5 de novembre del 2010

[Tribuna] 'Prou de monument feixista', article d'Emigdi Subirats

La Batalla de l’Ebre va ser la més sanguinària de tota la guerra incivil (1936-69). El General Franco va ordenar la construcció d’un monument a la reina de les batalles del conflicte bèl·lic a meitat dels anys 1960, per tal d’honorar els caiguts per Déu i per Espanya. Aquesta era la seua intencionalitat, amb un missatge ben explícit: hi havia uns morts que eren els bons i que mereixien el reconeixement de la divinitat (sense que Déu, òbviament, en fos partícip d’aquest fet!). Un cop desaparegut el cabdill el 20 de novembre de 1975, s’ha anat discutint durant anys i panys, sense cap resultat en concret, el futur d’aquest símbol, estèticament tan lleig, d’un règim dictatorial que va provocar l’endarreriment econòmic i cultural de la ciutadania.

Aquest monument té una simbologia totalment franquista, senzillament perquè tot ell va ser construït per recordar qui eren els bons de la guerra i per honorar els governants de la croada feixista. Una part de la classe política tortosina situa tendenciosament el debat sobre el futur del monument davant d’un parany incomprensible: no es pot esborrar la història, quan precisament el monument remembra tota una història tacada de sang en tot el seu conjunt. Allò que més em molesta de l’esmentat argument és la incapacitat de molts polítics per condemnar a viva veu el franquisme, aquell règim intolerant que va convertir l’estat en la reserva espiritual d’occident durant gairebé 4 dècades. Aquí no es discuteix si els dirigents del règim republicà varen ser les germanetes de la caritat. No val l’excusa que tothom va fer malifetes i que va vessar-se sang per tots dos bàndols. El que està damunt la taula és la condemna sense pal·liatius del règim feixista, pel fet que va provocar infinitat de morts durant la postguerra i que va seguir occint fins dies abans del traspàs al llit del dictador. Tampoc hem de tenir present tothora que el franquisme va portar a terme un intent de genocidi lingüístic català. Va provocar un empobriment cultural sense precedents, atès que la majoria dels literats, pintors, músics i artistes del país varen haver de viure un llarg exili exterior (a França, Mèxic, Xile, Argentina, etc.), mentre que els que varen quedar-se varen sofrir un altre terrible exili interior, ja que no tenien els mitjans adequats per exercir la seua intel·lectualitat. S'escrivia amb la llengua que es podia, com ens recorda l’estimat intel·lectual tortosí Manel Pérez i Bonfill, un dels molts represaliats pels franquistes per la seua fidelitat a la cultura catalana. Sortosament, com va deixar anotat des de Mèxic estant l'intel·lectual Joan Cid i Mulet, en una carta escrita dies després que morís Franco, amb la seua desaparició "passaven a la història les llargues vacances del silenci".

És hora de demostrar valentia política per tal d'afrontar l’enderrocament del monument. No és comprensible que el franquisme sociològic encara regeixi part de la vida política local a Tortosa. No ens poden vendre la moto de la destrucció d’un monument, ja que seria senzillament l’enderrocament d’una construcció d'un règim criminal, que, a la vegada, va deixar l’estat a la cua de l’Europa occidental quant a potencial industrial i econòmic, i va potenciar una educació sexista i ultracatòlica amb la idea d’aconseguir mentalitats ràncies afins al seu totalitarisme. D’aquesta penosa educació, encara en paguem les conseqüències avui dia amb molts comportaments socials. No em val tampoc l’argument que no és un tema primordial i que la ciutadania té altres problemes i necessitats, ja que un monument així no estaria en peu a cap ciutat italiana o alemanya, estats que varen patir igualment règims totalitaris i criminals. El règim que va construir aquest monument no era una dictablana!!!

I una ciutat com Tortosa, que aspira a liderar la Vegueria de l’Ebre, que ens ha de dotar d’una estructura administrativa al territori ebrenc, que està situada a la cruïlla dels Països Catalans, mai no pot considerar com a emblema un monument d’aquestes característiques i d’aquesta simbologia. És hora de dir el darrer adéu al monument de la vergonya. Una ciutat moderna i geogràficament important de Catalunya i dels Països Catalans, monumental i històrica, seu de vegueria i de diòcesi, universitària, centre aglutinador d’Ebre-Matarranya-Maestrat, hauria de deixar totalment enrere els residus franquistes.

Emigdi Subirats
és escriptor, activista cultural i blocaire ebrenc.

9 comentaris:

  1. "Deixar enrere els residus franquistes".

    Digue-li a l' alcalde de Tarragona que elimine qualsevol vestigi de runa romana perquè les van crear un poder imperialista.

    La història és la que és. Expliquem-la però no mos la carguessem.

    ResponElimina
  2. Sr. Emidgi, em preocupa veure com desprès de condemnar el poder, el reclama com a bandera de un territori ( enorme per cert)i de la seva llibertat.
    Veure el monument, em recorda d’on vinc i on no vull tornar, i no perdo el temps parlant de lo terrible que va ser la guerra, ja vam perdre massa temps. Ara l’hem d’aprofitar per tirar endavant.
    Si les esquerres no haguessin gastat les seves forces en tantes guerres internes,poder ara no hauríem de parlar del monument.
    No perdem més temps, les dretes no ho fan i per això sempre van al davant.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. I quines tonteries amb les pedres circs, arcs de triomf o el pont del diable, que tindrà a veure aquestes obres o construccions amb un monument amb l'únic i real objectiu de enaltir UNS, homenatjar Franco i commemorar " 25 años de paz " d'un regim dictatorial.
    Això si, Emigdi, tres anys ja van ser massa, no cal que ho allargues 30 més. ( 1936-69 )

    Bernat, si ha de vindre una guerra ( impensable a hores d'ara, al menys civil ) vindrà amb independència que hagi monument o no, o sigui que, no et preocupis que el que hagi de vindre, vindrà.
    O es que volem que continue per si cal fer sentir a algú aquell orgull per tornar-se aixecar?

    ResponElimina
  5. Emigdi, lo seu nom d'on ve? te traducció a altres idiomes?

    (disculpa l'atreviment però es que sóc molt curiós)

    ResponElimina
  6. Trobo molt curiós l'inusitat interés per temes de conservació de suposat patrimoni entre certs sectors de la ciutat. Durant anys s'ha destruit patrimoni. Durant anys s'ha menystingut un patrimoni inmens que segueix omplint-se de teranyines, i caient-se a trossos. Fa qüestió de setmanes, molt prop d'aquí es van destruir les ventes de Camposines, un dels llocs més emblemàtics de la Batalla de l'Ebre. Que jo recordi nomes 4 gats vam mostrar indignació en este blog per este fet.
    Ara, de cop, i a causa d'un monument en concret, que té lo significat que té, i que fou aixecat per uns determinats promotors, resulta que "la història és la que és. Expliquem-la però no mos la carguessem". "Ensenyem, recordem, expliquem.... que certes coses no poden tornar a passar, que no es poden repetir... peró esborrar". "Com les cicatrius este monument forma part de la història de l' ebre per a bé i per a mal, la història és part de la nostra identitat, ens ajuda a recordar d'on venim i el que no volem que es torne a repetir"...

    Per a mi esta mostra de sensibilitat patrimonial selectiva no és sinó una demostració de franquisme vergonyant. No lo treuran, no. No tinc cap dubte que el "monument" acabarà caient de pur vell, perquè conec suficientment la ciutat i la seua gent. Anirà caient al mateix ritme que declina la mateixa ciutat, sempre en mans dels mateixos (i no me referixo a un partit polític en concret).

    ResponElimina
  7. "Per a mi esta mostra de sensibilitat patrimonial selectiva no és sinó una demostració de franquisme vergonyant"

    Ok Krupp.... si aixó penses.... veig que al menys a mi no m´has entés.

    Sempre he defensat el tema patrimoni. Sempre he dit que tortosa te molt més que oferir patrimonialment.... per sort he pogut vere coses de tortosa que molta gent se que no ha vist.... tenim coses peró no s´ensenyen. I les que tenim a vistes les destruim, les deixem caure o les treurem.

    I el més trist es que al final aquí la gent que a proposat aquest debat (no parlo de uns en concret, aqui intervenen molts) només es un tema de..... "catalanitat"???

    No ens enganyem..... la tonteria dels extrems está pasada de volta..... i com ja he dit.... no esteu fent res més que els que ells feien.... a tots els nivells.

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. "no esteu fent res més que els que ells feien.... a tots els nivells".
    Si ho haguessis acabat amb el "feien", mira.....però si ho remates amb " a tots els nivells " et fa una mica insuportable i imbecil.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta