11 de juny del 2010

El PSC repta l'alcalde de Tortosa a explicar els seus interessos empresarials

El portaveu del PSC, Joan Sabaté, va voler respondre ahir les últimes crítiques de Ferran Bel a les seues retribucions salarials com a senador de l'Entesa. Sabaté va facilitar als periodistes la seua declaració de renda i va admetre que cobra un assignació anual de 60.050 euros, més 29.403 euros en dietes que estan exemptes d'impostos, «com tots els senadors que són de fora de Madrid». En canvi, va recordar que Bel es va posar un sou de 63.000 euros, tot i que només dedica un 75% del seu temps a l'alcaldia, i que també rep uns 10.000 euros anuals en dietes. «L'altre 25% del temps se'l reserva per als seus negocis, i hauria de dir públicament a què es dedica, perquè durant l'anterior mandat va venir a l'Ajuntament com a assessor de determinats promotors urbanístics», va dir l'exalcalde. «Quan algú es dedica parcialment a la cosa pública i es mou en el terreny de l'assessoria, és bo que doni explicacions als ciutadans», va dir. «Repto Bel a presentar davant dels tortosins, com he fet jo, la seua declaració de renda, per saber quines són les seues retribucions i també els seus interessos privats, i per saber si té alguna incompatibilitat», va afegir-hi. Finalment, Sabaté va lamentar que Bel «sempre va al cos a cos, a fer mal, en lloc del debat polític», i va recordar que amb la seua política econòmica ha endeutat l'Ajuntament fins als 45 milions, «uns 11 milions d'euros d'endeutament en només tres anys de mandat».

Per la seua banda, Bel va emetre un comunicat en què negava haver assessorat cap promotor. «Ni ara ni mai he estat assessor urbanístic, entre altres coses perquè no tinc la qualificació professional necessària», va dir. Bel també va desmentir que haja percebut 10.000 euros en dietes. A banda, va recordar que el seu sou és «gairebé el mateix» que el que percebien tres dels regidors que tenien dedicació exclusiva durant l'anterior mandat del PSC. En la mateixa línia, Bel va demanar al portaveu socialista que no utilitze «la mentida» com a recurs principal en el debat polític. Finalment, Bel va instar el portaveu del PSC a dur aquests debats als plens de l'Ajuntament, «que és on pertoca». «Si renuncia a discutir al ple i prefereix dur el debat als mitjans és perquè reconeix la manca de fonament de les seves afirmacions i així evita la possibilitat de rèplica de les seues falsedats», va assenyalar Bel.

Crispació política

D'altra banda, el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va lamentar ahir, a través d'un comunicat, la «crispació» i l'«increment de la tensió en l'ambient polític tortosí». En aquest sentit, Forcadell va valorar que l'alcalde «desacredita» els seus adversaris intentat «ridiculitzar els seus arguments». Segons va dir, el govern municipal de CiU i ERC no permet a ICV desenvolupar amb normalitat la seua tasca d'oposició «constructiva». «L'ocultació sistemàtica de documentació que existeix però no es lliura als grups de l'oposició dificulta que fem una funció que, en última instància, afavoreix l'interès públic», va dir. «Que el nostre alcalde ens suggereixi recórrer a la justícia ordinària per aconseguir una còpia d'un estudi de viabilitat (el de les piscines), voreja la irracionalitat», va criticar. «Que, a més, ho faci amb un to desafiant, fins i tot autoritari, és absolutament impresentable», va concloure Forcadell, just abans de fer notar el «nerviosisme» del conjunt del govern municipal durant el darrer any.


Publicat a ElPunt.cat i a


* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 11-06-2010 Pàgina 9

19 comentaris:

  1. Al Sr. Bel el tindrien que informar correctament del que diu el Sr. Sabaté.
    Sabaté diu: "Assessor de promotors urbanístics"
    Bel respon: "No soc assessor urbanístic"
    Ningú a dit que sigui assessor en temes urbanístics, si no assessor econòmic d'empreses que es dediquen a la construcció.

    ResponElimina
  2. Trobo que un tema així es mereix convidar a la Belen Esteban, al Jorge Javier i a la Carmele per a que facin un Salsa Rosa com deu mana.

    No os sembla a tots que tot això és molt lamentable?
    Sabeu quanta gent se deslloma cada dia i cobra misèries?

    Despres diran que la gent cada cop va menys a votar,
    Normal!!!!!!!!!!
    La gent esta desenganyada de vore totes estes coses quan les seues preocupacions són unes altres

    ResponElimina
  3. 60 + 29 = 89.000 euros del Senat, on a més em sembla que caldrà incloure indemnitzacions per assistència a òrgans col.legiats de l'Ajuntament i altres òrgans col.legiats on el Sr. Sabaté en sigui membre, més viatges en Ibèria i RENFE gratuïts.

    Ni que tan sols siguin els 89.000 euros, fa feredat, fer-ne exposició pública en el temps de penúria que corren. Vergonyós.

    ResponElimina
  4. Una remuneració que procedeix del erari públic ha de ésser necessariament publica , però no comparteixo la idea que ho siguin també les d’àmbit privat, sempre i quant aquestes no transgredeixin la llei.

    ResponElimina
  5. És que per saber si transgredeix la llei, ja sigui la jurídica o la ètica i moral, per saber-ho no es mala cosa fer pública la declaració de renda, no?. Entre altres coses per poder conèixer els increments patrimonials i que els genera.

    ResponElimina
  6. Efectivament Ximo, però la declaració de renda es com l’historia clínica, i en tot cas qui te la potestat de fer-la publica segons el casos fora la fiscalia corresponent i en cap cas Sabaté o qualsevol persona que li piqui la curiositat de saber els guanys privats tenen capacitat legal d’exigir-los. D’això se’n diu simplement xafarderia .

    ResponElimina
  7. Tot plegat és paradoxal, però. Com més indigent o més poca roba, (no cal dramatitzar) menys possibilitat d'amagar, i per tant menys privacitat. Si vols un crèdit, declaració; si vols una beca, declaració; si vols una ajuda, declaració i, si m'apures, fins i tot l'historia clínica és més pública.
    Que conste que trobo bé que es demane, però és curiós, com més importants son els ingressos menys vegades hauràs d'ensenyar la declaració.

    ResponElimina
  8. Molt acurada la teva reflexió, Ximo; dons a mes ingressos, menys beques, menys préstecs, i menys ajuts pels quals tinguis que justificar-los, però això no vol dir en cap moment que no es faci davant de l’Organisme que s’ha de fer : Hisenda.
    Insisteixo; els ingressos derivats de la funció publica :PUBLICS
    Els ingressos derivats d’una activitat privada: PRIVATS
    En ambdós casos la supervisió recau sobre l’Administració. La resta es fer un penós espectacle de vergonya aliena.

    ResponElimina
  9. Donat el cas que algú tingue dos vides a la vegada (o sigue bicefal o alguna cosa així), es pot admetre la separació públic/privat que algú s'aferra a demanar per al tema dels ingressos.
    Què jo sàpiga no hi ha cap fontera visible entre els contactes, les informacions, privilegiades o no, la possibilitat de promoure algun interès, etc., que algú pot tenir a l'ocupar llocs de responsabilitat pública i que (amb millor o pitjor intenció) poden ser aprofitades en temes privats. La transparència crematística és una obligació de qui vol exercir càrrecs polítics.
    Per cert, Bildelberg no és una colla de gent molt important que vol lo millor per al món?
    Qui no té res a amagar, no es preocupa d'aquesta protecció en temes que, evidentment, provoquen com a mínim desconfiança.
    La transparència és la millor mostra d'honestedat.

    ResponElimina
  10. Sarga; quina vergonya comparar el grup de Bildenberg amb els sous i el poder d’influència que puguin tenir el nostre consistori o govern municipal ! Pobrets !
    No se si sabràs que la utilització d’informació privilegiada amb benefici propi esta tipificat com delicte. Així dons doble vergonya per la ignorància que ens acabes de demostrar, dons les teves cataractes mai podran veure res que sigui transparent.

    ResponElimina
  11. Als que som ignorants de vegades mos sembla que no tot el que està "tipificat" és demostrable. També de forma ignorant ens sembla que la utilització de figures retòriques en el llenguatge discursiu va més enllà del terme "comparació". Si s'empra Bildelberg no és per igualar radis d'influència i ni tan sols s'expressa cap identitat; és una invitació a la reflexió per als qui no veuen o no volen vore més enllà del seu nas. Per cert, suposo que tothom coneix el famós llibre del periodista Daniel Estulin "El club Bildelberg" (Planeta, 2006. 9a edició) i que segurament sap entendre'l prou.
    Si diem que ajuntaments que en els últims anys han donat tant que parlar (posem per cas Marbella o, més a prop, Santa Coloma o d'altres) no volem dir res més que això, que des de qualsevol àmbit públic es poden tramar coses d'un ordre de magnitud sovint impensable. Ara, no vol dir ni molt menys que això passe a tot arreu i, ni que sigue per a ments senzilles, s'entén el que s'ha d'entendre.
    De totes maneres gràcies McCalan, tu si que ho saps i entens tot.

    ResponElimina
  12. Amic meu; diversificar i generalitzar el discurs es molt comú quan es fot la pota, i ara les teves lliçons de “moralina” res tenen a veure amb el que estàvem parlant, dons es evident que tant el tema de Marbella, con el de Santa Coloma s’està jutjant precisament per indicis de varis delictes, entre ells la prevaricació, que es el delicte que et preocupava.
    No obstant segueixo pensant que es ridícula la teva analogia entre el Consistori de Tortosa i el Club de Bildenberg, dons jo l’únic que defensava es que lo privat ha de quedar dintre l’àmbit privat, i lo públic, públic ha de ésser. La resta es fer volar coloms i recórrer a dialèctiques estèrils sense cap utilitat real, i tu ja saps que caçar mosques, per caçar mosques, es tonteria, i a sobre podries trobar-te un dia a la consulta del metge.
    Finalment deixa’m dir-te que a pesar de que la Justícia pot tenir molts defectes, no som ni tu ni jo qui la tenim que aplicar.

    ResponElimina
  13. Molt bé, deixem-nos d'històries. Pel que es veu per a alguns discrepar sembla sinònim de fotre la pota o, pitjor, gent malalta o jo què sé què. Proposar que hi ha exemples a tots els nivells de gent que caldria que donessen explicacions també de la seva activitat privada (i no només en tribunals; també davant tothom si és que tenen càrrecs públics) és, suposo, prou intel·ligible. Això és el que jo crec.
    Per cert un blog es nodreix de l'opinió de tothom. Pos això...

    ResponElimina
  14. Les declaracions patrimonials prèvies i darreres , i la Llei d’incompatibilitats son en definitiva conceptes que pel que sembla acabes de descobrir avui com si fora la sopa d’all...
    Naturalment que tothom pot dir la seva opinió, i discrepar si cal , però si les raons son fonamentades millor encara...

    ResponElimina
  15. Mc Calan, centrem-nos. A banda del sexe dels àngels, tu que trobes, si a Tortosa tinguéssim un regidor d'urbanisme que estes casat amb una dona propietària d'una empresa de construcció, creus que s'hauria de saber, a banda de lleis i incompatibilitats?

    ResponElimina
  16. Recomano l'escrit "Política i diners" de la convenció per a la renovació de la cultura política on es parla precisament de tot això. La llei que es comenta, encara que apunta en bona direcció, no és la panacea.

    ResponElimina
  17. Ximo, parlar del sexe dels àngels m’interessa tant com l’anàlisi de casos concrets com els que tu exposes. Et podria remetre a la frase tòpica que diu “No hi ha res bo ni dolent, sinó l’ús que se’n fa de les coses”. A partir d’aquí no es a mi a qui li correspon jutjar , ni soc jo qui te d’emetre cap sentencia.
    Les conjetures, indicis i prejudicis t’asseguro que mai em trauran la son.
    Per cert, bona nit.

    ResponElimina
  18. .....i bona sort, què bona falta farà i malgrat "acusar-te" d'apocalíptic, cal reconèixer que ja ens avisaves.

    Per altra banda, Mc Calan, estàs segur que el que fem per aquí ( uns més que uns altres, però tots ) sovint, és res més que conjectures, indicis i prejudicis?.

    ResponElimina
  19. I això no és tan fàcil com que el Sr. Bel faci públiques les seves activitats privades i el que ingressa per aquestes? Des de la total seguretat en el compliment escrupolós de la legalitat en les activitats privades de l'alcalde, queda per veure si podríem dir el mateix en parlar d'ètica.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta