El monument franquista de la Batalla de l'Ebre no sempre ha tingut el mateix aspecte. Quan va ser inaugurat per Franco el 1966 era un monument il·luminat. A banda, tot aprofitant les reparacions per la ventada de febrer del 1984, l'Ajuntament va fer traure les lletres de la banda dreta de la pilastra ("Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz") i el Víctor -anagrama personal de Franco- que l'àguila portava a les urpes. Fa uns anys encara vam poder veure el Víctor abandonat al magatzem del carrer Montcada en què es guardaven els passos de la Setmana Santa, on ara s'està costruint l'edifici de les delegacions. Però si ens remuntem al 1955, quan el monument encara era una idea, ens trobem amb un esbós que el diari Ya va publicar un 14 d'abril, potser per furgar en la ferida dels republicans vençuts a la Batalla de l'Ebre. "Tortosa a los vencedores del Ebro" és la llegenda que acompanya el dibuix del futur monument.
L'esbós revela la intenció primera dels promotors del monument, que volien dedicar un obelisc als guanyadors de la Batalla de l'Ebre i, per tant, als vencedors de la Guerra Civil. L'esborrany pretén conservar l'aspecte que tenien les restes de la pilastra de l'antic pont de la Cinta, volat per l'exèrcit republicà el 19 d'abril del 1938 per evitar que els franquistes, ajudats pels feixistes italians, poguessin travessar l'Ebre per Tortosa. Però després la pilastra es va reconstruir, perquè servís de base al nou monument.
S'observen el jou i les fletxes de l'escut de Falange i també una Creu en memòria dels caiguts, que el disseny final del monument, a càrrec Lluís Maria Saumells, situaria a la part posterior del pinacle franquista. A més, no sembla un monument de ferro, sinó de pedra. Però el més destacat d'aquest disseny més primitiu és que l'àguila corona el monument, en el lloc que avui ocupen "el combatiente" i l'estrella. En principi, es tractaria de l'àguila de Sant Joan -coronada amb un halus d'or, que el franquisme va recuperar de l'escut personal d'Isabel la Catòlica. De fet, també el jou i les fletxes són uns símbols que els falangistes manlleven de l'heràldica dels Reis Catòlics. Ara alguns afirmen que no cal retirar l'àguila del monument perquè no és un símbol franquista. Però no ho diuen defensant l'origen de l'àguila de Sant Joan en l'heràldica d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó, sinó argumentant que l'àguila del monument actual no té la corona daurada que tenia l'àguila en l'escut durant la dictadura de Franco. Els va colar Saumells una altra àguila?
*Foto extreta del llibre "Historia de Tortosa y su comarca. Tomo noveno complementario", d'Enrique Bayerri y Bertomeu.
Una prova més de quina és la intencionalitat d'aquest monument. I la impossibilitat que puga representar ni a la pau ni a totes les persones que participaren en aquella batalla.
ResponElimina