29 de juny del 2010

[Tribuna] 'La quimera de Catalunya, la quimera de l’Ebre!', per Josep M. Sáez

Segurament, a ningú se li escapa a aquestes alçades que ja ha sortit la sentència de l’Estatut, que suposa l’enèsima retallada de l’Estatut de Catalunya. Un Estatut que quan va sortir del Parlament del nostre País, modernitzava al màxim l’autogovern i els drets del nostre poble. I, a més, fixava el paper decisiu de Catalunya per evitar transvasaments. Aquest aspecte clau per a les Terres de l’Ebre es va veure retallat a Madrid amb el pacte Mas-Zapatero (un article de l’Estatut, que han acabat recollint altres Estatuts d’Espanya, i que a Catalunya se’ns ha negat). La sentència d’aquesta setmana retalla i aprima més l’Estatut, i ens deixa a uns nivells inferiors al de l’Estatut del 1979. Per tant, al final resulta que aquest procés de més de 6 anys no ha servit de gairebé res, o només, per cansar a la gent.

De fet, una vegada més, es demostra com la via de l’autonomisme i el pacte amb Espanya està morta. De fet, es demostra com el federalisme d’en Maragall va fracassar. Perquè Espanya no canvia, Espanya està tancada. De fet, tot plegat demostra que Espanya no ens entén, que des de Madrid als Catalans mos volen lligats de mans, encadenats a Espanya. Volen que totes les decisions que mos afecten, no les decidim naltros, sinó que com fa més de 30 anys, qui decideix per naltros és Madrid. Això és lo que vol Espanya.

I per si no n’hi hagués prou, a la gent de l’Ebre a més de tindre-mos lligats de mans, com a catalans, mos lliguen també de peus! Perquè no només, no mos han deixat protegir el nostre riu de futurs transvasaments, sinó que a més es volen carregar la Vegueria.

Ja comença a ser l’hora que, com a ebrencs i com a catalans, ens preparem. Hem de ser capaços i capaces – valents i valentes- per saltar la paret, perquè Espanya no ens vol...i si ens vol, ha de ser mesells i encadenats. Però, les societats en construcció, modernes i democràtiques, com la nostra, en cap cas podem viure lligats. La llibertat no és una quimera. La quimera és Espanya. El projecte, l’ambició i el nostre futur de llibertat i democràcia estan a les nostres mans. Perquè si som lliures podrem defensar l’Ebre i tenir la nostra Vegueria. No anem contra Espanya, només mos defensem, perquè no podem esperar que ningú ens vingue a defensar.

Només defensem Catalunya, només defensem lo que és nostre!

Josep M. Sáez Pujol
és president d’Esquerra a la Ribera d’Ebre i regidor de Miravet.

7 comentaris:

  1. Efectivament com ja he dit abans, ara surten els salvadors de la Pàtria. I es que com deia l’acudit de l’Eugeni : “Hay alguien másssssssssssss....?”

    ResponElimina
  2. Té raó, han sortit els salvadors de la pàtria, de la pàtria única i indivisible d'Espanya: els que acaben de passar-se per l'entrecuix, la voluntat de Catalunya...

    Els acudits explicats des del final, no els he entés mai.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Efectivament, ara surten TOTS els salvadors de la Pàtria, els uns i els altres, (els separatistes i els separadors).
    Quan l’acudit, es que està dedicat per a persones intel•ligents... (;

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies, ara, sí que ja no entenc res. Separatistes, separadors, intel·ligents...
    Quin embolic!

    Per cert, enhorabona per l'article, JM.

    ResponElimina
  6. molt bé, noi. T'expliques com un llibre obert. I tú, vas ser d'aquells militants d'ERC que vam dir que no volíem aquest estatut, o què??

    ResponElimina
  7. Trobaria un contrasentit que forces politiques com ERC que no varen votar l’Estatut, ara vulguin sortir al carrer el dia 10 a Barcelona sota el lema d’Acció Cultural “Som una Nació, tenim dret a decidir”. Quin dret a decidir promou ERC ? Dons que jo sàpiga la manifestació del dia 10 respon al rebuig del poble català a la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional desprès d’haver estat referenda’t pel Parlament, el Congrés i pel poble de Catalunya.
    ERC es va desentendre i no el va votar.
    Hauríem de concloure que aquest dret a decidir d’ERC consistiria en decidir el que ells ja han decidit per tots nosaltres , es a dir la independència de Catalunya sense pal•liatius.
    Un dels motius pels qual m’agradaria que es fes aquest referèndum amb caràcter vinculant, fora per clarificar d’una vegada la voluntat del poble de Catalunya, i que de ben segur la contundència de les urnes faria callar mes d’un per una temporada i posar punt a un malbaratament de energia que ens impedeix gestionar amb eficiència el dia a dia d’aquest país, això si , sense renunciar en absolut a la nostra identitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta