El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va reiterar ahir a Tortosa que la Generalitat defensarà davant del govern de l'Estat la proposta de cabal mediambiental per al tram final del riu que es va aprovar a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Baltasar responia així als dubtes de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sobre les intencions del tripartit. A més, també va assegurar que el govern no planifica «en cap cas» un transvasament del Segre.
Fa just una setmana, la PDE va acusar el govern d'estar d'acord amb un cabal mínim de 100 metres cúbics per segon, en les negociacions amb el govern de l'Estat per a la redacció del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Segons va dir el portaveu Manolo Tomàs, el govern ja ha pactat amb el govern de l'Estat i amb altres governs autonòmics el repartiment de l'aigua de l'Ebre per a nous regadius, així com un cabal mínim molt allunyat del règim hídric proposat per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. Un cabal ecològic que oscil·la entre els 7.305 i els 12.783 hectòmetres cúbics anuals per al tram final del riu, depenent de si es tracta d'un any sec o d'un any humit. És a dir, una forquilla que va dels 227 metres cúbics per segon fins als 397 metres cúbics per segon.
Francesc Baltasar va replicar ahir a la PDE. «El cabal ambiental que defensarà el govern es va aprovar en la Comissió per a la Sostenibilitat que jo mateix presideixo», va recordar. Així, el conseller de Medi Ambient va assegurar: «Per tant, aquesta serà l'única xifra en què es mourà el govern de Catalunya, que també és la xifra aprovada pel Parlament.» Amb tot, va advertir que hi ha altres governs autonòmics que no estan d'acord, però va remarcar que aquest procés de negociació «no ha començat» i que qualsevol altra consideració respon a «prejudicis» sobre el tripartit.
D'altra banda, Baltasar va respondre un comunicat difós ahir mateix per la PDE. El moviment social denunciava que la Taula de l'Aigua havia elevat al govern una proposta per interconnectar el Segre, que pertany a la conca de l'Ebre, amb les conques internes de Catalunya. El conseller va ser rotund i va dir que «en cap cas» figura un transvasament del Segre «en cap planificació de la Generalitat». De fet, va dir que la proposta es va incloure en el document de la Taula de l'Aigua, com moltes altres de les propostes d'un procés de participació que ha durat més d'un any. «En cap cas ha estat recollida o acceptada pel govern», va concloure Baltasar, just després d'assenyalar que també han rebutjat una petició sobre el transvasament del Roine.
ÀUDIOS:La línia de les salines
-Baltasar afirma que la Generalitat defensarà el cabal ecològic que va proposar la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l'Ebre
-El conseller de Medi Ambient nega que el govern plantegi cap transvasament a Barcelona
-Lluís Salvadó explica que la Generalitat busca una alternativa a la línia elèctrica que subministra energia a les salines de la Trinitat
D'altra banda, el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, va explicar ahir que el govern està treballant des de fa un parell d'anys per posar d'acord la companyia elèctrica Fecsa Endesa i Infosa, l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya. Aquest dimarts, Infosa va denunciar que la seua activitat estava en perill al Delta, si no es millora la línia elèctrica que recorre tot l'istme del Trabucador, i que sovint queda enmig del mar amb els consegüents talls de subministrament. Salvadó va dir que hi ha una solució consensuada, i que consisteix a soterrar una línia que sortiria des de Poblenou del Delta. «El problema de fons és el finançament, tot i que el govern ha posat diners damunt de la taula per facilitar aquesta entesa», va dir Salvadó. El delegat, però, va dir que ara no hi ha problemes de subministrament, ja que fa poc es va construir una altra línia per garantir el servei a l'empresa Infosa.
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 17-06-2010 Pàgina 8
no crec que la PDE té "dubtes" sobre els plans del govern!
ResponEliminaA vore, entre les altres estafes de la "participació" de la Taula d'Aigua, una de les conclusions que han tret és ... "Hi ha consens en què les interconnexions de xarxes són elements essencials per a reduir la vulnerabilitat en la garantia dels abastaments urbans a Catalunya".
2. si tan els interessa el cabal que es va aprovar al parlament, on estaven els "peixos grossos" de ICV o del tripartit el dia 30 (reconec que si que hi havia suprot de ICV i ERC i assistencia de membres, pero no estava la foto tipus Saura/Carod/Montilla com abans, i , mes important, que estan fent per aconseguir aquest cabal .... amb paraules no anem a cap lloc, i molt menys quan cada dia diuen una cosa diferent.
Brian
Personalment no dubto que quan l'ACA va a negociar amb la CHE, porta la proposta de cabals de la Comissió de Sostenibilitat i tots els treballs de validació que s'han fet desprès i que donen credibilitat tècnica a aquesta proposta.
ResponEliminaPerò al mateix moment que porten la carpeta "cabals ambientals per al tram baix", també porten la carpeta "volem mes aigua per a Barcelona, per als quatres poblets que pobrets es moren de set" i aquí és on la CHE deu dir "xiquets ho voleu tot, no veieu que són dos coses contradictòries?",
Per un altra banda, a part de l'ACA, el departament d'agricultura també te fil directe amb la CHE, de fet bastant mes directe que l’ACA i aquest departament demana mes i mes aigua per a regadius, tan a Lleida amb el Segarra-Garrigues com a Terres de l’Ebre amb el Xerta-Sénia com l’Aldea_Camarles.
Si el departament d’agricultura i l’ACA demanen mes i mes aigua per a regadius i per Barcelona, d’on s’ha de treure l’aigua per al Delta?
De l’Aragó? De Navarra? De la resta de Comunitats?
Perquè la resta de comunitats han de sacrificar les seves dèries expansionistes, si el govern català no esta disposat a renunciar a res?
Quina barra tenim los “catalanets”, ho volem tot, aigua per al Delta, aigua per a Barcelona, aigua per als regadius.
Personalment crec que el govern te les seues prioritats a l’hora de negociar davant la CHE:
la primera prioritat és aigua per al regadius, no en va l’empresa pública que fa totes les obres de regadiu és l’exconseller d’Agricultura i ex-Alcalde de Lleida, Sr Siurana.
La segona prioritat és “aigua a BCN” perquè “hem de fer tot lo possible perquè no es repeteixi la sequera del 2008”.
I el darrer és lo que sobra “ aigua per al riu,...........”
Així esta el pati
per cert, bona foto! que havia vist Baltasar? El fantasma del nadal futur?
ResponEliminaAvui fa sis anys d'aquella aturada de transvasament.
ResponEliminaMentrestant les cavernes llevantines exhibeixen números i més números, laments i malediccions, al nucli de la política hidràulica catalana l'Ebre compta poc, les mínimes inversions reals i l'obsessió d'obtenir les seues aigües, com fa dos anys en que els tubs eren a punt de col·locar-se de pressa i per decret.
El Sr. Baltasar no se si te bona memòria. Però ell va ser dels primers traidors a l'Ebre, al compromís signat, pel Sr Montilla inclús, de no fer transvasaments ni interconnexió de xarxes.
Reafirmem la lluita de l'Ebre per sobreviure i la defensa dels rius que el composen, i tots els altres, de pas.