La moció popular que membres del Casal Popular Panxampla presentaran a l'Ajuntament de Tortosa, amb l'objectiu d'aconseguir la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, també reclamarà el canvi de nom del barri 13 de Gener. Un nom que commemora la caiguda total de Tortosa a mans de les tropes franquistes, el 13 de gener de 1939. Segons la moció, la Tortosa del segle XXI no pot mantenir “elements i noms” que homenatgen el règim franquista. A banda, també exigiran el canvi de nom de l'institut i de la plaça Joaquim Bau, exalcalde tortosí destacat en el règim.
Publicat a www.elpunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 08-10-2010 Pàgina 8
8 d’octubre del 2010
19 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Els fets històrics no tenen amo, i a pesar de que es vulgui netejar la seva reputació canviant els noms de determinats carrers o barris, el que s’ha donat per anomenar com “vox populi” ha estat sempre la depositaria de la saviesa d’un poble.
ResponEliminaLo contrari sempre ha estat anar contracorrent, i negar una realitat mai ha estat noble...Així dons; per mi anar contracorrent de la saviesa d’un poble te moltes definicions i cap de bona.
Resumint; "Aunque la mona se vista de seda, en mona se queda...."
Qui ho decidirà això? Els tortosins i tortosines en el seu conjunt? O els que han viscut i/o viuen al barri 13 de gener?
ResponEliminaTant ens queixem que decideixen per natros, des de Tarragona, des de Barcelona i des de Madrid i ara cambiarem de nom a un barri sense saber si els que hi viuen allí hi estan d'acord o no. O si ni tan sols ho han demanat.
Ho he dit ja en altres escrits, perquè no cambiem la paga extra de juliol? Que la donin al maig! Es que estem celebrant el Glorioso Alzamiento Nacional i a ningú l'importa?
Tota aquesta publicitat gratuïta que se l'hi esta donant a una associació com Panxampla, en la qual hi participa gent (alguns molt amics meus) que recolza l'esquerra abertzale, l'anarquía o el moviment okupa, al final tindrà el seu premi.
I un cop s'haigue tombat el monument, s'haigue cambiat de nom la plaça i l'institut Joaquim Bau i del barri 13 de gener, que serà el pròxim? O la seva raó de ser i d'existir depen estretament dels ultims "bastions" del franquisme?
En Franco viviem millor.
ResponEliminaEn Bau vam tenir parador, i residencia que han donat gran riquesa a la ciutat.
Que Generalitat?
Generalísimo!
Monuments fora?
Posem-ne un altre en lloc del futur pont de Remolins!
Oblidem el mercat negre i els morts de les cunetes.
Agraim al Sr. March la seva financiació del Alzamiento i a "Las Siete Hermanas" que ens fiessin combustible per "La cruzada".
Portem a Hitler als altars!
Vivim agenollats ja que no tenim dignitat per aixecar-nos i decidir qui ens ha donar pel cul i qui no.
Anacleto , Anacleto ; que una cosa es la democracia y la otra el cachondeo ¡!
ResponEliminaEstic d'acort en que se canvie lo nom,al igual que se va canviar lo nom del col.legi de arceochotorena a temple.
ResponEliminaAmes jo soc un dels que he firmat,i he anat a este col.legi.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaEstic intentant fer entendre que aquestes iniciatives es poden dur d’una forma més correcta, al meu parer . A la fi i al cap, hi han grups d’extrema dreta espanyola que demanen que s’eliminin noms de carrers com el c/ Santiago Carrillo (al•legant la matança de Paracuellos), el c/Pablo Iglesias (al•legant el seu radicalisme i els fets amb Cánovas del Castillo), el c/ Caros Marx (per la ideologia comunista, que també va causar moltes morts), el c/ Sabino Arana, c/ II República, c/ Brigadas Internacionales o les dedicades a tants terroristes d’ETA...
ResponEliminaCrec que si la gent del 13, decideix canviar el nom del barri, seria un acte de democràcia més. A partir de l’associació de veïns, o la forma que ells consideressin necessària. O que si l’alcalde de Barcelona es gasta un dineral en fer una consulta sobre la Diagonal, nosaltres sense gastar els diners podem organitzar-ne una altra, “ojo”, no amb una única opció; la de la destrucció, sinó que se li’n podria treure un profit com ja se n’ha parlat molt (una altra cosa, es que no se tinguin los cuartos ara mateix).
En quant a l’institut i a la plaça Joaquim Bau, crec que és un nom més, com els que a dalt he comentat, que formen part de la història recent d’Espanya, i aquest en concret, de Tortosa.
I aquests actes no necessiten d’ abanderats de la causa antifeixista, són coses que la correcta democràcia d’un poble hauria de depurar amb el pas del temps, en el qual ja ningú associa la paga extra de juliol amb l’esmenta’t “Alzamiento” i on ningú tindria que associar cap símbol com és el monument del riu, com un tros de dictadura que continua present, sinó per un fet històric tràgic ocorregut a Tortosa, que fou la batalla de l’Ebre i on s’honra a tots aquells que allí hi van morir, independentment del bàndol al que pertanyien.
Després de més de 30 anys Franco encara "viu" a diversos indrets de les nostres ciutats i pobles.
ResponEliminael més curiós és que els polítics que governen diuen que són "demòcrates".
No ho tinc absolutament clar. Per una part, tot i no ser exactament el mateix, a l'Avinguda de la Generalitat, encara hi ha qui li diu Generalíssim ( imagineu quant es va fer el canvi ), i es va canviar. I per l'altra, la veritat és que -a nivell de carrer- i ara que es parla tant de consciencia col·lectiva, cal acceptar que en aquesta no està l'evocació del que representa el 13 de Gener. No es el mateix dir-se 13 de Gener que "alzamiento nacional" " 18 de Julio " o " Generalissimo Franco "
ResponEliminaTotalment d'acord amb McCalan!
ResponEliminaLos monuments franquiste haurien d'estar als museus i no al carrer.
ResponEliminaJo discutiria molt que la gent del barri no vulga canviar el nom. Hi ha de tot, i una ciutat com Tortosa, que vol ser referència d'un territori no pot tenir un barri amb la data on un exèrcit alçat front una democràcia va entrar a Tortosa, per seguir fins a Tarragona, Barcelona, Girona... No és qualsevol data, és el començament de la caiguda de Catalunya.
ResponEliminaI de Joaquin Bau, un centre educatiu no hauria de tenir el nom d'un polític que va ser dirigent polític durant dos dictadures, i que a més va col·laborar en la preparació del cop d'estat de Franco.
Si senyor!
ResponEliminaGutijaume, aixo del 18 de juliol, la paga i demés "coses" que dius, t'ho han ensenyat al PP per a repetir com un lloro, o ho has llegit a algún pamflet de FAES?
ResponEliminaJa ho diuen que en Franco no passaven estes coses, el caudillo sí que es preocupava dels problemes "reals" i era un "no-nacionalista"
Menos mal que estas tú per defensar el seu llegat!
Vaja democràcia que tenim a aquest país!! a Europa fer apologia del nazisme i del feixisme és un delicte perseguit, i aquí, pot surtir gent com tu a defensar el franquisme un règim que va provar una guerra civil i quedar-se tan ample!!! Som un país de pandereta
A part de ser anti-feixista veig que també ets molt poc intel·ligent.
ResponEliminaGutijaume, jo també ho penso de tu, però ho he dit d'una altra manera, o sigui posan-te en evidència que només repetixes com un lloro el que et diuen que has de dir. La teva resposta ho ha confirmat. Tú mateix t'has posat en evidència.
ResponEliminaSalut i visca al república
No. Jo he aportat arguments; lo del 18 de juliol va néixer per aquesta raó i gràcies a Deu ara en té una altra de molt diferent (aquí està la gracia). Actualment una gran majoria, no relaciona el monument amb Franco, sinó amb un respecte a tots els morts (aquí està la gracia). Exceptuant, clar està, nostàlgics de la República com tu.
ResponEliminaLa diferència entre la gent com vostè i la gent com jo, és, que uns escollirem sempre el camí de la diplomàcia i altres escollireu el de la prohibició, la destrucció i la violència. Qui és el feixista?
Es del tot si mes no estrany, que gent , que per la seva eda no ha viscut el feixisme que parli de feixisme…
ResponEliminaAquests jovenets d’avui volen significar-se sense haver rebut ni un sol cop de porra...!
Se us veu el plumeret-....!!!
Mira mira com es revolten....!
ResponElimina