6 de novembre del 2010

Primera riuada per posar a prova la millora de l'espai fluvial a Tortosa

Com ja havíem avançat aquest dijous, un desembassament controlat a l'Ebre de fins a 1.450 metres cúbics per segon, autoritzat per la CHE per regenerar el meandre de Flix i netejar les algues, ha servit per posar a prova la millora de l'espai fluvial que està executant l'Ajuntament de Tortosa. De fet, la riuada ha arribat abans del previst, ja que a l'Ajuntament no s'esperaven un augment del cabal en els propers dies. A primera vista, la impressió és que les plantes han aguantat bé, la força de l'aigua. Les obres van començar fa tres setmanes entre el pont de l'Estat i l'antic pont del tren, amb plantes autòctones que tindran la missió de frenar la forta erosió del marge esquerre. Es tracta d'una operació de bioenginyeria, amb plantes autòctones que resistiran les riuades i que ajudaran a frenar la forta erosió que hi ha al marge esquerre.

Per garantir l'èxit de l'actuació, els responsables de l'obra han seleccionat una desena de plantes i arbustos de la conca de l'Ebre, espècies acostumades als cabals variables del riu. De fet, les plantes provenen del viver d'una empresa del Delta i s'han elegit les espècies més resistents: la boga o bova de fulla estreta, el lliri groc, el canyís o senill, el càrex pèndul, el salze, el càrex distant, el tamariu i la bova borda o espargani. Però a més de millorar l'aspecte del riu a Tortosa, les plantes tenen la missió de frenar l'erosió del marge esquerre, un problema que amb el temps podria provocar l'esllavissament del passeig de l'avinguda de Felip Pedrell. Les arrels de les plantes faran d'escullera i de mur de contenció, tot i que també hi haurà una base de pedres embolcallades en malles de polipropilè i tanques biodegradables fetes amb fusta de castanyer i altres branques. De fet, els treballs també obliguen a posar més de 800 metres cúbics de terra per reduir els pendents dels talussos, i facilitar-ne la revegetació.

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta