, salvant les distàncies, un il·luminat, un dèspota il·lustrat de meitat del XVIII traslladat a finals del XIX: el convenciment de la seva superioritat intel·lectual i la seva visió política; la inutilitat de la democràcia i les eleccions; l'afany de poder a qualsevol preu; la necessitat de l'ordre i l'autoritat; i la passió per transformar Tortosa amb grans obres públiques, eren els principis rectors de la política gonzalista.»
    Home, en aquest full de servei ( no tot negatiu, per cert ) el normal és que no se'n faci cap de commemoració. Qui s'atreveix a reivindicar-lo?. Aixo no obsta per a reconèixer que, sent honestos, potser a altres alcaldes, pel seu color o significació política, se'ls faci homenatges i reconeixements que més tenen a veure pel que van representar o representen que pel que van fer.

    ResponElimina
  2. per celebrar-ho, per que no tornar tot el parc a la gent, eliminant els "aparcaments" de cotxes i fent alguna cosa més adequat per aquella zona publica?

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Molt bona Brian!
    Heus aquí una mena d'estafa del Patronat-Ajuntament en vers els propietaris del Parc Municipal, els tortosins.
    El passeig de les Bicicletes és Parc i no Parking.
    Però, la pròpia conveniència dels comerciants i serveis del poble fa que semble una barbaritat privar de "tan bon aparcament" als clients.
    Afortunadament, els intents d'asfaltat del passeig en el passat, no van reeixir.
    Tornem a un dels grans problemes de la ciutat: "els urbanistes", força ineptes, que hem tingut. O, si més no, uns gestors municipals sense visió tridimensional.
    Potser l'urbanisme sigue aquells assignatura mai reeixida de la ciutat. Com el rapte del passeig de les Bicicletes.
    Teodoro, un cabdill més. Molt ibèric ell.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Leigint l'article d'en Gustau,i la sempre ben detallada nota d'en Ximo (sembla mentida que tambe estigues al concert d'en Raphael,per lo be que s'explica)Trobo que aqui els unics que li podrien retre homenatge al Sr.Gonzalez son tots els posteriors edils que ha tingut la ciutat,que a la fi s'han comportat com ell...(incluint l'actual,es clar)

    ResponElimina
  8. Pos ara que ho dius, Ildefonso, se d'un que em deia que escrivia amb un estil massa barroc; deu ser per això que vaig anar a veure Raphael.

    ResponElimina
  9. La perversitat esta en voler jutjar conductes pretèrites amb mentalitat contemporània.

    ResponElimina
  10. El que passa és que amb aquesta màxima - no exempta de raó- d'aquí 50 anys, Franco, serà encara més preterit....i?

    ResponElimina
  11. Que jo sàpiga Teodoro González no va matar ningú...Per tant aquest raonament no es vàlid.

    ResponElimina
  12. Passar pel "parking" del passeig de les bicicletes o a prop d'ell té un alt risc d'acabar enfarinat de pols. Fot bastant de fàstic.

    ResponElimina
  13. Pos jo quan era petit hi passava dos cops al dia en bicicleta i nomes sentia el fred que fotia. La pols me la tragava! Fins i tot quan obria la boca, alguna mosca...
    I estic viuuuuuuuu..!

    ResponElimina
  14. Pos igual ens creuavem perquè jo anava a l'institut pel pont del tren. Arriscant la meva vida !

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  17. é raó Mc Calan. Per exemple, segur que una mirada contemporània, descontextualitzada i detallada dels actes polítics i domèstics del rei d'Aragó i comte de Barcelona, Jaume I, el convertiria en un autèntic barbar.


    La superació del recinte emmurallat i la creació del Parc, l'han convertit en una alcalde que ha marcat la història de la ciutat. De la major part d'alcaldes democràtics, no crec que la història futura en digui el mateix.

    ResponElimina
  18. Mc Calan, ja he dit que la teva sentencia no estava exempta de raó, però el que no val és que intentes dir que jo comparo T. Gonzalez amb Franco, simplement el que dic és que, cas de ser certes algunes de les coses que sobre ell va escriure Bayerri, que no deixa de ser una opinió subjectiva, molt be no queda, ( no cal matar ningú per aixo ) ja sigui en preterit, molt preterit, contemporani o plusquamperfecte.

    Emili, segur que és aixi com dius, però crec que Mc Calan anava més per analitzar els actes de llavors amb els paràmetres de llavors.

    ResponElimina
  19. gracies locelio, i es que només he reciclat un idea que diversos persones ja ho havien comentat abans, tu sent un dels quals, em penso ...l'originalitat no és el meu forté:)

    estic amb tu, crec que solucionar el "problema" dels aparcaments a Tortosa no passa per fotre's-en de l'altra gent, "tolerant" que la gent aparqui on li dona la gana con tal de que no es queixen els conductors.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta