El grup ecologista GEPEC-EdC ha comparegut al tràmit de consultes del projecte Zèfir, tot aportant un informe molt crític sobre la faltad'informació d'aquesta planta eòlica marina, així com criticant les "dubtoses justificacions" que pretenen avalar el seu caràcter experimental. Segons el Gepec, es tracta de la primera pedra per convertir el sud de la costa catalana en un parc eòlic marí de grans dimensions. El document ambiental preliminar del projecte Zèfir ha estat en exposició pública durant unes setmanes al web del Departament de Medi i Ambient i Habitatge. Així, ha començat l'avaluació ambiental d'una planta eòlica marina que promouen l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), i que es planteja com una planta d'assaigs. Però segons el Gepec, "en realitat sembla més un dolç caramel per temptar l'interès especulatiu de les grans multinacionals energètiques", un cop esgotades les possibilitats de l'energia eòlica terrestre amb la posada en funcionament de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP).
El Gepec critica que el document ambiental del Zèfir ni tan sols descriu la ubicació exacta de la planta eòlica marina ni la superfície que ocuparà, ja que només diu que serà “al Golf de Sant Jordi” i “en aigües interiors a 3,5 quilòmetres de la costa”. Per tant, segons el mapa eòlic marí elaborat pel Ministeri de Medi Ambient, s'intueix que el Projecte Zèfir se situaria entre la costa de l'Ametlla de Mar i l'Ampolla, i seria visible des de tot el delta de l'Ebre. "Pensem que, d'entrada, és un error situar el primer parc eòlic marí de Catalunya en una zona d'implantació condicionada, havent-hi zones d'implantació lliure a molt trams del litoral català", argumenta el Gepec: "Els impactes ambientals del Projecte Zèfir, tot i la indefinició actual, són relativament fàcils de preveure: Afectacions directes a la flora i fauna marina durant la fase de construcció i operació; destrucció de praderies i alguers; modificació d'hàbits alimentaris de peixos, ocells i mamífers marins; alteració de les rutes migratòries i risc de col·lisió per als ocells que troben refugi i aliment al Delta de l'Ebre; contaminació acústica i lumínica al litoral; i un fort impacte paisatgístic en una de les darreres zones del litoral català que es conserva com ara fa 100 anys. També afectacions indirectes per al sector turístic i pesquer del Delta i la Costa Daurada, amb previsió de pèrdues econòmiques i llocs de treball". Per tot plegat, el Gepec ha demanat que es concreti el disseny i la ubicació de la planta eòlica marina, que es facin estudis previs acurats i que es plantegin alternatives en altres zones del litoral.
Més informació:
-La mar de l'Ebre tindrà una plataforma per assajar parcs eòlics en aigües profundes
-Informe del Gepec-EdC sobre el projecte Zèfir
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.